Η Σόφια θα φιλοξενήσει την 47η σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2025

 
ddd

Ενημερώθηκε: 31/07/24 - 22:50

Η Βουλγαρία θα φιλοξενήσει την 47η σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2025, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού.

Η πρόταση ψηφίστηκε σήμερα, 31η Ιουλίου, στην 46η σύνοδο της UNESCO στο Δελχί της Ινδίας.

Η βουλγαρική πλευρά έθεσε την υποψηφιότητά της μετά τη σειρά συναντήσεων που είχε ο υπουργός Πολιτισμού Νάιντεν Τοντόροφ με εκπροσώπους διαφόρων χωρών.

Η πρωτοβουλία είχε την υποστήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο υπουργός Τοντόροφ επισήμανε ότι η διοργάνωση της συνόδου θα είναι σημαντική ευκαιρία για όλους τους εμπλεκόμενους στον πολιτισμό και την επιστήμη να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες με συναδέλφους από όλο τον κόσμο, και θα ωφελήσει επίσης τις επιχειρήσεις, τους νέους και τη χώρα γενικότερα.

«Η υποψηφιότητα της Βουλγαρίας έκανε κάτι που πολλοί θεωρούσαν "αδύνατο" - ένωσε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα γύρω από έναν σκοπό», πρόσθεσε.

Ο υποψήφιος Νικολάι Νένοφ για την προεδρία της 47ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Στις 30 Ιουλίου, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την υποψηφιότητα του καθηγητή Νικολάι Νένοφ για την προεδρία της 47ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και τη διεξαγωγή της στη Σόφια τον Ιούνιο-Ιούλιο 2025.

Ο Νικολάι Νένοφ είναι καθηγητής Μουσειολογίας και Εθνολογίας, διευθυντής του Περιφερειακού Ιστορικού Μουσείου στο Ρούσε. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι ο τομέας πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσειολογίας, προβλήματα αστικής εθνολογίας και πολιτιστικού τουρισμού. Είναι ειδικός σε θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Ρούσε.

Ο Καθηγητής Νένοφ είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του υπουργείου Πολιτισμού και εκπρόσωπος της Βουλγαρίας για τα θέματα Ρωμαίοι Αυτοκράτορες, η Διαδρομή του Κρασιού του Δούναβη και η Διαδρομή του Δούναβη στην Εποχή του Σιδήρου.

Η διοργάνωση μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης επισημαίνει τη δέσμευση της χώρας στην προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς και προωθεί την παγκόσμια συνεργασία στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα σημαντικά οφέλη για τη Βουλγαρία
Πρόσθεσε ότι αυτό θα φέρει σημαντικά οφέλη στη Βουλγαρία, αύξηση του διεθνούς της κύρους, αύξηση του ενδιαφέροντος για τους πολιτιστικούς και φυσικούς χώρους που θα τονώσουν το τουριστικό ρεύμα και την οικονομία, νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών και συνεργασία με άλλες χώρες, αύξηση των ευκαιριών για τη λήψη οικονομικής και τεχνικής βοήθειας από την UNESCO για την προστασία και ανάπτυξη της βουλγαρικών χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Στη 47η σύνοδο αναμένονται αντιπροσωπείες από 150 χώρες, σχεδόν 1.500 συμμετέχοντες. Κατά παράδοση, η σύνοδος διεξάγεται σε περίοδο δέκα ημερών τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Παράλληλα με την κύρια σύνοδο, θα διοργανωθούν εξειδικευμένα συνέδρια και εκδηλώσεις από διάφορες χώρες.

Η Βουλγαρία έγινε μέλος της UNESCO στις 17 Μαΐου του 1956. Η τελευταία φορά που διοργάνωσε παρόμοια σύνοδο ήταν το 1985.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ