Παγκόσμιος συναγερμός για τη χρήση του πυραύλου «Oreshnik» από τη Ρωσία — Σαφή απόκλιση από το ψυχροπολεμικό δόγμα αποτροπής βλέπουν οι ειδικοί

 
Παγκόσμιος συναγερμός για τη χρήση του πυραύλου «Oreshnik» από τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

Ενημερώθηκε: 22/11/24 - 09:12

Σε ένα νέο και ανησυχητικό κατώφλι έφτασε ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη χρήση από τη Ρωσία βαλλιστικού πυραύλου μέσου βελινεκούς  σε επιθετικές επιχειρήσεις. Αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί μόνο κλιμάκωση της σύγκρουσης, αλλά σηματοδοτεί και μια πιθανή αλλαγή στη δυναμική της παγκόσμιας ασφάλειας, εγείροντας φόβους για ευρύτερες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι με MIRV έχουν ιστορικά χρησιμοποιηθεί ως εργαλεία αποτροπής, κεντρικά στη στρατηγική του Ψυχρού Πολέμου για την «Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή» (MAD). Σχεδιασμένοι για να φέρουν πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, οι MIRV διασφάλιζαν ότι ακόμη και ένας μικρός αριθμός πυραύλων μπορούσε να προκαλέσει καταστροφική ζημιά σε έναν αντίπαλο, αποτρέποντας τα σενάρια πρώτου πλήγματος.

Η επίθεση της Πέμπτης στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, ωστόσο, αποτελεί μια απόκλιση από αυτή την αποτρεπτική στάση. Για πρώτη φορά, ένας πύραυλος εξοπλισμένος με MIRV χρησιμοποιήθηκε σε συμβατικό πόλεμο. Παρότι οι κεφαλές δεν ήταν πυρηνικές, η χρήση τους σε μάχη αυξάνει τη σοβαρότητα, αποδεικνύοντας τη διάθεση της Ρωσίας να επιχειρήσει με όπλα που συνήθως προορίζονται για στρατηγικές πυρηνικές απειλές.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό: Οι ευρύτερες επιπτώσεις

  1. Διάβρωση του δόγματος αποτροπής: Η χρήση των MIRV σε μη πυρηνικό πλαίσιο υπονομεύει το δόγμα που στηρίζει την παγκόσμια σταθερότητα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Με την κανονικοποίηση της χρήσης αυτών των όπλων, ακόμη και σε συμβατική μορφή, η Ρωσία κινδυνεύει να υπονομεύσει την ίδια την έννοια της αποτροπής. Άλλες πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες ενδέχεται να αισθανθούν την ανάγκη να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους, κλιμακώνοντας μια ήδη επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών.
  2. Μήνυμα προς τη Δύση: Οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την επίθεση υπογραμμίζουν την πρόθεσή του να αποτρέψει τη Δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Συνδέοντας τη χρήση του πυραύλου με την εξάρτηση της Ουκρανίας από τα μακράς εμβέλειας όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η Ρωσία σηματοδοτεί την ετοιμότητά της να κλιμακώσει περαιτέρω εάν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές της.
  3. Επικίνδυνο προηγούμενο: Η πειραματική χρήση των πυραύλων «Oreshnik» με MIRV σε μάχη εισάγει ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Με τη δυνατότητα να κατακλύσουν ακόμη και προηγμένα αμυντικά συστήματα, οι MIRV αποτελούν μια σχεδόν ανυπέρβλητη πρόκληση για κάθε αντίπαλο. Η χρήση τους μπορεί να ενθαρρύνει άλλες χώρες να αναπτύξουν παρόμοια όπλα, διαβρώνοντας τους κανόνες που περιορίζουν τη χρήση τους και αυξάνοντας την πιθανότητα λάθους.

Τι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία και τη Δύση

Για την Ουκρανία, η πυραυλική επίθεση αποτελεί τόσο τακτική όσο και ψυχολογική κλιμάκωση. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την χαρακτήρισε «σοβαρή κλιμάκωση στην κλίμακα και τη βαρβαρότητα» του πολέμου, ενώ επανέλαβε το δικαίωμα του Κιέβου να απαντήσει εντός των ρωσικών συνόρων βάσει του διεθνούς δικαίου. Η χρήση τόσο προηγμένων όπλων υπογραμμίζει την ανάγκη της Ουκρανίας να ενισχύσει την αεράμυνά της και να αναζητήσει πρόσθετη υποστήριξη από τους Δυτικούς συμμάχους της.

Για τη Δύση, η χρήση MIRV από τη Ρωσία αυξάνει το διακύβευμα της εμπλοκής της. Η καταδίκη των δηλώσεων του Πούτιν ως «επικίνδυνης και απερίσκεπτης ρητορικής» από το Πεντάγωνο αντανακλά τις ανησυχίες για τις ευρύτερες επιπτώσεις των ενεργειών της Μόσχας. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα δίλημμα: πώς να παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στην Ουκρανία χωρίς να κλιμακώσει τη σύγκρουση σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Μπορεί αυτό να οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Η πιθανότητα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου δεν μπορεί να απορριφθεί ως υπερβολή. Η σκόπιμη χρήση ενός προηγμένου όπλου σχεδιασμένου για πυρηνικό πόλεμο, ακόμη και με συμβατική κεφαλή, αυξάνει τον κίνδυνο λάθους και κλιμάκωσης. Εάν υπάρξουν περαιτέρω επιθέσεις με πυραύλους MIRV, ιδιαίτερα κατά κρατών-μελών του ΝΑΤΟ ή των περιουσιακών τους στοιχείων, η Δύση θα μπορούσε να εμπλακεί σε ευρύτερη σύγκρουση.

Η χρήση ενός βαλλιστικού πυραύλου με MIRV στην Ουκρανία αποτελεί μια ξεκάθαρη υπενθύμιση της εύθραυστης κατάστασης της παγκόσμιας ασφάλειας. Αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλιμάκωση τόσο στην κλίμακα όσο και στις επιπτώσεις του πολέμου. Καθώς η διεθνής κοινότητα παλεύει με αυτή την εξέλιξη, οι κίνδυνοι περαιτέρω κλιμάκωσης είναι μεγάλοι.

Τα επόμενα βήματα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ουκρανίας θα είναι καθοριστικά για το αν ο κόσμος θα πλησιάσει περισσότερο σε μια παγκόσμια σύγκρουση ή θα βρει τρόπο να επιστρέψει από την άκρη του γκρεμού.

Με πληροφορίες από CNN

Πηγή: Hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ