Μάρτυρας ή δειλός; Το Ισραήλ και η Χαμάς προσφέρουν μια ανταγωνιστική αφήγηση για τον θάνατο του Σινγουάρ

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 20/10/24 - 22:24

Το βίντεο απεικονίζει έναν απελπισμένο, εγκαταλελειμμένο άνδρα που προσπαθεί να επιτεθεί σε ένα εξελιγμένο στρατιωτικό drone με ένα ξύλινο ραβδί. Ή ίσως δείχνει έναν προκλητικό ήρωα που κοιτάζει τον εχθρό στα μάτια ενώ παλεύει μέχρι το πικρό τέλος. Εξαρτάται από το ποιος παρακολουθεί.

Όταν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν τη δολοφονία του Yahya Sinwar την περασμένη εβδομάδα, κυκλοφόρησαν πολλές φωτογραφίες και ένα βίντεο που δείχνουν τον ηγέτη της Χαμάς τις τελευταίες στιγμές του στη ζωή και μετά τον θάνατό του.

Αυτή η ακίνητη εικόνα από βίντεο που παρείχαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δείχνει τι είπε ο Ισραηλινός Στρατός ότι ήταν οι τελευταίες στιγμές της ζωής του Yahya Sinwar.

Οι τελευταίες στιγμές της ζωής του Yahya Sinwar

Σκοπός ήταν να αποδειχθεί ότι ο άνθρωπος που έλεγαν ότι ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου ήταν πράγματι νεκρός και μια προειδοποίηση προς τους εχθρούς του Ισραήλ ότι ανεξάρτητα από το πού κρύβονται, οι IDF θα τους πάρουν τελικά.

Αλλά η απόφαση να δημοσιοποιηθεί το βίντεο φαίνεται να απέτυχε, τουλάχιστον εν μέρει, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί από τότε για τον εορτασμό του Sinwar επειδή πέθανε ως μάρτυρας και μαχητής της αντίστασης.

Τώρα, το Ισραήλ βρίσκεται σε λειτουργία ελέγχου ζημιών, δημοσιεύοντας παλιότερες φωτογραφίες και βίντεο του Sinwar που κρύβεται σε σήραγγες με κρυψώνες χρημάτων σε μια προσπάθεια να απεικονίσει τον ηγέτη της Χαμάς ως έναν εγωιστή που νοιαζόταν μόνο για τον εαυτό του.

Ο Γκέρσον Μπάσκιν, ειδικός στη Μέση Ανατολή, ακτιβιστής για την ειρήνη και πρώην Ισραηλινός διαπραγματευτής ομήρων, ο οποίος μιλούσε στη Χαμάς μέσω παρασκηνίων, είπε ότι η δημοσιοποίηση του βίντεο ήταν εσφαλμένη και πιθανότατα υποκινήθηκε από την ισραηλινή πολιτική.

Ως διαπραγματευτής για το Ισραήλ, ο Μπάσκιν μεσολάβησε στην ανταλλαγή κρατουμένων το 2011, όπου περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ανταλλάχθηκαν με τον Γκιλάντ Σαλίτ , έναν στρατιώτη του Ισραηλινού Στρατού που κρατούνταν στη Γάζα για πέντε χρόνια. Ο Yahya Sinwar ήταν μεταξύ των Παλαιστίνιων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν σε αυτή τη συμφωνία.

«Τα πάντα έχουν να κάνουν με τον έλεγχο της αφήγησης από την πλευρά του Νετανιάχου – το χρειάζεται αυτό ως φωτογραφίες της νίκης του», είπε ο Μπάσκιν στο CNN.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δέχεται επικρίσεις από όλες τις πλευρές για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο εσωτερικό, αντιμετωπίζει τεράστιο θυμό για την αδυναμία της να επαναφέρει τους 101 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα. Σε διεθνές επίπεδο, δέχεται πιέσεις για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων των Παλαιστινίων και τη φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στη λωρίδα.

«Δεν έχουν ιδέα ότι (με τη δημοσιοποίηση του βίντεο) εδραιώνουν την κληρονομιά του Sinwar στην Παλαιστίνη και τον αραβικό κόσμο ως ένα νέο είδος Saladin, έναν ήρωα, έναν μαχητή μέχρι το τέλος», είπε, αναφερόμενος στο διάσημο Μουσουλμάνος πολεμιστής του 12ου αιώνα που νίκησε έναν πολύ μεγαλύτερο στρατό των Σταυροφόρων και κατέκτησε την Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς έσπευσε να αδράξει την αφήγηση και να κηρύξει τον Σινγουάρ μάρτυρα που πολέμησε και πέθανε για τον σκοπό, αλλά ακόμη και Παλαιστίνιοι που αντιτάχθηκαν στον Σινγουάρ και τη Χαμάς στο παρελθόν είπαν ότι οι φωτογραφίες και το βίντεο δείχνουν ανυπομονησία και γενναιότητα .

«Νομίζω ότι (οι Ισραηλινοί) έψαχναν για μια εικόνα νίκης, αλλά ο Sinwar τους έδωσε μια διαφορετική εικόνα. Δεν κρυβόταν σε τούνελ, όπως ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου, δεν κρυβόταν πίσω από Παλαιστίνιους αμάχους, θεωρώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως έλεγε η ισραηλινή προπαγάνδα. Δεν κρυβόταν πίσω από Ισραηλινούς αιχμαλώτους ή αιχμαλώτους, όπως ισχυρίστηκαν επίσης, πολεμούσε», δήλωσε στο CNN ο Μουσταφά Μπαργκούτι, ανεξάρτητος Παλαιστίνιος πολιτικός και πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας.

«Και αυτή η εικόνα θα τον κάνει να μοιάζει με ήρωα για τους περισσότερους Παλαιστίνιους και τους περισσότερους Άραβες και για τους περισσότερους ανθρώπους που είναι ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και ενάντια στην καταπίεση στην οποία υφίστανται οι Παλαιστίνιοι», πρόσθεσε.

Το βίντεο εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε ο Sinwar. Οι IDF, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ και η υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet αναζητούσαν τον Sinwar για περισσότερο από ένα χρόνο, λαμβάνοντας βοήθεια από τη CIA. Ωστόσο, στο τέλος, ήταν μόνο τυχαία που μια ομάδα στρατιωτών σκόνταψε πάνω στον Sinwar και τον σκότωσε.

Στην αρχή, δεν ήξεραν καν ποιον σκότωσαν – το βίντεο δείχνει τον Sinwar να φοράει κάλυμμα προσώπου και στρατιωτικά ρούχα. Μόλις μια μέρα αργότερα, όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες επέστρεψαν στο κτίριο για να εξετάσουν τη σκηνή, συνειδητοποίησαν ότι ήταν ο Sinwar.

Μια συγκέντρωση για τον εορτασμό του Sinwar πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούτι, Σαναά, στις 18 Οκτωβρίου 2024.

«Η αλήθεια είναι στο μάτι του θεατή»

Ο Gil Siegal, νομικός μελετητής και επικεφαλής του Κέντρου Ιατρικού Δικαίου, Βιοηθικής και Πολιτικής Υγείας στο Ono Academic College στο Ισραήλ, είπε ότι το γεγονός ότι το βίντεο χρησιμοποιήθηκε τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς για να επισημάνουν ένα σημείο που ταιριάζει στους αντίστοιχους στόχους τους. δεν αποτελεί έκπληξη.

«Η αλήθεια είναι στο μάτι του θεατή. Αντικειμενικά, η εικόνα δείχνει ένα άτομο καλυμμένο με σκόνη, εμφανώς τραυματισμένο, να επιχειρεί να πετάξει ένα αντικείμενο σε drone. Αυτό είναι το γεγονός, το αντικειμενικό γεγονός», είπε.

«Τώρα ας ερμηνεύσουμε αυτό το γεγονός. Κάποιος θα έλεγε: «Ω, βλέπετε αυτό το άτομο παλεύει μέχρι την τελευταία του αναπνοή». Ο δεύτερος θα έλεγε: «βλέπετε, αυτή είναι η πέτρινη εποχή που πολεμά την εποχή των startups και της τεχνολογίας». Και ο τρίτος θα πει: «Βλέπετε, ακόμα και την τελευταία στιγμή, αυτό το άτομο παραμένει βίαιο και αποφασισμένο να προκαλέσει ζημιά» και ούτω καθεξής».

Ο Σίγκαλ είπε ότι υπήρχαν πιθανώς αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι Ισραηλινοί Στρατοί έδωσε στη δημοσιότητα τα υλικά, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας να δείξουν ότι ο Sinwar ήταν πράγματι νεκρός.

«Είναι μια απόδειξη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι είπαν ότι (ο στρατιωτικός αρχηγός της Χαμάς) Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ακόμα ζωντανός. Υπήρξαν μέρες διαψεύσεων μετά (τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ) Χασάν Νασράλα», είπε.

Είναι ένα γνωστό γεγονός που υποστηρίζεται από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι η Χαμάς έχει κατασκευάσει ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων σηράγγων στη Γάζα, που τις χρησιμοποιεί για να αποθηκεύει όπλα, να κυκλοφορεί απαρατήρητα και να καταφύγει.

Το IDF είπε επανειλημμένα ότι πιστεύει ότι ο Sinwar κινούνταν γύρω από το δίκτυο της σήραγγας συνοδευόμενος από ομήρους και είπε ότι το DNA του βρέθηκε σε μια σήραγγα κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν τα πτώματα έξι ομήρων που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στα τέλη Αυγούστου.

Η Χαμάς έχει ήδη εκδώσει μια δήλωση που αντικρούει την ισραηλινή εκδοχή των γεγονότων, κατηγορώντας τον Ισραηλινό Στρατό για «κατάφωρα ψέματα» και «μια αποτυχημένη θεατρική παράσταση» στην απεικόνιση του τελευταίου έτους της ζωής του Σινγουάρ.

Η ομάδα είπε ότι ο Σινγουάρ σκοτώθηκε ενώ «συμμετείχε στο πεδίο της μάχης» αφού πέρασε τον περασμένο χρόνο «μετακινώντας σε διάφορα μέτωπα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας», προσθέτοντας ότι «ο διοικητής Σινγουάρ και τα αδέρφια του» ταπείνωσαν τον ισραηλινό στρατό.

Αλλά ο Siegal είπε ότι πιθανότατα υπήρχε άλλος λόγος για τον IDF να κυκλοφόρησε το βίντεο που δείχνει τον Sinwar ολομόναχο στο τέλος.

«Αυτοί που ηγούνται μιας επανάστασης, αυτοί που ηγούνται μιας στρατιωτικής εκστρατείας, συνήθως περιβάλλονται από ανθρώπους που τους υποστηρίζουν, ανθρώπους που ζουν για αυτούς, ανθρώπους που θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τον βοηθήσουν. Και μαντέψτε τι; Αυτό το άτομο που υποτίθεται ότι πολεμούσε για τον παλαιστινιακό λαό, ο λαός τον άφησε μόνος του. Ήταν μόνος του», είπε.

Πηγή: cnn.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ