Περού: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι

 
Περού: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι

Ενημερώθηκε: 12/09/24 - 08:34

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Κυβέρνησε το Περού από το 1990 μέχρι το 2000, με τη δεκαετή προεδρία να ξεκινάει με θριάμβους για την οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας και την καταστολή μιας βίαιης εξέγερσης, για να καταλήξει αργότερα στη φυλακή για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την είδηση έκανε γνωστή η κόρη του Κέικο.

Στενοί του συνεργάτες τον επισκέφθηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ανέφεραν ότι βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Πηγές προσκείμενες στην οικογένειά του δήλωσαν στο AFP νωρίτερα την Τετάρτη ότι η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας για καρκίνο του στόματος τον Αύγουστο.

Είχε λάβει χάρη τον Δεκέμβριο για τις καταδίκες του για διαφθορά και την ευθύνη για τη δολοφονία 25 ανθρώπων, ενώ η κόρη του μόλις πριν έναν μήνα τον Ιούλιο δήλωσε ότι σχεδίαζε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Περού για τέταρτη φορά το 2026.

Η τελευταία φορά που εθεάθη δημόσια ήταν στις 4 Σεπτεμβρίου, βγαίνοντας από ένα ιδιωτικό νοσοκομείο σε αναπηρικό καροτσάκι. Είπε στον Τύπο ότι είχε υποβληθεί σε αξονική τομογραφία και όταν ρωτήθηκε αν η υποψηφιότητά του για την προεδρία εξακολουθούσε να προχωρά, χαμογέλασε και είπε: «Θα δούμε, θα δούμε».

Ποιος ήταν ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι

Ο Φουχιμόρι γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1938, Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Περού και οι Ιάπωνες μετανάστες γονείς του μάζευαν βαμβάκι μέχρι να μπορέσουν να ανοίξουν ένα ραφείο στο κέντρο της Λίμα.

Πήρε πτυχίο γεωργικής μηχανικής το 1956 και στη συνέχεια σπούδασε στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν το 1972.

Το 1984 έγινε πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στη Λίμα και έξι χρόνια αργότερα έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος χωρίς να έχει αναλάβει ποτέ πολιτικό αξίωμα, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια καθαρή εναλλακτική λύση στη διεφθαρμένη και απαξιωμένη πολιτική τάξη του Περού.

Γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας ευφυής πολιτικός του οποίου το πρακτικό στυλ έφερε αποτελέσματα, ακόμη και όταν εξόργισε τους επικριτές του για τη συγκέντρωση εξουσιών.

Κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους πολιτικής σταδιοδρομίας, έλαβε επανειλημμένα ριψοκίνδυνες αποφάσεις που του απέφεραν εναλλάξ λατρεία και μομφή.

Μέρος του δυτικού Τύπου τον επαινούσε για επιτυχείς μεταρρυθμίσεις, ιδίως ιδιωτικοποιήσεις, την αντιμετώπιση του υπερπληθωρισμού και τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Καταπολέμησε την ανεργία, ιδιωτικοποίησε δεκάδες κρατικές εταιρείες και μείωσε τους εμπορικούς δασμούς, θέτοντας τις βάσεις για να γίνει το Περού, για λίγο, μια από τις πιο σταθερές οικονομίες της Λατινικής Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, συνελήφθη ο ηγέτης του μαοϊκού «Φωτεινού Μονοπατιού», Αμπιμάελ Γκουζμάν, γεγονός που αποτέλεσε καίριο πλήγμα για τους αντάρτες που τη δεκαετία του ’80 έμοιαζαν να πλησιάζουν στη νίκη στον πόλεμο με το περουβιανό κράτος. Ο Γκουζμάν πέθανε στη φυλακή τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ωστόσο, πολλοί Περουβιανοί θεώρησαν τον Φουχιμόρι αυταρχικό, αφού χρησιμοποίησε στρατιωτικά τανκς για να κλείσει το Κογκρέσο το 1992, αναδιατυπώνοντας το σύνταγμα κατά το δοκούν για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς και σκληρούς αντιτρομοκρατικούς νόμους.

Μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς κατά τη διάρκεια της 10ετούς διακυβέρνησής του έστρεψαν επίσης την κοινή γνώμη εναντίον του.

Αφού έκλεισε για λίγο το Κογκρέσο και κέρδισε μια αμφιλεγόμενη τρίτη θητεία, έφυγε ντροπιασμένος από τη χώρα το 2000 -τροποποιώντας το σύνταγμα για να είναι υποψήφιος-, όταν διέρρευσαν βιντεοκασέτες που έδειχναν ο επικεφαλής της κατασκοπείας του, Βλαντιμίρο Μοντεσίνος… να δωροδοκεί βουλευτές. Ο πρόεδρος πήγε στην Ιαπωνία, τη χώρα των γονιών του, και έστειλε με φαξ την παραίτησή του.

Πέντε χρόνια αργότερα άφησε άναυδους υποστηρικτές και εχθρούς, όταν προσγειώθηκε στη γειτονική Χιλή, όπου συνελήφθη και στη συνέχεια εκδόθηκε στο Περού. Ήλπιζε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Περού το 2006, αλλά αντ’ αυτού κατέληξε στο δικαστήριο αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας

Ο Μοντεσίνος συνελήφθη αργότερα στη Βενεζουέλα και φυλακίστηκε, καταδικασμένος από τα εκατοντάδες βίντεο που κατέγραψε με τον εαυτό του να μοιράζει χρηματικές δωροδοκίες σε πολιτικούς και στελέχη επιχειρήσεων και μέσων ενημέρωσης.

Έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος στον κόσμο που δικάστηκε και καταδικάστηκε στη χώρα του για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν διαπιστώθηκε ότι διέταξε προσωπικά τις 25 δολοφονίες για τις οποίες καταδικάστηκε, αλλά κρίθηκε υπεύθυνος επειδή τα εγκλήματα διαπράχθηκαν στο όνομα της κυβέρνησής του.

Η καταδίκη του σε 25ετή κάθειρξη δεν εμπόδισε τον Φουχιμόρι να επιδιώξει την πολιτική επανόρθωση, την οποία σχεδίαζε από μια φυλακή που χτίστηκε σε μια αστυνομική ακαδημία στα περίχωρα της Λίμα.

Πηγή: Reuters, AP, AFP

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ