Η εμπειρία από χώρες της Ασίας έδειξε ότι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά η Ευρώπη δεν την πήρε στα σοβαρά, υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμων Χέριμπερτ Ντίτερ. «Ποσοστό 100% των ανθρώπων φορά μάσκες».
Μετά την «Μαύρη Δευτέρα» ακολούθησε η «Μαύρη Τρίτη», η «Μαύρη Τετάρτη» και μέχρι σήμερα επικρατεί μαύρη καταχνιά σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου λόγω του κορωνοϊού. Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απευθύνουν σχεδόν καθημερινά διαγγέλματα στους λαούς τους με νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη σημασία της ατομικής ευθύνης.
Προς ομαλοποίηση της κατάστασης
Στο Γερμανικό Ραδιόφωνο συνέντευξη παραχώρησε ο Χέριμπερτ Ντίτερ, πολιτικός επιστήμων στο Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική, ο οποίος αυτήν την περίοδο διδάσκει σε πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Η ματιά του προς την Δύση, και την Ευρώπη ιδιαίτερα, για το πώς διαχειρίζεται την κρίση, έχει προστιθέμενη αξία, γιατί το Χονγκ Κονγκ τα κατάφερε, αν και για ένα διάστημα ήταν στο επίκεντρο του «κορωνοσεισμού». Και στο ερώτημα, εάν θα έρθουν χειρότερες καταστάσεις στην Ευρώπη, απαντά καταφατικά μεν, αλλά με την αισιοδοξία που αποκόμισε από την εμπειρία του στο Χονγκ Κονγκ.
«Το Χονγκ Κονγκ, όπως κι άλλες χώρες της περιοχής, ήταν πριν από μερικές εβδομάδες στο μάτι του κυκλώνα, αλλά η κατάσταση έχει σχετικά ομαλοποιηθεί. Τα εστιατόρια γεμίζουν όλο και περισσότερο, εδώ και μια εβδομάδα ο δημόσιος τομέας ξεκίνησε να δουλεύει και πάλι. Υπάρχει φώς στο τέλος του τούνελ. Αλλά για την Ευρώπη θα είναι καταρχήν πάρα πολύ σκοτεινό». Τι εννοεί όμως ο Χέριμπερτ Ντίτερ με την τελευταία επισήμανση; Πώς κατάφερε το Χονγκ Κονγκ να αναστρέψει την κατάσταση;
«Μάσκες στο 100% του πληθυσμού»
«Το Χονγκ Κονγκ τα κατάφερε, όπως η Ταιβάν κι άλλες χώρες της περιοχής, γιατί, κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την Ευρώπη, έζησε δραματικές εμπειρίες με το ιό SARS το 2003 και ανέπτυξε καλύτερο σύστημα αντιμετώπισης των κρίσεων. Εδώ οι άνθρωποι φορούν μάσκες, παντού υπάρχουν βίντεο με οδηγίες προστασίας από τον ιό και οι άνθρωποι τα παίρνουν όλα αυτά πολύ σοβαρά. Στον υπόγειο, στα λεωφορεία, παντού το ποσοστό εκείνων που φορούν μάσκα είναι σχεδόν 100%».
Σε αντίθεση με την Ευρώπη, που τώρα αφυπνίζεται, το Χονγκ Κονγκ πήρε εξ αρχής ριζικά μέτρα. Για παράδειγμα, έκλεισε πανεπιστήμια. Και δούλεψε. «Σήμερα έχουμε 130 νέα κρούσματα, από αυτά τα 30 ήρθαν από έξω, είναι εισαγόμενα. Δεν είναι καταστροφικό. Στην Ευρώπη οι αρχές φαίνεται ότι αδιαφόρησαν πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε, υπέθεσαν ότι η κρίση θα περνούσε γρήγορα. Αυτήν τη στιγμή οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι πολύ πιο δραματικές από ό,τι στην Ασία. Εδώ σε εμάς ξεκινά φάση ομαλοποίησης. Στην Ευρώπη η κρίση οδηγείται σταδιακά στο αποκορύφωμά της».
Πηγή: Deutsche Welle