Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στους παρόχους του διαδικτύου οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei.
Ο λόγος; Οι αμερικανικές κατηγορίες κατά του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού για κατασκοπεία σε συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η εταιρία.
Ήδη, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ, απαγόρευσαν στην κινεζική εταιρία να συμμετέχει σε κυβερνητικά έργα. Ενώ αρκετές ακόμη χώρες, εξέφρασαν ανησυχία για τις δραστηριότητες της Huawei.
Ο εκτελών χρέη προέδρου της εταιρίας Huawei, Γκούο Πινγκ δήλωσε ότι η εταιρία θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της, χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς όπως είπε η χώρα αυτή, δεν εκπροσωπεί όλο τον πλανήτη.
Στις 29 Ιανουαρίου, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε την εταιρία ότι σχεδίαζε να υποκλέψει εμπορικά μυστικά και απαγγέλθηκαν 23 κατηγορίες σε βάρος της Huawei, των θυγατρικών της αλλά και κατά της οικονομικής διευθύντριας της εταίρας, Μενγκ Ουάνγκζου. Η εταιρία αρνείται όλες τις κατηγορίες που τις προσάπτουν οι ΗΠΑ.
Την 1η Δεκεμβρίου 2018, συνελήφθη η Μενγκ Ουάνγκζου στο Βανκούβερ του Καναδά, με κατηγορίες περί παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Η σύλληψή της προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου, με τις κινεζικές αρχές να καλούν τον Καναδά να την απελευθερώσει.