Politico: Η γενιά Z έτοιμη να αναλάβει τα ηνία στην Ευρώπη

 
gen z

Ενημερώθηκε: 01/06/24 - 17:54

"Μην μιλάτε για εμάς - μιλήστε μας". Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από το νέο αίμα, το οποίο επιδιώκει μεγαλύτερη συμμετοχή στις Βρυξέλλες ενόψει των ευρωεκλογών της επόμενης εβδομάδας.

Με τους ευρωβουλευτές να είναι κατά μέσο όρο 54 ετών - και τον γηραιότερο να είναι 83 ετών - οι νέοι άνθρωποι επιδιώκουν να ακουστεί η φωνή τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Στις εκλογές του 2019 ψήφισε λίγο πάνω από το 50% των εκλογέων με δικαίωμα ψήφου, με την προσέλευση των νέων να σημειώνει ρεκόρ.

Για την επόμενη θητεία, η συμμετοχή θα είναι πιθανότατα ακόμη υψηλότερη. Πολλές χώρες της ΕΕ θα επιτρέψουν για πρώτη φορά στους 16χρονους και 17χρονους να ψηφίσουν για τους υποψηφίους για τις νομοθετικές έδρες της ΕΕ.

«Υπάρχουν εκατομμύρια συνέδρια στις Βρυξέλλες για το πώς θα κάνουμε τους νέους να πάνε να ψηφίσουν», δήλωσε στο POLITICO η 26χρονη ανεξάρτητη υποψήφια από την Κροατία Nina Skočak. Η συνταγή είναι απλή, είπε: «Απλά συμπεριλάβετε μας και αυτό θα συμβεί αυτόματα.

«Η διαφάνεια είναι το κλειδί», υπογράμμισε η Skočak, προσθέτοντας ότι η ΕΕ παραμένει μυστήριο για πολλούς επειδή «φαίνεται πολύ μακριά» από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. «Προσπαθώ να εξηγήσω τι συμβαίνει εδώ σε αυτή τη φούσκα και πώς μπορεί να επηρεάσει την Κροατία», είπε. «Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι πραγματικά τόσο δύσκολο - μπορείς να είσαι δημιουργικός».

Η Γαλλίδα φιλελεύθερη υποψήφια Shannon Seban (28), μέλος της προεκλογικής λίστας υπέρ του Μακρόν Besoin d'Europe (Μια ανάγκη για την Ευρώπη), είναι άλλη μια Gen Zer που χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - παράλληλα με την παραδοσιακή εκστρατεία - για να απομυθοποιήσει τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ.

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να βγούμε έξω και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους», δήλωσε η Seban στο POLITICO. «Πρέπει να μιλάμε για την Ευρώπη, όχι μόνο δύο μήνες πριν από τις εκλογές - πρέπει να μιλάμε για την Ευρώπη σε καθημερινή βάση».

Στη Γερμανία, 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 16 και 22 ετών θα έχουν δικαίωμα ψήφου την επόμενη εβδομάδα. Μια ματιά στην εκλογική συμπεριφορά των 18 έως 29 ετών το 2019 δείχνει ότι οι Πράσινοι έλαβαν περισσότερες ψήφους από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλιστές μαζί.

Ο νεότερος υποψήφιος των Πρασίνων, ο Can Diego Aru, δήλωσε στο POLITICO ότι «ιδίως οι νέοι έχουν την αίσθηση ότι έχουν μείνει πίσω και ότι δεν τους παίρνουν στα σοβαρά».

Ο 23χρονος φοιτητής νομικής μπήκε στην τοπική πολιτική στα 18 του και ανησυχεί για τις προοπτικές που περιμένουν τους νέους στο μέλλον. «Όταν οι παππούδες μου και οι γονείς μου ήρθαν στη Γερμανία από την Τουρκία, δεν είχαν πολλά», είπε. «Μόνο μια υπόσχεση ότι η επόμενη γενιά θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση κάποια στιγμή.

Στη Σλοβακία, ο 27χρονος συντηρητικός υποψήφιος Slavomír Gregorík ανησυχεί επίσης για το βιοτικό επίπεδο.

«Ο μέσος Σλοβάκος ανησυχεί για την άνοδο των τιμών των τροφίμων, τη διαθεσιμότητα κατοικιών και την κυβερνητική υποστήριξη για τις νέες οικογένειες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι προωθεί τις παραδοσιακές αξίες για να προσφέρει μια «εναλλακτική λύση στο προοδευτικό ρεύμα», ώστε οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι να μην «στραφούν στις ευρωσκεπτικιστικές και φιλορωσικές δυνάμεις».

Πηγή: politico.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ