Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν τα τρόφιμα για να στρατολογούν μαχητές, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι οικογένειές τους λιμοκτονούν. Αυτό δήλωσαν Ιρακινοί που κατάφεραν να διαφύγουν από τη Φαλούτζα τις τελευταίες ημέρες, μετά την προώθηση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και των συμμάχων τους, υποστηρίζουν ότι επιβίωσαν στην πόλη τρώγωντας ξερούς χουρμάδες.
Οι εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές φρουρούν αυστηρά τις αποθήκες τροφίμων στην πολιορκημένη πόλη, την οποία κατέλαβαν τον Ιανουάριο του 2014, έξι μήνες πριν ανακηρύξουν "χαλιφάτο" τα εδάφη που ελέγχουν, στο Ιράκ και τη Συρία.
Οι τζιχαντιστές επισκέπτονταν τακτικά τις οικογένειες αφού άρχισε να παρατηρείται έλλειψη τροφίμων και πρόσφεραν εφόδια σε όσους στρατολογούνταν, υποστήριξε η 23χρονη Χάνα Μάχντι Φαγιάντ, από το Σιτζίρ, στα βορειοανατολικά προάστια της πόλης. "Είπαν στον γείτονά μας ότι θα του έδιναν ένα σακί αλεύρι αν εντασσόταν στην οργάνωση. Εκείνος αρνήθηκε και, αφού έφυγαν, το έσκασε με την οικογένειά του", είπε η νεαρή γυναίκα.
"Εμείς φύγαμε επειδή δεν είχαμε τρόφιμα, ούτε ξύλα για να ανάψουμε φωτιά κι επιπλέον οι βομβαρδισμοί είχαν φτάσει πολύ κοντά στο σπίτι μας", εξήγησε.
Η Φαγιάντ και άλλοι εκτοπισμένοι αφηγήθηκαν την περιπέτειά τους αφού βρήκαν καταφύγιο σε ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό στην Γκάρμα, μια πόλη ανατολικά της Φαλούτζα που ελέγχεται από τις ιρακινές αρχές. Όπως είπαν, δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα από το ΙΚ.
Η κυβέρνηση του Ιράκ σταμάτησε να καταβάλλει τους μισθούς των υπαλλήλων της τόσο στη Φαλούτζα όσο και σε άλλες πόλεις που ελέγχονται από το ΙΚ πριν από περίπου έναν χρόνο για να μην κατάσχονται τα χρήματα αυτά από τους τζιχαντιστές.
Η Φαγιάντ διέφυγε από το Σιτζίρ στις 27 Μαΐου, τέσσερις ημέρες αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση του ιρακινού στρατού. Μαζί με 15 συγγενείς και γείτονές της, διέσχισαν χωράφια, κρατώντας λευκές σημαίες για να δείξουν ότι είναι άμαχοι. Οι περισσότεροι από τους 1.500 εκτοπισμένους που φιλοξενούνται στο σχολείο της Γκάρμα είναι γυναίκες και παιδιά, επειδή ο στρατός θέτει υπό κράτηση τους άνδρες και τους ελέγχει για ενδεχόμενους δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος. Η 23χρονη Χάνα είπε ότι περιμένει να ακούσει νέα για τους δύο αδελφούς της που ανακρίνονται ακόμη.
Τα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά τους εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις "εξαιρετικά δυσάρεστες" αλλά αξιόπιστες πληροφορίες που αναφέρουν ότι Ιρακινοί άνδρες και νεαρά αγόρια κακοποιούνται από ένοπλες οργανώσεις οι οποίες συνεργάζονται με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, αφού καταφέρουν να διαφύγουν από τη Φαλούτζα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν επίσης καταγγελίες για εκτελέσεις αμάχων.
"Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πώς ένοπλες ομάδες που στηρίζουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας (...) θέτουν υπό κράτηση τους άνδρες" προκειμένου να τους υποβάλουν σε "ελέγχους ασφαλείας" οι οποίοι όμως σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε σωματική βία "και άλλες μορφές κακοποίησης, με σκοπό προφανώς την απόσπαση εξαναγκαστικής ομολογίας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ζέιντ Ρά'αντ αλ Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο Ύπατος Αρμοστής σημείωσε ότι οι ιρακινές αρχές έχουν νόμιμο συμφέρον να ελέγχουν εξονυχιστικά όποιον διαφεύγει από περιοχές που ελέγχονται από το ΙΚ ώστε να διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι, ούτε εμπλέκονται σε θηριωδίες. Επισήμανε όμως ταυτόχρονα ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να διενεργείται από τις νόμιμες αρχές.
Ιράκ: Το ΙΚ χρησιμοποιεί τρόφιμα για να στρατολογεί μαχητές
Ενημερώθηκε: 07/06/16 - 19:30