Νέα Ζηλανδία: Ο 33χρονος Κουβετιανός Άττα Ελαγιάν, ένας χαρισματικός επαγγελματίας στον τομέα της πληροφορικής, ο οποίος πρόσφατα έγινε πατέρας.
Ο 34χρονος Σιγιέντ Τζαχαντάν Αλί από το Πακιστάν, ο 36χρονος Χουσείν αλ Ουμάρι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που πήγαιναν τακτικά στις προσευχές της Παρασκευής. Ο 37χρονος Αιγύπτιος Οσάμα Αντάν, ο Ασράφ Αλί από τα Φίτζι. Ο 39χρονος Παλαιστίνιος Καμέλ Ντάργουις, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, πατέρας τριών παιδιών. Ο 47χρονος Μοχαμάντ Ιμράν Καν, ιδιοκτήτης δύο εστιατορίων στο Κράιστσερτς. Ο συνταξιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός Αλί Ελμαντάνι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα...
Αν και η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στα τεμένη στο Κράιστσερτς, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων μιλούν για τα αγαπημένα πρόσωπα που έχασαν από τα πυρά του ακροδεξιού τρομοκράτη, του 28χρονου Αυστραλού φερόμενου δράστη Μπρέντον Τάραντ.
Αναζητούσαν έναν ασφαλή τόπο
Πολλά από τα θύματα της επίθεσης επέζησαν από πολέμους στις χώρες τους, έγιναν πρόσφυγες και σκοτώθηκαν σε μια από τις πλέον φιλήσυχες και ειρηνικές χώρες του κόσμου.
Ο Σύρος πρόσφυγας Χαλίντ Μουσταφά έφτασε στη Νέα Ζηλανδία με την οικογένειά του μόλις πριν από λίγους μήνες. Έπεσε νεκρός από τα πυρά του Τάραντ. Ένας από τους γιους τους νοσηλεύεται σοβαρά τραυματίας, ενώ ο άλλος του γιος αγνοείται. «Απλά αναζητούσαν έναν ασφαλή τόπο. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πλέον ότι η Νέα Ζηλανδία είναι ένας ασφαλές τόπος», τόνισε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της οργάνωσης της Νέας Ζηλανδίας για Αλληλεγγύη στους Σύρους, ο Αλί Ακίλ.
Ο Αμζάντ Χαμίντ, καρδιολόγος, γεννήθηκε στην Παλαιστίνη και πέθανε στην επίθεση, σε ηλικία 57 ετών. Η γυναίκα του, η Χανάν, είπε στους δημοσιογράφους ότι μετανάστευσαν από την Παλαιστίνη στην πόλη πριν από 23 χρόνια. Ένας άλλος Παλαιστίνιος, ο Αμπντελφατάχ Κασίμ, 59 ετών, είχε διατελέσει γραμματέας της μουσουλμανικής ένωσης στην πόλη. Η 65χρονη Λίντα Άρμστρονγκ, που είχε υιοθετήσει ένα παιδί από το Μπανγκλαντές, πέθανε στο τέμενος Λινγούντ.
Ανάμεσα στα θύματα και ο Ναέμ Ρασίντ από το Πακιστάν, ο οποίος φαίνεται στο βίντεο να προσπαθεί να αποσπάσει το όπλο του ακροδεξιού τρομοκράτη, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά του. Ο 21χρονος γιος τους Τάλχα, επίσης σκοτώθηκε στο τέμενος Αλ Νουρ.
Μεταξύ των νεκρών και ο γιατρός Χαρούν Μαχμούντ, που εργαζόταν ως υποδιευθυντής στο κοντινό κολέγιο του Καντέρμπερι και αφήνει πίσω του μια σύζυγο και δύο παιδιά 13 και 11 ετών. Επίσης, ο γεννηθείς στην Ινδονησία αεροναυπηγός μηχανικός, πατέρας δύο παιδιών, ο Λιλίκ Αμπντούλ Χαμίντ, και ο Ινδονήσιος Ζουλφιρμάν Σιγιάντ που κάλυψε τον 2χρονο γιο του για τον σώσει στο τέμενος Λινγουντ και δέχθηκε πολλαπλές σφαίρες. Βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση είπε η γυναίκα του Αλτα Μάρι.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα στα θύματα και ο 4χρονος Αμπντουλαχί Ντιρί από τη Σομαλία, η οικογένεια του οποίου διέφυγε από την εμπόλεμη Σομαλία στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για να εγκατασταθεί στη Νέα Ζηλανδία.
Η 42χρονη Χουσνέ Αρα Παρβίν από το Μπανγκλαντές έπεσε νεκρή από τους πυροβολισμούς καθώς έτρεχε ελπίζοντας ότι μπορεί να σώσει τον καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο σύζυγό της, όπως είπαν συγγενείς τους σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο σύζυγός της Φαρίντ Ουντίν επέζησε.
«Ο πατέρας σου μου έσωσε τη ζωή»
Ο 71χρονος Αφγανός Νταούντ Νάμπι, έφτασε στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1980. Ήταν από τους πρώτους που σκοτώθηκαν καθώς προσπαθούσε να σώσει πιστούς στο τέμενος Αλ Νουρ. Είχε κάνει πατρίδα του την Νέα Ζηλανδία, λέγοντας ότι ήταν ένα «μικρό κομμάτι παραδείσου», είπε ο γιος του Ομάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Έμαθα από τον πατέρα του καλύτερου μου φίλου ότι έπεσε πάνω σε κάποιον για να του σώσει τη ζωή», είπε ο γιος του.
Ο Γιάμα, ένας άλλος γιος του Ναούντ, πήγαινε στο τέμενος για να συμφιλιωθεί με τον πατέρα του έπειτα από καβγά που είχε μαζί του, όταν είδε έξω από το τέμενος έναν φίλο του που του είπε : «Ο πατέρας σου μου έσωσε τη ζωή», όπως αναφέρει η αυστραλιανή εφημερίδα The Age. Έπειτα είδε το βίντεο του δράστη, όπου είδε τον πατέρα του να κείτεται νεκρός. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσε αυτό να συμβεί σε μια ειρηνική χώρα σαν τη Νέα Ζηλανδία», είπε βουρκωμένος ο Γιάμα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ένας γενναίος μικρός στρατιώτης»
Ο 14χρονος Σαγιάντ Μίλνε πήγε όπως κάθε Παρασκευή στο τέμενος αλ Νουρ με την μητέρα του και τους φίλους, σύμφωνα με την New Zealand Herald.
Ο πατέρας του, Τζον Μίλνε, δήλωσε ότι ο θάνατος του γιου του δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί, αλλά του είπαν ότι αντίκρισαν τον γιο του αιμόφυρτο στο πάτωμα του τεμένους. «Έχασα το αγόρι μου, είχε γίνει μόλις 14 ετών», είπε στην εφημερίδα. Ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής, είπε ο πατέρας του.
«Ένας γενναίος μικρός στρατιώτης, είναι τόσο δύσκολο να ξέρω ότι πυροβολήθηκε από κάποιον που έκανε πλάκα με τα πάντα και με τον καθένα».
Ο 3χρονος Μουκάντ εξακολουθεί να αγνοείται
Η τελευταία φορά που είδαν ζωντανό το τρίχρονο αγοράκι Μουκάντ Ιμπραχίμ, ήταν στο τέμενος Αλ Νουρ με τον αδερφό και τον πατέρα του. Ο αδερφός του Αμπντί κατάφερε να δραπετεύσει από τη σφαγή. Ο πατέρας προσποιήθηκε τον νεκρό μετά τους πυροβολισμούς και επίσης κατάφερε να διαφύγει, σύμφωνα με την The Age. Από τότε ο Μουκάντ αγνοείται.
Η οικογένεια του πήγε στο νοσοκομείο αναζητώντας τον μάταια, και ο Αμπντί λέει ότι δεν έχουν πλέον ελπίδα να τον βρουν ζωντανό.
Ο Ουασίμ Αλσάτι, ένας κουρέας από την Ιορδανία και η 4χρονη κόρη του, Αλίν, τραυματίστηκαν σοβαρά. «Προσευχηθείτε για μένα και την κόρη μου», είπε από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο.
Οικογένειες και συγγενείς συνεχίζουν να περιμένουν έξω από νοσοκομεία στο Κράιστσερτς για να μάθουν νέα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης και ανακοινώσεις από κυβερνήσεις ξένων χωρών, τα θύματα της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης κατάγονταν από τουλάχιστον δέκα χώρες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι 6 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, προσθέτοντας ότι ακόμη 6 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα ανεπίσημους απολογισμούς, τουλάχιστον 6 Πακιστανοί, 6 Παλαιστίνιοι, 5 Ινδοί και 4 Αιγύπτιοι υπήκοοι είτε έχουν χάσει τη ζωή τους, είτε συνεχίζουν να αγνοούνται, μαζί με πολλούς άλλους διαφορετικών υπηκοοτήτων.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι από σήμερα το βράδυ θα ξεκινήσουν να παραδίδονται οι σοροί των θυμάτων στις οικογένειες για να ταφούν το γρηγορότερο δυνατό όπως επιβάλλει το τελετουργικό της μουσουλμανικής θρησκείας.