G7: Δύο ταχυτήτων η παγκόσμια οικονομία με διαφορετικούς πληθωρισμούς

 
g7

Ενημερώθηκε: 23/05/24 - 23:37

Μια παγκόσμια οικονομία δύο ταχυτήτων υπό τη σκιά των ΗΠΑ επισκιάζει τη συνεδρίαση της Ομάδας των Επτά Πιο Ανεπτυγμένων Οικονομιών του Πλανήτη (G7), καθώς οι αξιωματούχοι βρίσκονται μπροστά στην προοπτική λιγότερο συγχρονισμένων νομισματικών πολιτικών σε σχέση με το παρελθόν. 

Στο παραλίμνιο θέρετρο Στρέσα της βόρειας Ιταλίας, υπουργοί Οικονομικών σταθμίζουν τη διάρκεια της αναπτυξιακής δυναμικής της Αμερικής έναντι των αδύναμων προοπτικών της Ευρώπης εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απόκλιση αυτή συνοδεύεται από τις διαφορετικές προοπτικές αναφορικά με τις τιμές καταναλωτή.

Σε αυτό το σκηνικό, η Ευρωζώνη αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της σε διάρκεια δύο ετών σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, μια προοπτική που έχει στηρίξει το δολάριο, καθώς η Fed δεν αναμένεται να κάνει κίνηση προς το παρόν, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. 

«Ο οικονομικός κύκλος είναι προφανώς ισχυρότερος στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη είναι υψηλότερη και ο πληθωρισμός είναι λίγο πιο ανθεκτικός, επομένως οι συνάδελφοί μας στις ΗΠΑ πιθανότατα θα περιμένουν μέχρι να μειώσουν τα επιτόκια», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό. 

Η απόκλιση του ρυθμού ανάπτυξης ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα απασχολήσει τους αξιωματούχους στις επίσημες συναντήσεις τους που ξεκινούν αύριο Παρασκευή, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ να λέει στους δημοσιογράφους πριν φύγει από το Παρίσι ότι η Ευρώπη πάσχει από «οικονομικό λήθαργο». Αυτό που τόνισε είναι η αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, δικαιολογώντας μια σταθερή πορεία νομισματικής χαλάρωσης εν ευθέτω χρόνω, σύμφωνα με πηγή. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν ωστόσο να μεταφέρουν στους υπόλοιπους συναδέλφους τους στο G7 το μήνυμα ότι οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της περιοχής βελτιώνονται.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, η οικονομία του οποίου μόλις γνώρισε μια χειρότερη του αναμενόμενου επίδοση στις αρχές του έτους – επέμεινε ότι αυτό δεν άλλαξε τη «συνολική εικόνα» για την ανάκαμψη.

Σε αντίθεση με τις πιο αδύναμες οικονομίες, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν υπογράμμισε το ισχυρό σκηνικό των ΗΠΑ. «Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Αμερικής συνεχίζουν να χρησιμεύουν ως βασικός μοχλός για την ανθεκτική παγκόσμια οικονομία. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η ανάκαμψη ήταν άνιση στις χώρες μας και ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τις παγκόσμιες προοπτικές», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι πιο άμεσες συνέπειες της αντίθεσης με τη Fed είναι η ισχύς του δολαρίου. Οι Ιάπωνες άμεση εμπειρία, αφού είδαν το γιεν να αποδυναμώνεται σε χαμηλό 34 ετών στα τέλη Απριλίου πριν από μια πιθανή παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση το ανακοινωθέν που εξέδωσαν στη συνάντησή τους στην Ιαπωνία το 2023, οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν κάλλιστα να καταλήξουν σε παρόμοια συμπεράσματα με τότε – ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά για τις διαφορετικές τροχιές τους εκτός από τη δέσμευση να «ανακοινώσουν ξεκάθαρα τις θέσεις πολιτικής για να βοηθήσουν στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων μεταξύ των διαφόρων χωρών».

Πηγή: MoneyReview

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ