ΗΠΑ: Το προσχέδιο εκεχειρίας στην Βηρυτό και το «αγκάθι» για συμφωνία - Το «δώρο» του Ισραήλ στον Τραμπ

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Hussein Malla

Ενημερώθηκε: 15/11/24 - 12:53

Ενισχύονται οι ελπίδες για μία κατάπαυση πυρός στον Λίβανο μετά τις κινήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ωστόσο παραμένει το «αγκάθι» του ποιος θα εφαρμόσει μία ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον Λίβανο, Λίσα Τζόνσον υπέβαλε χθες ένα προσχέδιο εκεχειρίας στον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, είπαν στον πρακτορείο Reuters δύο υψηλόβαθμες πολιτικές πηγές του Λιβάνου. Ωστόσο δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες για το προσχέδιο.

Το προσχέδιο είναι η πρώτη γραπτή πρόταση από την Ουάσινγκτον προκειμένου να σταματήσει η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ σε τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες, είπαν οι ίδιες πηγές.

«Είναι ένα προσχέδιο για να λάβουν παρατηρήσεις από την λιβανέζικη πλευρά», είπε μία από τις πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων. Σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Βηρυτό ανέφερε ότι «οι προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής συμφωνίας βρίσκονται σε εξέλιξη».

Το μέλος του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Αλι Χασσάν Καλίλ είπε στο Al Jazeera ότι οι Λιβανέζοι διαπραγματευτές έχουν φτάσει σε συμφωνία με τον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Έιμος Χοκστάιν για ένα «συγκεκριμένο κείμενο».

Ο Έιμος Χοκστάιν έχει αναλάβει να το επικοινωνήσει (σ.σ. το κείμενο) στην ισραηλινή πλευρά και στη συνέχεια να στείλει τυχόν παρατηρήσεις πίσω στη Βηρυτό, δήλωσε ο Αλί Χασσάν Καλίλ. «Περιμένουμε, και Θεού θέλοντος, σύντομα θα υπάρξει το προσχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει (σ.σ. ο Χοκστάιν)», ανέφερε το μέλος του κοινοβουλίου του Λιβάνου.

Οι ελπίδες για μία κατάπαυση πυρός ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα όταν ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Εκείνη την περίοδο πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση αφορούσε ένα σχέδιο εκεχειρίας 60 ημερών με το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματα του την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της συμφωνίας. Στη συνέχεια θα εφαρμοστεί μία μόνιμη εκεχειρία με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που τερμάτισε την σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ το 2006.

Το «αγκάθι» στις συνομιλίες

Το Ισραήλ επιμένει ότι η Χεζμπολάχ θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου προκειμένου να συμφωνήσει σε εκεχειρία. Ωστόσο αυτό που αποτελεί πρόβλημα για τις δύο πλευρές είναι ποιος θα έχει δικαίωμα να εφαρμόσει τον όρο για απόσυρση της Χεζμπολάχ. Αν δηλαδή ο στρατός του Λιβάνου ή του Ισραήλ θα μπορεί να επιβλέψει και να διασφαλίσει την απόσυρση.

Παράλληλα χθες ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Έλι Κοέν δήλωσε ότι η χώρα του είναι πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από ό,τι ήταν από την αρχή του πολέμου. Ωστόσο εξήγησε ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει την ελευθερία να ενεργεί στο εσωτερικό του Λιβάνου σε περίπτωση που παραβιαστεί η συμφωνία. Από την πλευρά του ο Λίβανος απορρίπτει δια ροπάλου το ενδεχόμενο να δώσει ένα τέτοιο δικαίωμα στο Ισραήλ.

Πού στηρίζεται το προσχέδιο εκεχειρίας

Όπως γίνεται αντιληπτό από τις δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Λίβανο η συμφωνία για εκεχειρία θα στηριχθεί εν πολλοίς στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία έθεσε τέλος στον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Τότε η απόφαση προέβλεπε ότι η Χεζμπολάχ θα απομακρύνει τα όπλα και τους μαχητές της πίσω από τον ποταμό Λιτάνι μακριά από τα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ. Την εφαρμογή της συμφωνίας είχε αναλάβει ο στρατός του Λιβάνου με την βοήθεια της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL του ΟΗΕ. Γι’ αυτό και το Ισραήλ κατηγορεί την Βηρυτό ότι απέτυχε στην προσπάθεια της και τώρα επιθυμεί να διατηρήσει το δικαίωμα να ενεργεί στρατιωτικά στον Λίβανο για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Ζαν – Πιερ Λακρουά ξεκαθάρισε ότι «η αναδιάταξη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων αποτελεί απολύτως κεντρικό στοιχείο για οποιαδήποτε βιώσιμη διευθέτηση» στο νότιο Λίβανο.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα ενισχύσουν την ειρηνευτική τους αποστολή στο Λίβανο για να υποστηρίξουν το λιβανέζικο στρατό κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας, αλλά δεν θα επιβάλουν άμεσα την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τον Ζαν-Πιερ Λακρουά.

«Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι πολύ σαφές. Η εφαρμογή του ψηφίσματος [του ΟΗΕ του 2006] 1701 είναι ευθύνη των μερών», τόνισε ο Ζαν Πιέρ Λακρουά. Και πρόσθεσε: «Η UNIFIL έχει υποστηρικτικό ρόλο και αυτός ο υποστηρικτικός ρόλος έχει μεγάλη ουσία». Σύμφωνα με τον Αλί Χασσάν Καλίλ, ο Λίβανος δεν έχει αντίρρηση για την συμμετοχή των ΗΠΑ ή της Γαλλίας στην εποπτεία της τήρησης της εκεχειρίας.

Το Ισραήλ επιδιώκει μία κατάπαυση πυρός ως «δώρο» στον Τραμπ

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ συναντήθηκε την Κυριακή με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Στη συνέχεια ο Ισραηλινός υπουργός μετέβη στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα Washington Post εξήγησαν ότι το Τελ Αβίβ με την συμφωνία του σε μία εκεχειρία με την Χεζμπολάχ ελπίζει να διασφαλίσει μία νίκη στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής για τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλν Τραμπ.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε στην εφημερίδα ότι «υπάρχει μία συμφωνία ότι το Ισραήλ θα κάνει κάποιο δώρο στον Τραμπ… ότι τον Ιανουάριο θα υπάρξει μία συμφωνία για τον Λίβανο».

Μέχρι στιγμής ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά τρεις φορές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Πριν το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ είχε αναφερθεί εκτενώς στα διεθνή ΜΜΕ ότι ο Νετανιάχου αρνείται να κάνει οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας για να μην ενισχύσει προεκλογικά τους Δημοκρατικούς.

Ωστόσο το Τελ Αβίβ αφήνει δημόσια να φανεί ότι ποντάρει πολλά στην προεδρία Τραμπ, ο οποίος κατά την διάρκεια της πρώτης κυβερνητικής θητείας του είχε αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και είχε πυροδοτήσει σφοδρές αναταράξεις στην Μέση Ανατολή.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον δύο αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ έχουν προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς υπουργούς να μην θεωρήσουν ότι εκλεγμένος πρόεδρος θα στηρίξει άνευ όρων την προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης κατά την δεύτερη θητεία του. Από αυτές τις πληροφορίες προκύπτει ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα ζητήσει ανταλλάγματα για τις παραχωρήσεις που θα κάνει έναντι του Τελ Αβίβ.

Πηγή: enikos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ