Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το πρωί ότι προσθέτει την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στους στόχους της καταστροφής της Χαμάς, της εξάλειψης της απειλής από τη Γάζα και της απελευθέρωσης των ομήρων.
Η επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων του βόρειου Ισραήλ γίνεται πλέον επίσημος πολεμικός στόχος, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
«Η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων του Βορρά στα σπίτια τους έχει πλέον προστεθεί ως τέταρτος στόχος στον πόλεμο», ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Ενα βήμα πριν από τη «στρατιωτική δράση»;
Χθες Δευτέρα, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ είχε δηλώσει σε ανώτερο σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν ότι η «στρατιωτική δράση» είναι «ο μόνος τρόπος» για να τερματιστεί η πολύμηνη διασυνοριακή βία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της ισχυρής λιβανέζικης πολιτοφυλακής.
Ο Ισραηλινός υπουργός συναντήθηκε με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, Αμος Χόχσταϊν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ στην προσπάθεια να αποτρέψει την κλιμάκωση της μακροχρόνιας υποβόσκουσας σύγκρουσης του Ισραήλ με την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή σε ευρύτερο πόλεμο.
Ο Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να «αλλάξει την κατάσταση ασφαλείας στα βόρεια σύνορα», αλλά δεν ήταν σαφές ποια στρατιωτική δράση μπορεί να προτείνει.
Τα σχόλια του υπουργού Αμυνας φάνηκε να μειώνουν τις ελπίδες για διπλωματική λύση, όπως επιθυμεί ο Λευκός Οίκος, επισήμαναν οι New York Times.
Χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Η Χεζμπολάχ και ο στρατός του Ισραήλ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ώθησε την πολιτοφυλακή να εξαπολύσει επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς.
Οι διασυνοριακές συγκρούσεις έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες αμάχους και στις δύο πλευρές των συνόρων να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Καθώς το Ισραήλ από την πλευρά του μειώνει την ένταση της επίθεσής του κατά της Χαμάς στη Γάζα, απελευθερώνει περισσότερες από τις δυνάμεις του για πιθανή επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Βορρά.
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, ο Γκάλαντ ανακοίνωσε πως ενημέρωσε τον Χόχσταϊν για το ότι «το περιθώριο για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση μειώνεται, επειδή η Χεζμπολάχ έχει αποφασίσει να ‘δεθεί’ με τη Χαμάς».
«Ο μόνος τρόπος που έχει απομείνει για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του Βορρά στα σπίτια τους είναι μέσω στρατιωτικής δράσης», ανέφερε ο Γκάλαντ. Νωρίτερα τη Δευτέρα, είχε γνωστοποιήσει πως είχε μεταφέρει το ίδιο μήνυμα και στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λόιντ Οστιν, σε νυχτερινή τηλεφωνική επικοινωνία
Πιέζουν για διπλωματική λύση οι ΗΠΑ
Η επίσκεψη του Χόχσταϊν εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποτρέψει «κλιμάκωση και διεύρυνση της σύγκρουσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
«Τα ταξίδια του Αμος αποτελούν σε μεγάλο βαθμό συνέχεια της διπλωματίας που διεξάγει εδώ και πολλούς μήνες για να προσπαθήσει να αποτρέψει το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στον Βορρά», όπως είπε.
Τη Δευτέρα, ο Χόχσταϊν συναντήθηκε με τον Γκάλαντ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντησή τους, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τον Χόχσταϊν για το ότι «παρόλο που το Ισραήλ εκτιμά και σέβεται την υποστήριξη των ΗΠΑ, θα κάνει τελικά ό,τι είναι απαραίτητο για να διαφυλάξει την ασφάλειά του και να επιστρέψουν οι κάτοικοι του Βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».
Ο Χόχσταϊν, από την πλευρά του, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό Ισραηλινών αξιωματούχων ότι περισσότερη στρατιωτική δράση θα επιτύχει τον στόχο του Ισραήλ να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, σύμφωνα με πηγή με γνώση των συναντήσεων του Χόχσταϊν τη Δευτέρα, που επικαλούνται οι ΝΥΤ.
Το μήνυμα του Χόχσταϊν προς τον Γκάλαντ και τον Νετανιάχου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως ευρύτερη σύγκρουση στον Λίβανο δεν θα επέτρεπε στους εκτοπισμένους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στο βόρειο Ισραήλ και ότι αυτό υπάρχει ο κίνδυνος να πυροδοτήσει πολύ ευρύτερη και παρατεταμένη περιφερειακή σύγκρουση. Διπλωματική λύση θα ήταν καλύτερη κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, τους είπε.
Τα πλήγματα έχουν εκδιώξει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους στο Ισραήλ και τον Λίβανο από τα σπίτια τους στη συνοριακή περιοχή.
Οσοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στον Λίβανο έχουν λάβει ελάχιστη βοήθεια από την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στη μέση παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Στο Ισραήλ, η κυβέρνηση πλήρωσε για τη σίτιση και τη στέγαση των εκκενωμένων σε εκατοντάδες ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα και αντιμετώπισε επικρίσεις από κατοίκους στο βόρειο Ισραήλ που δεν είχαν τις προϋποθέσεις για βοήθεια.
Ο Χόχσταϊν έχει ήδη πραγματοποιήσει τουλάχιστον πέντε ταξίδια στο Ισραήλ και τον Λίβανο από τότε που ο Μπάιντεν του ανέθεσε να προσπαθήσει να αποτρέψει την επέκταση των συγκρούσεων και την κλιμάκωση σε πόλεμο που θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο καταστροφικός από τη σύγκρουση στη Γάζα.
Οι προσπάθειες διαμεσολάβησής του περιλάμβαναν διπλωματικές συνομιλίες αξιωματούχων της Βηρυτού και της Ιερουσαλήμ. Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική ομάδα, ο Χόχσταϊν επικοινωνεί μαζί της μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων του Λιβάνου, οι οποίοι λειτουργούν ως συνομιλητές.
«Καμπανάκι» από τη Γαλλία
Η Γαλλία, η οποία διατηρεί απευθείας γραμμές επικοινωνίας με τη Χεζμπολάχ, έκανε ταυτόχρονα τις δικές της προσπάθειες για να δώσει ώθηση σε διπλωματική λύση. Τους τελευταίους μήνες, ο Χόχσταϊν προσπάθησε να συντονίσει καλύτερα τις προσπάθειές του με τους Γάλλους αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν επίσης προειδοποιήσει για τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης.
Τη Δευτέρα, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ισραήλ, Φρεντερίκ Ζουρνέ, προειδοποίησε για ευρύτερη σύγκρουση.
«Εάν ξεκινήσει πόλεμος πλήρους κλίμακας στον Λίβανο, θα μπορούσε να ξεκινήσει περιφερειακή σύγκρουση και τότε θα έχουμε περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία και δεύτερη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στο συνέδριο εθνικής ασφάλειας της Haaretz στο Ισραήλ ο Γάλλος διπλωμάτης.
«Κανείς δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο», επισήμανε ο ίδιος. «Το Ιράν δεν τον θέλει, η Χεζμπολάχ δεν τον θέλει και το Ισραήλ δεν τον θέλει, και όμως είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσει», πρόσθεσε.
Ανταλλαγή διασυνοριακών πυρών
Παρά τις προειδοποιήσεις, οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν τη Δευτέρα. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε «υποδομές» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενώ «βλήματα» από τη χώρα πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος.
Οι ανταλλαγές πυρών ήρθαν έπειτα από τα πυρά του ισραηλινού πυροβολικού και μετά τις αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε απάντηση για τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ που έκαναν τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής να ηχήσουν και πυρκαγιές να ξεσπάσουν στο βόρειο Ισραήλ.
Οι φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη έχουν αυξηθεί από τότε που ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα τέλη Ιουλίου σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στα προάστια της Βηρυτού. Το Ιράν απείλησε να πλήξει το Ισραήλ για τη δολοφονία ηγέτη της Χαμάς στο έδαφός του λίγο αργότερα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν φροντίσει να υπογραμμίσουν την ετοιμότητά τους. Τη Δευτέρα, το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είχε εξοπλίσει 97 «μονάδες ταχείας αντίδρασης» σε πόλεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο με «εξοπλισμό μάχης και διάσωσης, ιατρικές προμήθειες, στολές και προστατευτικό εξοπλισμό».
Η Χεζμπολάχ δεν είναι η μοναδική υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση που έχει βάλει στο στόχαστρο το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς, καθώς εκείνη διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον του στη Γάζα. Οι Χούθι στην Υεμένη πλήττουν επίσης εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα πέρυσι και, το Σαββατοκύριακο, η ομάδα εκτόξευσε πύραυλο στο κεντρικό Ισραήλ.UnmuteRemaining Time -0:00 FullscreenAdvertisement
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, σε ενημέρωση δημοσιογράφων αρνήθηκε ότι το Ιράν είχε παράσχει στην Υεμένη τον πύραυλο που εκτοξεύθηκε στο Ισραήλ. Παρόλα αυτά στάθηκε στις ενέργειες των Χούθι. «Φυσικά, εμείς και η Υεμένη είμαστε συγγενείς και δεν θέλουμε το Ισραήλ να σκοτώνει ανθρώπους», τόνισε, προσθέτοντας: «Θέλουμε να σέβονται τους διεθνείς νόμους».
Πηγή: kathimerini.gr