Η ΕΕ είναι σκεπτική για την υποτιθέμενη νίκη του Μαδούρο στη Βενεζουέλα

 
ii

Ενημερώθηκε: 29/07/24 - 19:54

Η αυτοανακηρυγμένη νίκη του νυν προέδρου Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα αντιμετωπίστηκε με εκτεταμένο σκεπτικισμό στην Ευρώπη τη Δευτέρα, με τους ηγέτες να αρνούνται να αναγνωρίσουν την επανεκλογή του μέχρι να γίνει διαφανής καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

«Ο λαός της Βενεζουέλας ψήφισε για το μέλλον της χώρας του ειρηνικά και σε μεγάλους αριθμούς», έγραψε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, στο X . «Η θέλησή τους πρέπει να γίνει σεβαστή».

«Η διασφάλιση πλήρους διαφάνειας στην εκλογική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς καταμέτρησης των ψήφων και της πρόσβασης στα εκλογικά αρχεία στα εκλογικά τμήματα, είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε.

Οι υποψίες για τα αποτελέσματα των εκλογών δημιουργήθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όταν η καταμέτρηση των ψήφων διακόπηκε απότομα τη στιγμή που ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Edmundo González φαινόταν να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του υφιστάμενου προέδρου. Λίγο αργότερα, ο Μαδούρο διεκδίκησε τη νίκη, με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας να ισχυρίζεται ότι είχε κερδίσει το 51 τοις εκατό των ψήφων.

Ο Simon Stano, εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, δήλωσε: «Αξιολογούμε τη διαδικασία και το αποτέλεσμα των εκλογών σε στενή επαφή με εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες επί τόπου. Ωστόσο, μας ανησυχούν οι ισχυρισμοί για ελαττώματα και ελλείψεις».

Με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να κατηγορεί το καθεστώς του Μαδούρο για απόπειρα κλοπής των εκλογών, οι εθνικοί ηγέτες στην Ευρώπη απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό να σχολιάσουν την αμφισβητούμενη ψηφοφορία και αντ' αυτού ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών τους να εκφέρουν επίσημες αντιδράσεις.

"Θέλουμε απόλυτη διαφάνεια και γι' αυτό ζητάμε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, εκλογικό τμήμα με εκλογικό τμήμα", δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες στο Cadena Ser , προσθέτοντας ότι η Μαδρίτη βοήθησε στη διαμόρφωση κοινής θέσης απέναντι στην εξελισσόμενη κατάσταση. με την επαφή μεταξύ των Βρυξελλών και των «αδελφών εθνών» στην περιοχή.

«Η Ισπανία εργάζεται προς ένα σενάριο στο οποίο διατηρείται η ηρεμία, η ηρεμία και το δημοκρατικό πνεύμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας», είπε. «Δεν έχουμε ευνοούμενο υποψήφιο, θέλουμε απλώς διαφανή αποτελέσματα».

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για τις αναφορές για στερήσεις από υποστηρικτές της αντιπολίτευσης του δικαιώματος συμμετοχής στην καταμέτρηση ψήφων και κάλεσε τις αρχές της Βενεζουέλας να δημοσιεύσουν τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών ανά εκλογικό τμήμα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βενεζουέλα τον Δεκέμβριο του 2020, οι οποίες είπαν ότι «δεν συμμορφώθηκαν με τα διεθνή πρότυπα για μια δημοκρατική διαδικασία». Τον περασμένο Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε την απελευθέρωση των φυλακισμένων πολιτικών και ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας.

Οι Βρυξέλλες έχουν στοχοποιήσει κυρίως το καθεστώς του Μαδούρο επιβάλλοντας ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 50 υψηλόβαθμους στρατηγούς, δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου και ανώτερους πολιτικούς. Το Καράκας απάντησε με τη σειρά του διακόπτοντας τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες και απελαύνοντας την πρέσβη της ΕΕ Isabel Brilhante Pedrosa από τη χώρα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήταν μόνοι που εξέφρασαν αμφιβολίες για την επανεκλογή του Μαδούρο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε παρομοίως για μια « δίκαιη και διαφανή » καταμέτρηση ψήφων, και εντός της περιοχής ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς είπε ότι η νίκη ήταν «δύσκολο να πιστέψει κανείς». Πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αναγνωρίσει «κάθε αποτέλεσμα που δεν είναι επαληθεύσιμο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ