Σεισμός 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε από τις σφοδρότατες εκρήξεις που προκάλεσαν ισραηλινοί βομβαρδισμοί, σε στρατιωτικούς στόχους στην παραλιακή πόλη Ταρτούς της Συρίας, που είχε στόχο, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οπλοστάσια.
Την Κυριακή εξάλλου το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για τον διπλασιασμό του πληθυσμού στους εβραϊκούς οικισμούς στα υψίπεδα του Γκολάν., απόφαση που καταδίκασαν Κατάρ και Σαουδική Αραβία, ενώ νέες απειλές εξαπέλυσε το Ιράν, με τον επικεφαλής των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης να δηλώνει ότι «οι σιωνιστές θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, θα θαφτούν, αν και αυτό θα πάρει λίγο χρόνο».
Την ίδια ώρα η διπλωματική κινητικότητα στη Δαμασκό πυκνώνει, καθώς εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας προσέρχονται για αναγνωριστικές επαφές με τη νέα συριακή ηγεσία, ανάμεσά τους και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλας, που επιβεβαίωσε κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Εΰρωπαϊκής Ένωσης ότι η στάση παραμένει προς το παρόν επιφυλακτική «καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Συρία κινείται στη σωστή κατεύθυνση».
Ο ΟΗΕ διεμήνυσε στον επικεφαλής των ανταρτών, Αλ Τζολάνι πως πρέπει να υπάρξει μία αξιόπιστη και περιεκτική πολιτική μετάβαση, ενώ στο επίκεντρο των ανιχνευτικών επαφών εξάλλου μπαίνει και το αν η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να αφαιρέσει την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, κάτι που η Ευρωπαία αξιωματούχος δεν απέκλεισε. Μετά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών πάντως και ο Βρετανός ομόλογός του παραδέχτηκε την Κυριακή ότι έχει ανοίξει δίαυλο διπλωματικών επαφών με την οργάνωση.
Στη Συρία μεταβαίνει την Τρίτη και γαλλική αποστολή, ενώ επαφές με τον επικεφαλής των ανταρτών είχε την Κυριακή στη Δαμασκό και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν.
Στο νέο κεφάλαιο που γράφει η Συρία, το ερώτημα είναι αν αυτη τη φορά θα χωράνε όλοι, επισημαίνει η απεσταλμένη του ΕΡΤNews στη Δαμασκό Ελβίρα Κρίθαρη καθώς συνεχίζει το οδοιπορικό στην ισοπεδωμένη πόλη Χομς, αλλά και στον παλαιστινιακό θύλακα της Συρίας – το Γιαρμούκ- το οποίο είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Μόνο 8 χιλιόμετρα απο το κέντρο της Δαμασκού, το Γιαρμούκ όπου διέμεναν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες τη δεκαετία του 50 εγινε πεδιο σφοδρων συγκρουσεων το 2012 και το 2014 κατελήφθη από τζιχαντιστές.
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες διέμεναν στο Γιαρμούκ, την «πρωτεόυσα της παλαιστινιακής διασποράς» και προς έκπληξη, ο θύλακας δεν έχει εγκαταλειφθεί εντελώς. Κόσμος επιστρέφει και στο νεκροταφείο του Γιαρμούκ, όπου ,μέχρι την Κυριακη που οι δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν την εξουσία, απαγορευόταν η πρόσβαση.
Η εκδοχή ‘Ασαντ για την φυγή από τη Συρία
Στις πρώτες επίσημες δηλώσεις μετά την πτώση του προέβη ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, μέσω της πλατφόρμας Τelegram.
«Καθώς η τρομοκρατία εξαπλωνόταν σε όλη τη Συρία και τελικά έφτασε στη Δαμασκό το βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου 2024, εν μέσωκατακλυσμού παραπληροφόρησης με στόχο να αναπαραστήσουν τη διεθνή τρομοκρατία ως απελευθερωτική επανάσταση για τη Συρία», έγινε η διαφυγή, σύμφωνα με τον ίδιο. «Σε καμία στιγμή δεν είχα σκεφτεί να τα παρατήσω ή να φύγω από τη χώρα παρά τα επεισόδια. Παρέμεινα στη Συρία μέχρι τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου» διευκρίνισε ο Άσαντ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times έστειλε αεροπορικώς σε ρωσικές τράπεζες 250 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο ετών.
Πηγή: erntews.gr