«Ο μήνας έχει 13 καταραμένη μέρα» πρωτοτραγούδησε πριν από χρόνια η Σοφία Βέμπο εκφράζοντας το παράπονο για τα «χτυπήματα» της μοίρας τη συγκεκριμένη ημέρα.
Στην περίπτωση των τρομοκρατικών επιθέσεων «καταραμένη ημέρα» είναι η 22η του μήνα (συνήθως Μάη) μιας και αυτή την ημέρα έχουν γίνει συνολικά 9 πολύνεκρες επιθέσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Οι 7 από αυτές συνδέονται με μουσουλμάνους.
Τυχαίο; Ή μήπως συνειδητή επιλογή. Και αν είναι συνειδητή επιλογή γιατί; Υπάρχει κάποιο γεγονός αυτή την ημέρα που προκαλεί θυμό και γεννά διάθεση εκδίκησης; Σε μια πρώτη έρευνα δε βρήκαμε κάτι που να δίνει μια εξήγηση.
22/5/2017 Η επίθεση στο συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ
Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ, που άφησε πίσω της 22 νεκρούς και περισσότερους από 60 τραυματίες. Ήταν η οδυνηροτερη επίθεση μετά από αυτή στο Μετρό του Λονδίνου το 2005. Δράστης ένας νεαρός μουσουλμάνος (22 χρόνων), με καταγωγή από τη Λιβύη.
22/3/ 2017 Λονδίνο
«Η επίθεση εξαπολύθηκε όταν ένα αυτοκίνητο οδηγήθηκε στην γέφυρα του Ουεστμίνστερ, χτυπώντας και τραυματίζοντας πεζούς πολίτες, αλλά και τρεις αστυνομικούς που επέστρεφαν από μια τελετή απονομής βραβείων. Το αυτοκίνητο συγκρούστηκε κοντά στο κοινοβούλιο και τουλάχιστον ένας άνδρας, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, συνέχισε την επίθεση και προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο της βουλής». Τέσσερις νεκροί. Δράστης ένας 52χρονος Τχιχαντιστής.
22/3/2016 Βρυξέλλες
Τουλάχιστον 34 είναι οι νεκροί, και περισσότεροι από 250 είναι οι τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης 22 Μαρτίου 2016 στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ, κοντά στην έδρα της ΕΕ. Την ευθύνη ανέλαβε το ISIS.
22/5/2015 - Σαουδική Αραβία
Η πρώτη επίσημη τρομοκρατική επίθεση του ISIS επί Σαουδαραβικού εδάφους, κατά την οποία βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί εκρηκτικά σε σιιτικό τέμενος κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 και τραυματίζοντας 120 ανθρώπους.
22/5/2015 - Υεμένη
Το ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη για βομβιστική επίθεση σε σιιτικό τέμενος που τραυματίζει τουλάχιστον 13 πιστούς.
22/5/2013 Τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο, δολοφονείται από δύο άντρες με ματσέτες και με μπαλτά στο δρόμο στο Γούλγουιτς ένας στρατιωτικός. Οι δυο δράστες συλλαμβάνονται από την αστυνομία. H αστυνομία ανέφερε ότι οι δράστες φώναξαν "Allahu Akbar" που σημαίνει στα αραβικά ότι "ο Θεός είναι μεγάλος".
Η σφαγή της Μπεντάλα, Αλγερία
Αυτό το τραγικό περιστατικό συνέβη τη νύχτα της 22ας προς 23η Σεπτεμβρίου του 1997 όταν ένοπλοι έκαναν έφοδο στο χωριό και σκότωσαν πάνω από 200 κατοίκους. Ξεκίνησε με μια έκρηξη και ακολούθησε σφαγή με ματσέτες, κυνηγετικές καραμπίνες και άλλα όπλα από σπίτι σε σπίτι, σφαγιάζοντας κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στο πέρασμά τους. Την ευθύνη ανέλαβε μια ένοπλη ισλαμική οργάνωση, η Armed Islamic Group, μεταξύ των οποίων και αυτή στο Hais Rais.
22/7/2016 Μόναχο
Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη γερμανική Αστυνομία, εννιά άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα στο εμπορικό κέντρο «Olympia». Ο δράστης βρέθηκε νεκρός σε δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο. Ο δράστης ήταν ηλικίας 18 ετών, Ιρανογερμανικής καταγωγής. Ο 18χρονος ζούσε για πάνω από δύο χρόνια στο Μόναχο και δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία.
Η συγκεκριμένη επίθεση δεν είχε σχέση με τον ISIS. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση με το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους Αντρέ.
Ο δράστης της επίθεσης γεννήθηκε στο Μόναχο από γονείς που έφθασαν στη Γερμανία από το Ιράν στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Η έρευνα οδήγησε σε σύνδεση με τον Νορβηγό δολοφόνο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.
«Η σχέση είναι προφανής», είχε δηλώσει ο εισαγγελέας του Μονάχου, τονίζοντας ότι η επίθεση στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε ακριβώς πέντε χρόνια μετά τη σφαγή των 77 ανθρώπων από τον ακροδεξιό Νορβηγό, στις 22 Ιουλίου 2011.
Το διπλό μακελειό στη Νορβηγία 22 Ιουλίου του 2011
Ως η φονικότερη στη χώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρείται η διπλή επίθεση στη Νορβηγία, στις 22 Ιουλίου του 2011, η οποία προκάλεσε το θάνατο σε 77 ανθρώπους. Υπαίτιος των επιθέσεων ήταν ο Νορβηγός εθνικιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε με βόμβα που εξερράγη κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Όσλο, ενώ δυο ώρες αργότερα ένας άγνωστος ντυμένος ως αστυνομικός εισέβαλε σε κατασκήνωση εφήβων στο νησί Ουτόγια και ξεκίνησε να πυροβολεί. Στο τέλος αποδείχθηκε ότι ο 32χρονος Νορβηγός, Μπρέιβικ ήταν ο εν λόγω «μεταμφιεσμένος αστυνομικός».