Την ίδια στιγμή που η Β. Κορέα θέλει να προκαλέσει τις ΗΠΑ, ο αριθμός των πυρηνικών όπλων συνεχίζει και μειώνεται σε όλο τον κόσμο, καθώς οι χώρες πλέον εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσιά τους.
Τα δεν αποσύρονται προς το παρόν, αλλά οι χώρες που τις διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους δείχνουν να κάνουν ένα βήμα πίσω ώστε να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες των πυρηνικών, σύμφωνα με στοιχεία του SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute).
Σύμφωνα με το SIPRI, στις αρχές του 2017, εννιά χώρες- οι ΗΠΑ, η , το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα- είχαν στην κατοχή τους περίπου 4.150 πυρηνικά όπλα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αν μετρηθούν όλες οι πυρηνικές κεφαλές, αυτές οι χώρες μαζί εκτιμάται πως διέθεταν συνολικά 14.935 πυρηνικά όπλα, τη στιγμή που στις αρχές του 2016 ήταν 15.395.
Σύμφωνα με το σουηδικό ινστιτούτο, η μείωση του συνολικού αριθμού πυρηνικών όπλων στον κόσμο οφείλεται κυρίως στη Ρωσία και τις ΗΠΑ- που μαζί διαθέτουν το 93% του συνόλου- που μείωσαν περαιτέρω τους αριθμούς των πυρηνικών τους όπλων. Ωστόσο, παρά την εφαρμογή της νέας συνθήκης START από το 2011, o ρυθμός μείωσης παραμένει χαμηλός.
Ταυτόχρονα, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ έχουν εκτεταμένα και ακριβά προγράμματα εκσυγχρονισμού πυρηνικών . Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, σχεδιάζουν να δαπανήσουν 400 δισ. δολάρια το 2017- 2026 για τη διατήρηση και την εκτενή αναβάθμιση των πυρηνικών τους δυνάμεων. Κάποιες εκτιμήσεις υποδεικνύουν πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πυρηνικών όπλων μπορεί να κοστίσει μέχρι και ένα τρισ. δολάρια μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.
Οι υπόλοιπες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά έχουν πολύ μικρότερα οπλοστάσια, ωστόσο είτε έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν νέα συστήματα εκτόξευσης είτε έχουν αποκαλύψει πως προτίθενται να το κάνουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΟΗΕ: Έτσι θα βρεθεί λύση στην κρίση με το Κατάρ και τις αραβικές χώρες