Νέα ένταση ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ με αφορμή νόμο για απαγόρευση της πρωινής μουσουλμανικής προσευχής στην Ιερουσαλήμ και τους χαρακτηρισμούς Ερντογάν για ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλιστίνιων.
Μια σύγκρουση που εξελίσσεται τη στιγμή που οικονομικά συμφέροντα από τις δυο χώρες πιέζουν προκειμένου να επιβάλλουν στο Ισραήλ ως βασική επιλογή για εξαγωγή του φυσικού αερίου, τον αγωγό προς την Τουρκία του κ. Ερντογάν... Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν συμφωνεί να παραδώσει τα "κλειδιά" του φυσικού αερίου της χώρας του σε ένα εχθρικό κράτος, όπως η Τουρκία.
Ο Τούρκος πρέσβης κλήθηκε στο Ισραηλινό ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Ερντογάν
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για ρατσιστική πολιτική της Ιερουσαλήμ το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρέσβη στο Τελ Αβίβ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αντίδραση του Ισραήλ δόθηκε γραπτώς στον Τούρκο πρέσβη.
Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ρατσιστική την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους και διερωτήθηκε «ποια η διαφορά μεταξύ των σημερινών πράξεων της ισραηλινής διοίκησης και των ρατσιστικών και μεροληπτικών πολιτικών που εφάρμοσε απέναντι στους μαύρους η Αμερική στο παρελθόν και νωρίτερα η Νότια Αφρική».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Ιερουσαλήμ είναι υπό κατοχή και εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν τα προβλήματα της περιοχής χωρίς τη λύση του Παλαιστινιακού. Για το εμπάργκο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν έχει θέση στη σημερινή ανθρωπότητα.
«Είναι καθήκον του κάθε μουσουλμάνου να υπερασπιστεί την Ιερουσαλήμ. Η υπόθεση της Ιερουσαλήμ δεν είναι μόνο υπόθεση των Παλαιστίνιων αδελφών μας», ανέφερε και κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται κατά εκατοντάδες και συχνά το τέμενος Μεστζιτί Ακσά στην Ιερουσαλήμ.
Το Φιρμάνι του Ερντογάν για την προσευχή
Ο νόμος που θα ψηφισθεί στο Ισραήλ προβλέπει την απαγόρευση του καλέσματος των πιστών για προσευχή με μεγάφωνα στο διάστημα μεταξύ 11 μ.μ. έως 7 π.μ. που σημαίνει ότι θα σταματήσει το ένα από τα πέντε ανά εικοσιτετράωρο καλέσματα για προσευχή, ενώ απαγορεύεται η χρήση μεγάφωνων σε κατοικημένες περιοχές σε ολη την διάρκεια της ημέρας με πρόστιμο 10,000 σέκελ ($2,700) για κάθε παράβαση του νομού.
Αυτός ο νόμος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, που (ως αυτο-αποκαλούμενος εκπρόσωπος του Ισλάμ), δήλωσε ότι 'δεν θα σταματήσει ποτέ η (μουσουλμανική) προσευχή στην Ιερουσαλήμ'.
«Και μόνο ότι υπάρχει ένα τέτοιο θέμα στην ατζέντα είναι ντροπή. Το γεγονός ότι εκείνοι που μιλούν για ελευθερία της σκέψης και της πίστης με κάθε ευκαιρία, εγκρίνουν ένα τέτοιο βήμα σιωπηρά είναι αξιοπρόσεκτο. Πρώτα ο Αλλάχ, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να σταματήσουν οι προσευχές του παραδείσου να ακούγονται στην Ιερουσαλήμ» είπε ο Ερντογάν χθες κατά τη διάρκεια ομιλίας του.
Σήμερα άμεση ήταν η απάντηση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών:
«Εκείνοι που συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια τους τη χώρα, δεν μπορούν να κάνουν κήρυγμα στη μόνη αληθινή δημοκρατία στην περιοχή. Το Ισραήλ προστατεύει τις ελευθερίες και των Εβραίων, και των Μουσουλμάνων, και των Χριστιανών και θα συνεχίσει να το κάνει παρά τις αβάσιμες συκοφαντίες που εκτοξεύτηκαν».