Γερμανία: Εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία

 
σολτσ

Ενημερώθηκε: 29/09/22 - 23:25

Εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού αξίας 36 εκατομμυρίων ευρώ στη Σαουδική Αραβία ενέκρινε σήμερα η κυβέρνηση της Γερμανίας , λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη χώρα, η οποία είναι ένας από τους ισχυρότερους εξαγωγείς ενέργειας στον κόσμο.

Σύμφωνα με το έγγραφο που διαβίβασε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο κυβερνητικός συνασπισμός, για πρώτη φορά από την αρχή της θητείας του, κάνει χρήση εξαιρέσεων προκειμένου να επιτρέψει την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σταματήσει τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς τη χώρα, λόγω της εμπλοκής της αφενός στον πόλεμο της Υεμένης και αφετέρου στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός όμως θα κάνει τώρα χρήση της εξαίρεσης που αφορά όπλα που κατασκευάζονται σε συνεργασία με άλλες χώρες, προκειμένου να εγκρίνει την πώληση ανταλλακτικών και πυρομαχικών για τα αεροσκάφη Eurofighter και Tornado έναντι 36 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο προγράμματος ευρωπαϊκής συνεργασίας, θα πωληθούν ακόμη ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη Airbus A330, αξίας τουλάχιστον 1,3 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel. Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, εκτός από τη Γερμανία, συμμετέχουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία, η οποία πριν από λίγα χρόνια είχε πουλήσει στη Σαουδική Αραβία μαχητικά αεροσκάφη από κοινά προγράμματα με τις άλλες χώρες.

Την απόφαση της κυβέρνησης επέκρινε η αρμόδια του κόμματος Die Linke για θέματα εξωτερικής πολιτικής Σεβίμ Νταγκντελέν: «Προφανώς κάποιος έχει χάσει κάθε αναστολή σχετικά με τον εξοπλισμό αυταρχικών καθεστώτων και την τροφοδοσία πολέμων σε όλον τον κόσμο», δήλωσε η πολιτικός της Αριστεράς.

Ο Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σαββατοκύριακο, συνοδευόμενος από πολυμελή επιχειρηματική αποστολή. Στη Τζέντα ο καγκελάριος συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο, όπως είπε, συζήτησε και το ζήτημα της δολοφονίας του Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη. «Συζητήσαμε όλα τα θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Και έτσι πρέπει να γίνεται. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν έμεινε τίποτα που να μην συζητήθηκε», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την επιστροφή του από τη Σαουδική Αραβία.

Πριν από τέσσερα χρόνια η γερμανική κυβέρνηση είχε καταδικάσει τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου και «δεν πρόκειται να αναθεωρήσει αυτή τη θέση», αναφερόταν στην ανακοίνωση της καγκελαρίας πριν από το ταξίδι στον Κόλπο.

Μετά τη συνάντησή του με τον διάδοχο του θρόνου, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. «Είναι σωστό και σημαντικό να συζητούμε για την ανάπτυξη της περιοχής και τις δυνατότητες οικονομικών σχέσεων επιτόπου. Ερωτηθείς τότε για το ενδεχόμενο εξαγωγής εξοπλιστικών συστημάτων στη χώρα, ο καγκελάριος είχε κάνει λόγο για «πολύ αυστηρή πολιτική» της γερμανικής κυβέρνησης. «Με βάση αυτούς τους κανόνες, θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται καλά μελετημένες αποφάσεις», είχε τονίσει, προϊδεάζοντας, όπως φαίνεται, για τη σημερινή απόφαση. Ανάλογες εξαιρέσεις είχε αποφασίσει το 2020 και το 2021 και η κυβέρνηση της ‘Αγγελα Μέρκελ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ