Η Κίνα παρουσίασε την ταχύτατα αναπτυσσόμενη στρατιωτική τεχνολογία της, αποκαλύπτοντας μια σειρά προηγμένων συστημάτων στην μεγαλύτερη αεροπορική επίδειξη στην ιστορία της την περασμένη εβδομάδα.
Η διετής εκδήλωση στην πόλη Zhuhai της νότιας Κίνας ανέδειξε την στρατιωτική και βιομηχανική ισχύ της ανερχόμενης υπερδύναμης, προσφέροντας παράλληλα στους διεθνείς ειδικούς την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις δυνατότητές της.
Πολλά από τα νέα κινεζικά όπλα θεωρούνται ότι αναπτύχθηκαν για να ανταγωνιστούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Πεκίνο προωθεί τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών και την ενίσχυση της στρατιωτικής του παρουσίας στην Ασία.
Η φετινή έκθεση περιλάμβανε μια σειρά νέων οπλικών συστημάτων, όπως μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους. Για πρώτη φορά, υπήρχε και ένα τμήμα αφιερωμένο στα drones, υπογραμμίζοντας τον όλο και πιο κρίσιμο ρόλο τους, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και σε οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική σύγκρουση με το Ταϊβάν.
Η έκθεση που διήρκησε έξι μέρες, προσέλκυσε σχεδόν 600.000 επισκέπτες και παραγγελίες αξίας άνω των 280 δισεκατομμυρίων γιουάν (39 δισεκατομμυρίων δολαρίων), καθώς και την επίσκεψη του πρώην υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Δείτε μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα νέα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση:
Νέο μαχητικό stealth J-35A
Μετά από πάνω από μια δεκαετία προετοιμασίας, το πολυαναμενόμενο νέο μαχητικό stealth J-35A είναι μία από τις προσπάθειες του Πεκίνου προκειμένου να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Το J-35A είναι το δεύτερο κινέζικο μαχητικό stealth, μετά το J-20 το 2017. Έτσι η Κίνα γίνεται η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που διαθέτει δύο τύπους μαχητικών stealth.
Μερικοί παρατηρητές είδαν πολλές ομοιότητες στην εμφάνιση μεταξύ του J-35A και του αμερικανικού F-35 . Ωστόσο, σε αντίθεση με το F-35 που διαθέτει έναν κινητήρα turbofan, το J-35A είναι εξοπλισμένο με δύο κινητήρες.
HQ-19 – νέο κινέζικο σύστημα επιφανείας-αέρος
Οι ειδικοί συγκρίνουν το HQ-19, το νέο κινέζικο σύστημα επιφανείας-αέρος της με το αμερικανικό σύστημα THAAD..
Το όχημα υψηλής κινητικότητας 8×8, το HQ-19 φέρει έξι πυραύλους αναχαίτισης και χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό «ψυχρής εκτόξευσης», ο οποίος μειώνει την καταπόνηση του εκτοξευτήρα και επιτρέπει τον γρήγορο εφοδιασμό των πυραύλων, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η Κίνα δεν έχει αποκαλύψει τις τεχνικές λεπτομέρειες του συστήματος, και παραμένει ασαφές εάν μπορεί να ανταγωνιστεί την εμβέλεια ή την ταχύτητα κρούσης του THAAD. Η ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας για τον στρατό της Κίνας το 2020 ανέφερε ότι ο αναχαιτιστικός πύραυλος HQ-19 υποβλήθηκε σε δοκιμές για να επαληθευτούν οι ικανότητες του εναντίον βαλλιστικών πυραύλων εμβέλειας 3.000 χιλιομέτρων.
Κινέζοι στρατιωτικοί ειδικοί λένε ότι το σύστημα προορίζεται για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων εκτός της ατμόσφαιρας, επεκτείνοντας σημαντικά την εμβέλεια αναχαίτισης σε σύγκριση με προηγούμενα μοντέλα, όπως το HQ-9.
Πιο συγκεκριμένα, Κινέζοι ειδικοί και κρατικά μέσα ενημέρωσης επίσης ισχυρίζονται ότι το HQ-19 είναι ικανό να αναχαιτίσει υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης εντός της ατμόσφαιρας.
«Τέτοια όπλα είναι προκλητικά λόγω της απρόβλεπτης τροχιάς τους», δήλωσε ο Συνταγματάρχης Du Wenlong της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA).
«Το σύστημά ραντάρ, ωστόσο, μπορεί να παρακολουθεί αυτές τις πολύπλοκες τροχιές και να καθοδηγεί τους πυραύλους για την τελική κρούση. Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τις υπερηχητικές κεφαλές αναπτύσσοντας πολλαπλές ταχείες κεφαλές, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον ένα χτύπημα. Αλλά με τον συνδυασμό του πυραύλου HQ-19 και του συστήματος ραντάρ, έχουμε λύσει αυτό το ζήτημα με ένα μόνο ραντάρ και έναν μόνο πύραυλο», δήλωσε στο CCTV.
Jetank – Ένα τεράστιο μητρικό drone
Ένα τεράστιο μητρικό drone που μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως έξι τόνους, το Jetank έχει άνοιγμα φτερών 25 μέτρων (82 πόδια) και μέγιστο βάρος απογείωσης 16 τόνων, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα όπλα αυτού του τύπου στο οπλοστάσιο της Κίνας.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) επίθεσης και αναγνώρισης, με κινητήρα τζετ, διαθέτει οκτώ εξωτερικά σημεία στήριξης για τη μεταφορά πυραύλων και βομβών, καθώς και ένα γρήγορα αποσπώμενο τμήμα αποστολής, το οποίο μπορεί να φέρει διαφορετικούς τύπους μικρότερων drones.
«Μεταφέρει την έννοια του αεροπλανοφόρου από τη θάλασσα στον αέρα, επιτρέποντας την ανάπτυξη πολλών drones στο πεδίο μάχης εκτοξεύοντάς τα στον αέρα», δήλωσε ο Κινέζος στρατιωτικός ειδικός Du Wenlong, χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντική καινοτομία».
Orca: Μη επανδρωμένο μαχητικό σκάφος υψηλής ταχύτητας
Γνωστό ως «Orca», το JARI-USV-A είναι ένα υψηλής ταχύτητας μη επανδρωμένο μαχητικό σκάφος επιφανείας με τεχνολογία stealth.
Το σκάφος των 500 τόνων έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα ραντάρ και διαθέτει μοναδικό τριμαράν που του προσφέρει σταθερότητα σε αντίξοες θαλάσσιες συνθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες.
Με μήκος 58 μέτρα, πλάτος 23 μέτρα και βάθος 4 μέτρα, η «Orca» μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως 40 κόμβους και έχει εμβέλεια 4.000 ναυτικά μίλια, επιτρέποντας την εκτέλεση παρατεταμένων αποστολών χωρίς ανεφοδιασμό, σύμφωνα με το China Military Online, τον επίσημο αγγλόφωνο ειδησεογραφικό ιστότοπο του κινεζικού στρατού.
«Ως αυτόνομο μαχητικό σκάφος, μοιάζει με ένα κινητό φρούριο στη θάλασσα, ικανό να αναλαμβάνει αποστολές όπως πυρά εκτός οπτικής εμβέλειας, αεροπορική και πυραυλική άμυνα, καθώς και αναζήτηση και επίθεση κατά υποβρυχίων», ανέφερε το China Military Online σε άρθρο του την Τρίτη.
«Τέτοιες πλατφόρμες μπορούν να εκτελούν τακτικά μη στρατιωτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις χαμηλής έως μεσαίας έντασης, όπως περιπολίες και φύλαξη γύρω από στρατηγικά σημεία, λιμένες βάσης, νησιά και υφάλους, καθώς και βασικά θαλάσσια περάσματα», πρόσθεσε.
Εξοπλισμένο με τέσσερα ραντάρ φασικής διάταξης και ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης, το σκάφος φέρεται να μπορεί να μεταφέρει ρουκέτες, πυραύλους κατά πλοίων, αντιαεροπορικούς πυραύλους και απομακρυσμένους σταθμούς όπλων. Διαθέτει επίσης πλατφόρμα απογείωσης και προσγείωσης για μη επανδρωμένα ελικόπτερα στο πίσω μέρος και έναν μικρό κόλπο στην πρύμνη, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση μικρών υποβρύχιων συσκευών ή αισθητήρων για την ανίχνευση υποβρυχίων, ανέφερε το άρθρο.
PL-15 E: Νέα έκδοση του μακράς εμβέλειας πυραύλου αέρος
Η Κίνα αποκάλυψε επίσης μια νέα έκδοση του μακράς εμβέλειας πυραύλου αέρος-αέρος PL-15. Διαθέτει αναδιπλούμενες ουραίες επιφάνειες, ένα σχέδιο που επιτρέπει πιο συμπαγή στοιβασία, ώστε να ταιριάζει στα Κινέζικα αεροσκάφη stealth.
Στην αεροπορική έκθεση, ο PL-15E παρουσιάστηκε δίπλα σε ένα μοντέλο του μαχητικού αεροσκάφους stealth J35-A.
Ο PL-15 είναι ένας από τους πιο ισχυρούς πυραύλους αέρος-αέρος της Κίνας, με εμβέλεια περίπου 200 χιλιομέτρων και μέγιστη ταχύτητα που ξεπερνά πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
Συχνά συγκρίνεται με τον AIM-120, τον Αμερικανικό πύραυλο αέρος-αέρος μεσαίας εμβέλειας (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile).
Su-57: Το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας
Στην αεροπορική έκθεση παρουσιάστηκε επίσης το Su-57, το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας, το οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση εκτός συνόρων.
Το ντεμπούτο του Su-57 στο εξωτερικό, στο Zhuhai, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τη στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.
Ο Sergei Shoigu, πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, ο οποίος βρισκόταν στην Κίνα για τις ετήσιες διαβουλεύσεις στρατηγικής ασφάλειας, επισκέφθηκε την έκθεση για να δει από κοντά το Su-57. σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Global Times.
Στην αεροπορική έκθεση, υπογράφηκαν τα πρώτα συμβόλαια για την πώληση του Su-57 σε ξένους πελάτες, ανέφερε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, αν και δεν αποκάλυψε την ταυτότητα τους.
Πηγή: CNN
Επιμέλεια: Δημήτρης Σερδάρης, ertnews.gr