Η Γερμανία, σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ, έλαβε επίσημο αίτημα από την Πολωνία για να επαναξαγάγει Leopard προς υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων. Το αίτημα επιβεβαίωσε γερμανική κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο Reuters.
Έπειτα από πολλές ημέρες ισορροπίας μεταξύ της διστακτικότητας του Όλαφ Σολτς να παράσχει τα περίφημα τανκς στο Κίεβο και της αποφασιστικότητας της Βαρσοβίας να προχωρήσει χωρίς την έγκριση του Βερολίνου, απ’ ό,τι φαίνεται η διαδικασία θα προχωρήσει διά της επίσημης οδού.
Εξάλλου, παρά τη… μη απόφαση της πρόσφατης συνόδου στο Ράμσταϊν της Γερμανίας και τη διαφαινόμενη γραμμή του Βερολίνου να μην κλικαμώσει, όπως ανέφερε, την ένταση με τη Ρωσία εξαιτίας της παροχής των τανκς στην Ουκρανία, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να παράσχει άδεια στην Πολωνία να προχωρήσει την επανεξαγωγή των Leopard.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα ορίζει η Γερμανία, τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης, προκειμένου να επανεξαχθούν ή να χρησιμοποιηθούν για πολεμικούς λόγους, χρειάζεται απαραιτήτως την έγκριση του Βερολίνου.
Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η τελική απόφαση για το εάν η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία ή θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να το πράξουν θα ληφθεί στην καγκελαρία στο Βερολίνο.
«Όπως και να έχει, η απόφαση θα ληφθεί προφανώς στην καγκελαρία, με συναίνεση από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Τομπίας Λίντνερ, υφυπουργός Εξωτερικών, σε διάσκεψη άμυνας στο Βερολίνο που διοργάνωσε η εφημερίδα Handelsblatt.
«Η στάση της υπουργού μου σε αυτή τη συζήτηση είναι γνωστή, πιστεύω», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Αναλένα Μπέρμποκ, που είπε την Κυριακή ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε άλλες χώρες που επιθυμούν να προμηθεύσουν τανκς Leopard στο Κίεβο.
Πάντως, το αίτημα της Πολωνίας θα διαβιβαστεί στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της Γερμανίας, που αποφασίζει για τέτοια αιτήματα.
Πηγή: Reuters /Αναδημοσίευση από Καθημερινή
Στόλτενμπεργκ: Εχω την πεποίθηση ότι θα έχουμε σύντομα λύση
Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει σύντομα λύση στο θέμα των αρμάτων μάχης», μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους.
Τα άρματα μάχης είναι σημαντικά ώστε η Ουκρανία να έχει την ικανότητα να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις και να ανακαταλάβει εδάφη, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι είχε «θετική» συζήτηση για το θέμα με τον Μπόρις Πιστόριους.
«Σε αυτό το κομβικό σημείο του πολέμου, οφείλουμε να προμηθεύσουμε βαρύτερα και πιο προηγμένα συστήματα την Ουκρανία και πρέπει να το κάνουμε γρηγορότερα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο πλευρό του Πιστόριους.
Οι συζητήσεις για τα τανκς Leopard αποτελούν «φυσικό μέρος» της διαμόρφωσης πολιτικής, είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
«Κατά συνέπεια, χαιρετίζω την σημερινή μας συζήτηση. Συζητήσαμε το θέμα των αρμάτων μάχης. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων θα συνεχιστούν και έχω την πεποίθηση ότι θα έχουμε σύντομα λύση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Οι σύμμαχοι που θέλουν να στείλουν άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο μπορούν «να αρχίσουν να εκπαιδεύουν» τους Ουκρανούς, δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Αμυνας.
Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διχογνωμία» μεταξύ των συμμάχων για την αποστολή των βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και τόνισε ότι το Βερολίνο θα δράσει γρήγορα, αν υπάρξει θετική απόφαση για το ζήτημα.
Μιλώντας στο πλευρό του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ωστόσο ότι «η Συμμαχία δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου στην Ουκρανία».
Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, παρά την απουσία, στο στάδιο αυτό, απόφασης για το «ακανθώδες» θέμα της προμήθειας αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο, είχε δηλώσει προηγουμένως ο Πιστόριους στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία για να μην χάσει, για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας», είπε.
«Η Γερμανία κάνει για τον σκοπό αυτόν περισσότερα από οποιονδήποτε σύμμαχο, πλην των Ηνωμένων Πολιτειών», ισχυρίσθηκε ο Πιστόριους.
Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση για να δώσει άδεια στους συμμάχους της του ΝΑΤΟ να στείλουν στην Ουκρανία βαρέα άρματα μάχης Leopard, γερμανικής κατασκευής, που ζητά το Κίεβο για να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό.
«Κατανοώ τις ανησυχίες και τους φόβους των φίλων Ουκρανών. Η Γερμανία έχει ευθύνη και έναν ιδιαίτερο ρόλο», παραδέχθηκε ο Πιστόριους.
Ομως, «οφείλουμε να σκεφτούμε προσεκτικά τι μπορούμε να κάνουμε», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι το Βερολίνο δεν θέλει «να κάνει μόνο του παιγνίδι».
Η Πολωνία και η Φινλανδία πρότειναν να στείλουν στην Ουκρανία Leopard από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεών τους, αλλά έχουν ανάγκη από την επίσημη έγκριση του Βερολίνου για την επανεξαγωγή τους.
Ομως, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να λάβει θέση για το θέμα της επανεξαγωγής των αρμάτων μάχης, όπως και για το ζήτημα της απευθείας αποστολής στο Κίεβο Leopard από τα γερμανικά αποθέματα.
Η Βαρσοβία αυξάνει την πίεση ανακοινώνοντας ότι έχει διαβιβάσει επίσημο αίτημα στο Βερολίνο και δηλώνει έτοιμη να ξεπεράσει το θέμα της επίσημης έγκρισης του αναποφάσιστου Βερολίνου.
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι δεν υπάρχει ρήγμα στο κόλπους τους ΝΑΤΟ για το θέμα.
«Αν η απόφαση χρειαστεί μια ή δυο μέρες, έτσι είναι», είπε απαντώντας στις επικρίσεις για την βραδύτητα του Βερολίνου.