Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η προοπτική ανεξαρτησίας της Γροιλανδίας, η σχέση της με τη Δανία και τις ΗΠΑ, καθώς και η εύθραυστη οικονομία της, η οποία στηρίζεται κυρίως στην αλιεία και τις δανικές επιχορηγήσεις, αναμένεται να είναι τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής περιόδου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, αναβιώνοντας μια πρόταση που είχε διατυπώσει ήδη από το 2019 κατά την πρώτη του θητεία, εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία του να «αποκτήσει» το στρατηγικής σημασίας νησί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής ή οικονομικής πίεσης για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Παρότι η Γροιλανδία διαθέτει τεράστιους ανεκμετάλλευτους ορυκτούς πόρους και είναι ανοιχτή στις Αμερικανικές επιχειρηματικές επενδύσεις, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αντιδρώντας στο αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον και στις ανησυχίες για πιθανή ξένη παρέμβαση στη χώρα, το κοινοβούλιο της Γροιλανδίας αποφάσισε την Τρίτη να απαγορεύσει τις ξένες και ανώνυμες δωρεές προς πολιτικά κόμματα.
Παράλληλα, αυτήν την εβδομάδα ενέκρινε αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις ξένες επενδύσεις σε ακίνητα και γη.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, την οποία η χώρα μας δεν έχει βιώσει ποτέ ξανά. Δεν είναι η ώρα για εσωτερικές διαιρέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μούτε Έγκεντε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στον Τραμπ.
![](https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2025/02/Mute-Egede.jpg)
Το κίνημα υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας από τη Δανία έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, με όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου να υποστηρίζουν την απόσχιση, αν και διαφωνούν ως προς τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησής της.
Μόνο το αντιπολιτευόμενο κόμμα Naleraq, που κατέχει 5 από τις 31 έδρες του κοινοβουλίου, τάσσεται υπέρ της άμεσης ρήξης με τη Δανία. «Το πιο σημαντικό ζήτημα της προεκλογικής μας εκστρατείας θα είναι η έναρξη της διαδικασίας ανεξαρτησίας από τη Δανία», δήλωσε στο Reuters ο ηγέτης του κόμματος, Πέλε Μπρόμπεργκ.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Verian, για λογαριασμό των εφημερίδων Berlingske και Sermitsiaq, έδειξε ότι η πλειοψηφία των Γροιλανδών θα ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας αν διεξαγόταν τώρα σχετικό δημοψήφισμα.
Ωστόσο, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα την απέρριπτε εάν αυτή είχε αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό τους επίπεδο, γεγονός που καταδεικνύει πως το ζήτημα παραμένει αβέβαιο.