Μέση Ανατολή: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες στη Ντόχα — Ύστατη προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

 
ππ

Ενημερώθηκε: 15/08/24 - 19:54

Στην Ντόχα του Κατάρ και τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, με στόχο την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή ομήρων, έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της η παγκόσμια διπλωματία. Με το Ιράν να δηλώνει αποφασισμένο να απαντήσει στο Ισραήλ και τα νοσοκομεία του Λιβάνου να προετοιμάζονται για αντίποινα του Τελ Αβίβ στη συνέχεια, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τις δύο πλευρές για εκεχειρία, η οποία εκτιμάται πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για σφοδρό πλήγμα της Τεχεράνης στο Ισραήλ.

Την ώρα που τραυματισμένα παιδιά κατακλύζουν το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, μετά το τελευταίο ισραηλινό πλήγμα στην Λωρίδα της Γάζας, κι ενώ οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τις 40.000, Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαμεσολαβητές ξανάρχισαν στη Ντόχα τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυση του πυρός με συμμετοχή του Ισραήλ αλλά όχι της Χαμάς που ζητά οδικό χάρτη με βάση την πρόταση Μπάιντεν και όχι νέες διαπραγματεύσεις. Κατηγορεί το Ισραήλ ότι προσθέτει νέους όρους κάτι που εκείνο αρνείται.

«Περιμένουμε να μας πουν οι διαμεσολαβητές ότι το Ισραήλ έχει αποδεχτεί την πρόταση και οποιαδήποτε συνάντηση πρέπει να βασιστεί σε συζητήσεις για τους μηχανισμούς εφαρμογής και τον ορισμό χρονοδιαγράμματος και όχι σε διαπραγματεύσεις για νέες προτάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η Χαμάς δε βρίσκει κανένα λόγο να συμμετάσχει στις συνομιλίες» τονίζει ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς.

Τα βασικά εμπόδια αφορούν την παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, τη σειρά της απελευθέρωσης των ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων και τους περιορισμούς της πρόσβασης των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας θα εκτονώσει τις εντάσεις με το Ιράν απομακρύνοντας τον κίνδυνο μιας ευρύτερη περιφερειακής ανάφλεξης. Μέχρι τότε το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.

«Θέση μας παραμένει ότι είναι κρίσιμο να φτάσουμε σε συμφωνία. Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να το καταφέρουμε, για να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ.

Μάλιστα, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου έκανε σήμερα λόγο για μια «θετική έναρξη» των συνομιλιών. Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφερε πως αναμένει πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σε γενικές γραμμές γίνει αποδεκτό και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν αφορούν την εφαρμογή της».

«Η Χαμάς πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τους ομήρους μας, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα για εκείνη. Θα τα κάνουμε χειρότερα μέχρι να καταφέρουμε να πάρουμε πίσω τους ομήρους και μετά δε θα επιτρέψουμε στη Χαμάς ούτε να ξανασηκώσει κεφάλι» σημειώνει ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Χέρτζι Χαλεβί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι το Ισραήλ πέτυχε το μέγιστο που μπορούσε να πετύχει στρατιωτικά στη Γάζα και δε θα μπορέσει ποτέ να εξαλείψει πλήρως της Χαμάς οπότε πλέον ήρθε η ώρα μιας συμφωνίας. Οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός έρχονται και από τους λαούς της περιοχής.

Την ίδια ώρα στο Λίβανο, τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε επιφυλακή ενισχύοντας τον εξοπλισμό και τα αποθέματα φαρμακευτικού υλικού υπό το φόβο μια διευρυμένης σύρραξης Ισραήλ και Χεζμπολά.

Εξάλλου, ο Μαχμούντ Αμπάς από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τόνισε πως: «Η Γάζα είναι δική μας, όπως και η Δυτική Όχθη και η Ιερουσαλήμ, είναι δικές μας. Δεν δεχόμαστε καμία λύση που διαλύει τα εδάφη μας. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ανακοινώσω εδώ, παρουσία σας, ότι δεν μας απομένει καμία λύση. Αποφάσισα να πάω στη Γάζα μαζί με τους αδελφούς μου στην παλαιστινιακή ηγεσία και θα το κάνω».

Στην Τεχεράνη οι πολίτες θεωρούν αναγκαία την ιρανική απάντηση, αλλά απεύχονται μια γενικευμένη σύρραξη. «Φυσικά δε μπορούμε να αγνοήσουμε τη δολοφονία του Χανίγε από τη στιγμή που υπονομεύτηκε και τέθηκε υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια της χώρας μας. Αλλά δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει ευθεία σύγκρουση με το Ισραήλ» λέει κάτοικος της Τεχεράνης.

Σε οδοιπορικό του ΕΡΤNews στο Τελ Αβίβ, ο Κωστής Κωνσταντίνου κατέγραψε τις προσδοκίες αλλά και τους φόβους των Ισραηλινών, στη σκιά των απειλών του Ιράν και των συμμάχων του.

“Πιστεύω ότι πρέπει να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία γιατί και οι δύο πλευρές υποφέρουν πολύ. Όμως από την άλλη είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία με κάποιον που έχει προκαλέσει μακελειό” αναφέρει ένας πολίτης.

Άλλοι πάλι είναι πιο αισιόδοξοι, κινούνται περισσότερο στο “πάμε και βλέπουμε”, την κυρίαρχη τάση μάλλον στο Ισραήλ. Υπάρχει ωστόσο και η τρίτη άποψη, η πιο αποφασιστική, η γεμάτη αισιοδοξία, αυτή που απηχεί και τους συγγενείς και ζητά ένα τέλος τώρα. Δεν θέλουμε άλλο θάνατο. “Δεν θέλουμε άλλους τραυματισμούς. Ήδη έχουμε υποστεί πολύ πόνο. Απλώς σταματήστε (τον πόλεμο), όλοι σας και οι δύο πλευρές” δηλώνει ένας πολίτης.

Οι άνθρωποι ξέρουν πως δύσκολα μπορούν να αλλάξουν το ρου των πραγμάτων πόσω δε μάλλον της Ιστορίας. Ειδικά οι πιο μεγάλοι έχουν ζήσει αμέτρητες προσπάθειες για ειρήνη και ισάριθμες απογοητεύσεις. Έτσι το μόνο που απομένει είναι να ελπίζουν, λίγο έστω, περιμένοντας τα νέα από το Κατάρ και να προχωρούν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ