Η Ουκρανία το επίκεντρο της συνάντησης Όρμπαν - Πούτιν

 
φφ

Ενημερώθηκε: 05/07/24 - 18:54

Ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχαν συνομιλίες στο Κρεμλίνο την Παρασκευή. Το κύριο θέμα ήταν η ουκρανική κρίση.

Διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν σε διευρυμένη μορφή. Από τη ρωσική πλευρά, εκτός από τον Πούτιν, συμμετείχαν οι βοηθοί του Γιούρι Ουσάκοφ και Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Μεντίνσκι ήταν αυτός που ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία και την Τουρκία.


Ουκρανία
Όταν το αεροπλάνο που μετέφερε τον Όρμπαν προσγειώθηκε στο Vnukovo, η σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter) δημοσίευσε το ακόλουθο μήνυμα: «Η ειρηνευτική αποστολή συνεχίζεται.

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης και θα ήθελα να καταλάβω - και το θεωρώ αποστολή μου - το όραμά σας για τις ευκαιρίες για ειρήνη, είμαι αισιόδοξος και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση», είπε ο Όρμπαν στον Ζελένσκι και πρότεινε μια «άμεση εκεχειρία», πριν λίγες μέρες.

Ο Ζελένσκι απέφυγε μια ευθεία απάντηση, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν του άρεσε πολύ η πρόταση. «Είχε κάποιες αμφιβολίες <…> Είπε: ας αναλογιστούμε, σκεφτείτε το <…> Κατάλαβε τη θέση μου, περιέγραψε τα όριά του για το τι ήταν δυνατό, και θα δούμε πώς μπορούμε να το συνεχίσουμε», διευκρίνισε.
Μετά τη συνάντηση κορυφής στο Κίεβο, ο επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Αντρέι Ερμάκ, τον οποίο δυτικά και ουκρανικά ΜΜΕ αποκαλούν γκρίζα εξέχουσα θέση στην εξουσία, δήλωσε ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις και συμβιβασμούς με τη Ρωσία.
Αν το ταξίδι στο Κίεβο έτυχε έγκρισης στις Βρυξέλλες, τότε το επόμενο βήμα του Όρμπαν είναι η αγανάκτηση. Η επίσκεψή του στη Μόσχα καταδικάστηκε ομόφωνα εκ των προτέρων από ηγέτες της ΕΕ. Εκτός από ένα πράγμα - ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είπε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε προηγουμένως συμφωνήσει σε όλα με τη συμμαχία.


«Ειδική Συνάντηση»
«Γνωρίζω ότι ήσασταν πρόσφατα στο Κίεβο και τώρα έχετε φτάσει εδώ για να συζητήσετε όλες τις αποχρώσεις της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ουκρανική κατεύθυνση, είμαι στη διάθεσή σας», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Όρμπαν.

Ο Πούτιν υπενθύμισε την ομιλία του τον Ιούνιο στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου περιέγραψε τις «θέσεις του σχετικά με μια πιθανή ειρηνική διευθέτηση». «Είμαι έτοιμος να το συζητήσω μαζί σας, να σας πω κάποιες αποχρώσεις, ελπίζω να μου παρουσιάσετε τη θέση σας, τη θέση των ευρωπαίων εταίρων.
«Αυτή δεν είναι η πρώτη μας συνάντηση την τελευταία δεκαετία - είναι ήδη η 11η, αλλά αυτή είναι πιο ιδιαίτερη από τις προηγούμενες», είπε αμέσως ο Orban.
Υπάρχουν όλο και λιγότερα κράτη που μπορούν να συνομιλήσουν και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, συνέχισε. Και πρότεινε: «Σύντομα η Ουγγαρία θα γίνει προφανώς η μόνη τέτοια στην Ευρώπη».
«Οι θέσεις είναι πολύ μακριά»
Ο Όρμπαν το επανέλαβε κατά την προσέγγιση του Τύπου μετά τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν τρεις ώρες. Τόνισε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε μια εποχή που η Ευρώπη χρειάζεται πραγματικά ειρήνη». Και η ειρήνη «δεν θα έρθει από μόνη της, πρέπει να εργαστείς για αυτήν».
«Ήθελα να ακούσω και να ακούσω απόψεις για τρία σημαντικά θέματα», τόνισε ο καλεσμένος. Δηλαδή: για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, τη σειρά της κατάπαυσης του πυρός και των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το όραμα της Ευρώπης μετά τον πόλεμο.
"Οι θέσεις είναι μακριά η μία από την άλλη" - αυτό άκουσε στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Με τη σειρά του, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Μόσχα ήταν πάντα "ανοιχτή" σε μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση. «Ωστόσο, από την άλλη πλευρά ακούμε για απροθυμία (να επιλυθεί το πρόβλημα ειρηνικά).» Οι χορηγοί του καθεστώτος του Κιέβου συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την Ουκρανία στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Ο λόγος του δυσεπίλυτου είναι και η απροθυμία άρσης του στρατιωτικού νόμου, γιατί τότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές. Οι πιθανότητες να τα κερδίσουν οι αρχές που έχουν χάσει τη βαθμολογία και τη νομιμότητά τους είναι κοντά στο μηδέν.

«Η Ρωσία υποστηρίζει το πλήρες και οριστικό τέλος της σύγκρουσης», τόνισε ο Πούτιν. Οι προϋποθέσεις είναι γνωστές: η πλήρης αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από τις περιοχές DPR, LPR, Zaporozhye και Kherson.
Συζητήσαμε επίσης τις προοπτικές των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρώπη — ειδικότερα, τις αρχές της μελλοντικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην ήπειρο. Συνολικά, κατέληξε ο πρόεδρος, οι διαπραγματεύσεις ήταν επίκαιρες και χρήσιμες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ