Το 2015 η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ, αποκαλύπτει στην «Καθημερινή» ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τόνι Γκάρντνερ.
Όπως είπε, ο φόβος της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν πως αν έβγαινε η Ελλάδα από την ευρωζώνη θα έβγαινε και από την Ε.Ε.
Ο κ. Γκάρντνερ αποκαλύπτει μάλιστα ότι το 2015, μετά την πρώτη εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν επανειλημμένες προσπάθειες της Ελλάδας να έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, κάτι που ήταν ανησυχητικό για τη σταθερότητα της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στα κράτη-μέλη, ανέφερε ότι όσοι θέλουν να έχουν επιρροή στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι και να έχουν στρατηγική, όπως οι Σκανδιναβοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Ισπανοί. Στον αντίποδα, η ιδεολογία και η δημαγωγία έχουν κόστος.
Ως παράδειγμα ανέφερε τον Γιάνη Βαρουφάκη, σημειώνοντας ότι μερικά από τα επιχειρήματα του ήταν ενδιαφέροντα και θεμιτά, αλλά η επίθεσή του στους θεσμούς και στις ηγεσίες τους είχε κόστος, που πλήρωσαν τελικά οι πιο αδύναμοι.
Σχολιάζοντας την πολιτική Τραμπ σε σχέση με την Ε.Ε., αφού τονίζει ότι μια δυνατή και δημοκρατική Ευρώπη είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ, εκτιμά ότι ο νέος πρόεδρος έχει διαφορετική άποψη γιατί επηρεάζεται από ανθρώπους στο κλειστό περιβάλλον του που του λένε ότι η Ε.Ε. είναι δυσλειτουργική και θα ήταν καλύτερο να κάνει διμερείς συμφωνίες με τη Μεγάλη Βρετανία ή τη Γερμανία.
Σχετικά Θέματα:
Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Υπέρ του κλεισίματος της αξιολόγησης το 61,5%
Ο Γ. Στουρνάρας προειδοποιεί ξανά: Αν αργήσει η αξιολόγηση, θα χαθεί η έξοδος από την κρίση
Διαψεύδει την κυβέρνηση ο Χουλιαράκης στα αντίμετρα: Μπορεί να μην εφαρμοστούν όλα
Spiegel: Πιθανό ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα