Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε έναν κορυφαίο βοηθό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος φέρεται να έχει κάνει διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ σήμερα τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι συνελήφθη και ένας ακόμη ύποπτος για την υπόθεση ο οποίος, μάλιστα, είναι αξιωματικός του IDF -των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.
Οι ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης λένε ότι οι πληροφορίες ήταν «πλαστές» και μέρος ενός τεχνάσματος για να αποτραπεί η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε ισχυρισμούς ότι το γραφείο του πρωθυπουργού προώθησε στα ξένα μέσα ενημέρωσης τον ισχυρισμό ότι η Χαμάς σχεδίαζε να μεταφέρει λαθραία ομήρους από τη Γάζα από τα αιγυπτιακά σύνορα και να δημιουργήσει διαιρέσεις στην ισραηλινή κοινωνία για να πιέσει τον Νετανιάχου σε συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός.
Ο Ελιέζερ Φελντστάιν, ο οποίος έχει αποκαλείται από πολιτικούς της αντιπολίτευσης ως βοηθός του Νετανιάχου, είναι μεταξύ πολλών ατόμων που ανακρίνονται για τη διαρροή «απόρρητων και ευαίσθητων πληροφοριών πληροφοριών», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
Μια δικαστική απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή ανέφερε ότι πληροφορίες που ελήφθησαν από τα συστήματα του ισραηλινού στρατού και «δημοσιοποιήθηκαν παράνομα» μπορεί να έχουν βλάψει την ικανότητα του Ισραήλ να απελευθερώσει ομήρους που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα.
Ένας εκπρόσωπος του Νετανιάχου αρνήθηκε ότι υπήρξαν διαρροές από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και ότι «το εν λόγω άτομο δεν συμμετείχε ποτέ σε συζητήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια», αναφερόμενος προφανώς στον Φελντστάιν.
Οι εικαζόμενες διαρροές ήταν η βάση δύο άρθρων που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο, ένα στο Jewish Chronicle, στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα άλλο στη γερμανική Bild, επικαλούμενα πηγές ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και υποστηρίζοντας ένα αφήγημα που προωθούσε ο Νετανιάχου εκείνη την εποχή . Τα άρθρα δημοσιεύτηκαν καθώς συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων, αλλά και καθώς χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωναν σχεδόν καθημερινά καλώντας την κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς και να φέρει πίσω τους ισραηλινούς ομήρους.
Αυτές οι διαδηλώσεις εντάθηκαν αφού ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την 1η Σεπτεμβρίου ότι έξι Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν στη Γάζα – τέσσερις από αυτούς επρόκειτο να απελευθερωθούν σε ένα πρώτο κύμα της πιθανολογούμενης συμφωνίας.
Την επόμενη μέρα, ο Νετανιάχου έδωσε συνέντευξη Τύπου και παρουσίασε ένα υποτιθέμενο έγγραφο της Χαμάς που είπε ότι βρέθηκε σε μια σήραγγα στη Γάζα. Το έγγραφο, είπε, δείχνει ότι η Χαμάς προσπαθούσε να διχάσει τους Ισραηλινούς. «Δεν πρόκειται να παραδοθώ σε αυτή την πίεση», είπε ο Νετανιάχου και επανέλαβε την απαίτησή του να έχει το Ισραήλ τον έλεγχο στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, γνωστά και ως διάδρομος Φιλαδέλφειας. Κάτι τέτοιο θα «αποτρέψει τη λαθραία μεταφορά των ομήρων μας στο Σινά», είπε. «Μπορούν να εμφανιστούν στο Ιράν ή στην Υεμένη».
Το πρωθυπουργικό γραφείο υποβάθμισε επίσης την πιθανότητα η διαρροή να επηρέασε τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό «γελοίο».
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λάπιντ κατηγόρησε χθες Κυριακή το γραφείο του πρωθυπουργού ότι διέρρευσε «πλαστά απόρρητα έγγραφα για να τορπιλιστεί η πιθανότητα μιας συμφωνίας ομήρων – για να διαμορφωθεί μια επιχείρηση επιρροής της κοινής γνώμης κατά των οικογενειών των ομήρων».
Οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι ματαίωσε επανειλημμένα μια συμφωνία με τη Χαμάς, πιστεύοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα θα ανάγκαζε τον πρωθυπουργό να διεξαγάγει εκλογές. Ο Νετανιάχου φέρεται να έχει τορπιλίσει στο παρελθόν συμφωνίες με απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής – κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Λίγες μέρες αργότερα, το Jewish Chronicle δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυριζόταν ότι πηγές πληροφοριών ανέφεραν ότι «το σχέδιο του Σινουάρ ήταν να μεταφερθούν λαθραία ο ίδιος και οι εναπομείναντες ηγέτες της Χαμάς μαζί με Ισραηλινούς ομήρους μέσω του διαδρόμου του Φιλαδέλφειας στο Σινά και από εκεί στο Ιράν».
Το άρθρο ανέφερε ότι οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν «κατά την ανάκριση ενός αιχμάλωτου ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, καθώς και από πληροφορίες που ελήφθησαν από έγγραφα που κατασχέθηκαν την Πέμπτη 29 Αυγούστου, την ημέρα που ανασύρθηκαν τα έξι πτώματα των δολοφονημένων ομήρων».
Ο γιος του πρωθυπουργού, Γιάιρ Νετανιάχου, προώθησε το άρθρο στα social media του.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 10 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε σε δημοσιογράφο: «Δεν γνωρίζω το είδος των πληροφοριών που αναφέρατε σχετικά με τον Σινουάρ και τους ομήρους στη Φιλαδέλφεια».
Την ίδια περίοδο, ένα άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild ανέφερε ότι ένα έγγραφο της Χαμάς που υπαινίσσονταν ότι γράφτηκε από τον Γιαχία ΅Σινουάρ φέρεται να έδειχνε πώς η ομάδα προσπαθούσε να δημιουργήσει διχασμό στο Ισραήλ και να ασκήσει πίεση στις οικογένειες των ομήρων, έτσι ώστε και αυτές με τη σειρά τους να πιέσουν την κυβέρνηση.
Η Bild επικαλέστηκε ένα έγγραφο πληροφοριών και επανέλαβε τους ισχυρισμούς που είχε κάνει ο Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου του στις 2 Σεπτεμβρίου.
Σε ανακοίνωσή τους στις 8 Σεπτεμβρίου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι το έγγραφο που επικαλείται η Bild δεν γράφτηκε από τον Σινουάρ και ότι ήταν ένα παλιό έγγραφο που βρέθηκε πριν από πέντε μήνες και «γραμμένο ως σύσταση από τις μεσαίες τάξεις της Χαμάς και όχι από τον Σινουάρ.”
Οι πληροφορίες δεν «αποτελούσαν νέες πληροφορίες», είπε ο Ισραηλινός Στρατός, προσθέτοντας ότι «παρουσιάστηκε στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων πολλές φορές, ακόμη και πριν εντοπιστεί το εν λόγω έγγραφο». Πρόσθεσε ότι διερευνά τη διαρροή του εγγράφου, η οποία «αποτελεί σοβαρό αδίκημα».
Οικογένειες ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα έδειξαν το γραφείο του πρωθυπουργού ως υπεύθυνο, λέγοντας «υποψίες δείχνουν ότι άτομα που συνδέονται με τον πρωθυπουργό ενήργησαν για να πραγματοποιήσουν μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία της χώρας.”
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γάιρ Λάπιντ και Μπένι Γκαντς – που παραιτήθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου εν καιρώ πολέμου νωρίτερα αυτό το έτος – χαρακτηρίζουν τις εικαζόμενες διαρροές ως αποτυχίες στην κορυφή της κυβέρνησης, με τον Γκαντ να αποκαλεί την υπόθεση, «εθνικό έγκλημα».
Και οι δύο κατηγόρησαν το γραφείο του Νετανιάχου για τη διαρροή, με τον Γκαντζ να κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι αξιοποίησε τις διαρροές για πολιτικά οφέλη.
«Υποπτεύομαι ότι η ομάδα του Νετανιάχου δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα και πλαστά απόρρητα έγγραφα για να τορπιλίσει την πιθανότητα μιας συμφωνίας ομήρων», είπε ο Λάπιντ . «Αυτή η υπόθεση βγήκε από το γραφείο του ίδιου του Πρωθυπουργού και η έρευνα πρέπει να εξετάσει εάν δεν ήταν κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού».
Με πληροφορίες από CNN μέσω Hellasjournal.com