Η περασμένη Πέμπτη ήταν μία πολύ καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Κύπρο, αφού πλέον ανήκουν σε μία νέα στρατηγική και ενεργειακή συνεργασία, η οποία με την προσθήκη και άλλων χωρών θα μπορούσε να αναδειχθεί στη πιο σημαντική σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεδομένο ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο περιγράφονται ως «συναρπαστικά» σε σχετικό σημείωμα της Exxon Mobil.
Η πλέον σημαντική εξέλιξη για την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι ότι ο «γάμος» τους με το Ισραήλ ευλογήθηκε από την αμερικανική υπερδύναμη, η οποία αντιπροσωπεύθηκε στην τριμερή της Ιερουσαλήμ από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε προετοιμάσει το έδαφος σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροπλάνο του, όταν ανακοίνωσε τις συναντήσεις που θα είχε με τους ηγέτες της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν την υπογραφή τους σε ένα κείμενο που αναφέρεται στην αύξηση της περιφερειακής συνεργασίας, στη στήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ασφάλειας, και στην άμυνα ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Όσο και να διαφωνούν οι γνωστοί θιασώτες του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη Λευκωσία, στις «κακές επιρροές» συμπεριλαμβάνεται χωρίς αμφιβολία και η Τουρκία, η οποία απειλεί συστηματικά στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι χώρες που βρίσκονται απέναντι στην τουρκική κατοχική δύναμη έχουν παρατηρήσει ότι παρά τα προβλήματα, που αυξάνονται και πληθύνονται, με την Αμερική, οι εντολές της Ουάσιγκτον ακόμα εισακούγονται.
Είχαμε πληροφορηθεί τότε, αλλά κρατήσαμε μικρό καλάθι, ότι όταν ξεκίνησε η πορεία του γεωτρύπανου της Exxon Mobil για το τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έφυγε από την Ουάσιγκτον αυστηρότατη προειδοποίηση ότι η παραμικρή παρενόχληση των εργασιών του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, θα αντιμετωπιζόταν με καταλυτικό τρόπο.
Και επειδή δεν έπρεπε να παρερμηνευθεί η αποφασιστικότητα των Αμερικανών, εξηγήθηκε σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο ότι η απάντηση της κυβέρνησης Τραμπ θα θυμίζει το περασμένο καλοκαίρι όταν όλα κατέρρεαν και ο Ταγίπ Ερντογάν …αναζητούσε παρηγοριά στη Μόσχα και στο Κατάρ. Όλα τα παραπάνω είναι η πραγματικότητα όπως την έζησαν όσοι γνώριζαν το ενεργειακό παρασκήνιο, είτε ήταν μέρος του, ήταν είχαν σχέση με τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις.
Βέβαια, για να είμαστε ορθοί και πειστικοί, τη βασική δουλειά την έκανε το Ισραήλ και ο πρωθυπουργός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ξεπέρασε εαυτόν, όπως περιγράφουν οι καλά γνωρίζοντες τις εισηγήσεις του προς τον Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά.
Ο κ. Νετανιάχου ενεργοποιήθηκε πολύ μετά από εκείνη την απόφαση του Αμερικανού προέδρου για αποχώρηση από τη Συρία. Παίρνει όλα τα εύσημα διότι και του άλλαξε τη γνώμη για να παραμείνει στην πολύπαθη χώρα, και τον έπεισε να δώσει το πράσινο φως για την ενεργειακή συμμαχία των χωρών της Μεσογείου, η οποία σαφώς βρίσκεται απέναντι στην Τουρκία και τη Ρωσία.
Η σημασία της νέας αυτής ενεργειακής συμμαχίας θα αυξηθεί εάν προσέλθει και η Αίγυπτος, όπως αναμένεται. Ο σχεδιασμός αυτός, που θεωρήθηκε υπερβολικά αισιόδοξος, είχε «συλληφθεί» και κατατεθεί από τους επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα. Ήταν τόσο προχωρημένος ο σχεδιασμός για τη συνεργασία του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου με επίκεντρο το νησί, που η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία διατηρούσε στενές σχέσεις με την Τουρκία, «φοβήθηκε» και καθυστέρησε την υλοποίηση των σχεδίων του Άμος Χοκστάϊν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ενέργειας, ο οποίος είναι εβραϊκής καταγωγής.
Τους σχεδιασμούς του κ. Χοκσταϊν δεν άλλαξε ο αντικαταστάτης του, υφυπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάννον, για να φτάσουμε στη συνάντηση των Ιεροσολύμων, που γεννά ελπίδες για τους λαούς των συνεργαζομένων χωρών της Μεσογείου.
Όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν έχουν δεσμευθεί όλες οι χώρες να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αποκλείονται δηλαδή όλες οι χώρες που έχουν πολεμικές διαθέσεις, όπως η Τουρκία και το Ιράν.
«Χαιρέτισαν», τονίζεται, «τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές».
Την περασμένη Πέμπτη ξημέρωσε μία καλύτερη μέρα για την Αθήνα και τη Λευκωσία. Το ταξίδι θα έχει σκαμπανεβάσματα αλλά συμμετέχουν σε μια συμμαχία που δεν χωρατεύει. Το Ισραήλ και η Αμερική έχουν αποδείξει πως ξέρουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και αυτά των συμμάχων τους… Φτάνει και οι σύμμαχοι να είναι πιστοί!
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δεν πρέπει να ξεχνάμε βεβαίως, ότι ακόμα και σήμερα που οι σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι ανύπαρκτες, οι Αμερικανοί επιμένουν να προσπαθούν να αλλάξουν την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για τους S-400. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι στη βρώμικη διπλωματία που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας όλα έχουν ένα τίμημα, όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται. Ποιος μπορεί να αποκλείσει τον συμβιβασμό μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον; Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι πιθανός, αλλά αν αλλάξει στάση ο Ερντογάν, οι πύλες της Ουάσιγκτον θα ανοίξουν…
Πηγή: