Έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, εμβολιάστηκε τελικώς σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο εμβολιασμός του πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας του χωριού Ρούντνα Γκλάβα, στην Ανατολική Σερβία, έπειτα από δική του επιλογή και με στόχο να ενθαρρύνει τον τοπικό πληθυσμό μιας και το ποσοστό εμβολιασμού στην περιοχή είναι πολύ χαμηλό.
Ο Βούτσιτς επέλεξε να κάνει το κινέζικο εμβόλιο της Sinopharm, το οποίο χορηγήθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Ο πρόεδρος της Σερβίας εξήγησε ότι ανέβαλλε μέχρι σήμερα τον εμβολιασμό του διότι περίμενε να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ο αριθμός των πολιτών που έλαβαν και την δεύτερη δόση.
Στην Σερβία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.567.692 εμβολιασμοί ενώ 1.090.763 πολίτες έλαβαν και τις δύο δόσεις. Εμβολιάστηκε το 26% του πληθυσμού ενώ στο 19% χορηγήθηκαν και οι δύο δόσεις. Επίσης στην Σερβία εμβολιάστηκαν δωρεάν και περίπου 30.000 ξένοι, κυρίως υπήκοοι γειτονικών χωρών. Η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς εκτίμησε, σε συνέντευξή της στην δημόσια τηλεόραση (RTS), ότι το ποσοστό των εμβολιασθέντων μέχρι το τέλος του Απριλίου θα φτάσει το 40% ενώ μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες γενικής ανοσίας και η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα.
Κάθε εβδομάδα στην Σερβία εμβολιάζονται 300.000 πολίτες, ανέφερε η πρωθυπουργός της Σερβίας.
Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και παρά τους εντατικούς εμβολιασμούς, συνεχίζει να είναι δύσκολη.
Καθημερινά εντοπίζονται πάνω από τρεις χιλιάδες νέα κρούσματα, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 7.839 ασθενείς ενώ στις ΜΕΘ έφτασε τους 282 ο αριθμός των διασωληνωμέρνων. Παρ' όλα αυτά από χθες άρχισαν πάλι να λειτουργούν τα εστιατόρια και οι καφετέριες στους εξωτερικούς χώρους που παρέμειναν κλειστά για τρεις εβδομάδες. Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα και να επιτρέψει την λειτουργία, μέχρι τις 22:00 η ώρα το βράδυ, της εστίασης για οικονομικούς λόγους και έπειτα από διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών και των εργαζομένων στον κλάδο. Οι επιδημιολόγοι θεωρούν πρόωρη την χαλάρωση των μέτρων, αν και επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει "ισοπεδωθεί" η καμπύλη μεταδοτικότητας του ιού, γεγονός που αποδίδεται στους εμβολιασμούς.