Εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου μπορεί να έχουμε μετά την πρόσφατη συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, όπως υποστηρίζει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Arab News ο Γιασάρ Ακίς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Ακίς είναι ελάχιστα αυτά που έγιναν γνωστά σχετικά με τα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες στο Σότσι, αφού και οι δύο πλευρές θέλησαν να κρατήσουν μυστικό το περιεχόμενο των συζητήσεων τους.
Όμως, όπως υποστηρίζει ο Ακίς, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι δηλώσεις που έκανε σε τουρκικά ΜΜΕ μια μέρα με την συνάντηση στο Σότσι ο Αλεκσάντερ Ντούκιν, ρώσος ειδικός κορυφαίος στα γεωπολιτικά και στενός συμβούλους του Πούτιν.
Ειδικότερα ο Ντούκιν σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι «Ulusal Kanal» και στις εφημερίδες «Aydinlik» και «Turkiye» υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν κατάλαβε την σημασία που έχει η Κριμαία για την Ρωσία και αντιστοίχως ο Πούτιν την σημασία που έχει για την Τουρκία η λύση του κυπριακού ζητήματος.
Μάλιστα ο Ντούκιν άφησε να εννοηθεί ότι αν η Τουρκία, αλλάξει την στάση στο θέμα της Κριμαίας, η Ρωσία θα αναγνωρίσει την τουρκική κυριαρχία στην βόρεια Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, που έχει αναπτύξει σημαντικούς αμυντικούς δεσμούς με την Ουκρανία, πριν απο λίγες εβδομάδες έκανε γνωστό με δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών ότι: «Η Τουρκία διατηρεί την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας».
Σύμφωνα με τον πρώην τούρκο υπουργό τα λεγόμενα του Ντούκιν έχουν μεγάλη βαρύτητα και δεν έγιναν τυχαία. «oι ρωσικές κρατικές παραδόσεις δεν επιτρέπουν εύκολα σε έναν προεδρικό σύμβουλο να αποκαλύψει την προσωπική του γνώμη χωρίς να ζητήσει άδεια πρώτα από την ηγεσία. Επομένως, εάν ο Dugin εκφράζει τις απόψεις του Πούτιν με αυτήν τη δήλωση, μπορεί να μιλάμε για μία κίνηση που θα φέρει τεράστιες αλλαγές στην περιοχή» σημειώνει ο Ακίς.
Η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά την δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, με την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από την Άγκυρα να ελέγχει τα βόρεια του νησιού και ένα ελληνοκυπριακό κράτος στο νότο. «Εάν αυτή η λύση υποστηριχθεί από τη Ρωσία, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αναγνώριση της βόρειας Κύπρου και από άλλες χώρες. Αν, αντίθετα, η Μόσχα υποστηρίξει την επανένωση του νησιού, τότε η ενωμένη Κύπρος θα γινόταν αυτόματα μέλος της ΕΕ και πιθανώς μακροπρόθεσμα μέλος του ΝΑΤΟ.» αναφέρει ο Ακίς.
Παράλληλα όπως αναφέρει ο Ακίς μια τέτοια συμφωνία θα είχε τεράστια θετική επίπτωση και στο πρόσωπο του Ερντογάν, που τελευταία βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται συνεχώς στις εγχώριες δημοσκοπήσεις.
ΠΗΓΗ: Arab news