Ένας ακήρυχτος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη στις διεθνεις αγορές μεταξύ των τουρκικών τραπεζών και των ξένων funds που ποντάρουν επιθετικά στην πτώση της τουρκικής λίρας.
Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας προσπαθούν να ανακόψουν τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, την ώρα που ένα τουλάχιστον ένα επενδυτικό fund στοιχηματίζει πως είναι μόνον η αρχή μιας ελεύθερης πτώσης του τουρκικού νομίσματος.
Το συγκεκριμένο fund τις τελευταίες ημέρες στοιχημάτισε 500 εκατ. δολάρια στην πτώση του τουρκικού νομίσματος και στη συνέχεια άλλα 250 εκατ. δολάρια. Και βέβαια το στοίχημα απέδωσε κέρδη καθώς την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7 λιρών προς ένα δολάριο. Ακολούθησε το δεύτερο στοίχημα ύψους 250 εκατ. δολαρίων με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και το ίδιο περιεχόμενο.
Οι εκτιμήσεις του Bloomberg
Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, τα στοιχήματα στην πτώση της τουρκικής λίρας δεν είναι παρά μία από τις εκδηλώσεις μιας εντεινόμενης ανησυχίας των επενδυτών γύρω από τη συντονισμένη προσπάθεια των κρατικών τραπεζών να αποτρέψουν την αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος. Την ημέρα που κατεγράφησαν τα στοιχήματα με αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά, οι κρατικές τράπεζες προσπάθησαν μάταια να στηρίξουν το νόμισμα, προκαλώντας κυριολεκτική πλημμύρα από δολάρια στην αγορά συναλλάγματος.
Με τη στήριξη της Τράπεζας της Τουρκίας αγόρασαν τουρκικές λίρες πουλώντας τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια, αλλά η προσπάθεια απεδείχθη ατελέσφορη καθώς η τουρκική λίρα σημείωσε εκείνη την ημέρα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων πέντε μηνών.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας οι τράπεζες προχώρησαν σε νέες αγορές τουρκικών λιρών πουλώντας άλλα 500 εκατ. δολάρια.
Επενδυτές που μίλησαν στο Bloomberg τονίζουν πως οι πωλήσεις δολαρίων ανέκοψαν μερικώς την πτώση της λίρας που ήδη έχει επηρεάσει και τα νομίσματα των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών. Από τις 7 Φεβρουαρίου η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει συνολικά κατά λιγότερο από 1%. Οι επενδυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα δεν θα διαρκέσει πολύ και θα αρχίσει νέα διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος.
Ο κίνδυνος από τις παρεμβάσεις
Τονίζουν, άλλωστε, πως οι παρεμβάσεις εγκυμονούν κινδύνους στρέβλωσης στην αγορά, ενώ ενδέχεται να διευρύνουν τα ελλείμματα αν οδηγήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οπως τονίζει ο Τζέισον Τιούβεϊ, οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο, «όσο περισσότερο παρεμβαίνουν οι τουρκικές αρχές για να στηρίξουν τη λίρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μιας ασύντακτης προσαρμογής» του νομίσματος αλλά και της οικονομίας.
Ο ίδιος εκτιμά πως φέτος η τουρκική λίρα θα διολισθήσει κατά περίπου 20%, ενώ τονίζει πως «υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η στιβαρή ανάκαμψη που σημείωσε πέρυσι η τουρκική οικονομία τροφοδοτεί νέα διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας».
Από τον Ιούλιο έως σήμερα η Τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει συνολικά κατά 1.250 μονάδες βάσης τα επιτόκια της λίρας που βρίσκονται σε επίπεδα κάτω από τον πληθωρισμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Τουρκίας μετατρέπουν και πάλι τις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια, ενώ οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά τους τουρκικούς τίτλους.
Η σταθερότητα που επεδείκνυε μέχρι προσφάτως το νόμισμα της χώρας και η παράλληλη υποχώρηση του πληθωρισμού ενθάρρυναν την Τράπεζα της Τουρκίας. Δείχνει, έτσι, αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και να προωθήσει τα αναπτυξιακά μέτρα που ζητεί ο Τούρκος πρόεδρος για να τονώσει την τουρκική οικονομία και κατ’ επέκταση τη δημοτικότητά του.
Η τουρκική λίρα εξακολούθησε να υποχωρεί και το απόγευμα της Παρασκευής 14/2, έχανε το 0,3% της αξίας της έναντι του δολαρίου ανερχόμενη στις 6,0583 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πιοτρ Ματίς, αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο, προς το παρόν το νόμισμα «φαίνεται να συγκρατείται από κάποιο σχοινί που το κρατάει κοντά στο επίπεδο των 6 λιρών προς ένα δολάριο». Ο ίδιος προβλέπει, πάντως, πως σύντομα η λίρα θα διολισθήσει στο επίπεδο των 6,25 λιρών προς το δολάριο.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Καθημερινή»