Ενεργειακή κρίση: «φωτιά» στις τιμές του φυσικού αερίου - Θηλιά» στην Ευρώπη

 
thermansi xrimata

Ενημερώθηκε: 05/09/22 - 13:00

Ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας - Ευρώπης μαίνεται και τις συνέπειες του θα πληρώσουν το χειμώνα οι πολίτες, με τις ελλείψεις, τις υψηλές τιμές υπηρεσιών και προϊόντων και ενδεχομένως με το δελτίο στην ενέργεια.

Ήδη μετά την απόφαση της Gazprom να κρατήσει κλειστές τις στρόφιγγες του Nord Stream 1, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα στον αγωγό, μεγάλη άνοδο κατά 30% καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου με το άνοιγμα της αγοράς. Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία έφθασε στα 280 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας.

Σύμφωνα με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό έχει εντοπιστεί διαρροή στην τουρμπίνα του αγωγού και δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πότε η λειτουργία του θα αποκατασταθεί. Η Siemens αμφισβητεί ανοιχτά την εκδοχή αυτή. Η Ευρώπη κάνει λόγο για μία αναμενόμενη κίνηση εκβιασμού, για την οποία και έχει προετοιμαστεί.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν τόσο που βυθίζουν την Ευρώπη σε μια κρίση που θα μπορούσε να ωθήσει τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση και να αναγκάσει την επιβολή δελτίου στην ενέργεια.

Στο μέτωπο του πετρελαίου, οι τιμές κινούνται ανοδικά, ενώ ο OPEC+, συνεδριάζει για να ορίσει επίπεδα παραγωγής για τον Οκτώβριο, αφού η Σαουδική Αραβία άφησε ανοικτή την πιθανότητα μείωσης της παραγωγής.

Την ίδια ώρα «βουτιά» κάνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ που καταγράφει αρνητικό ρεκόρ εικοσαετίας.

Για χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο ετοιμάζεται η Ευρώπη – Τα σενάρια, οι προτάσεις και το ενδεχόμενο δελτίου

Για ένα χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο προετοιμάζεται η Ευρώπη και ήδη σε μια σειρά χώρες λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ανακούφιση των πολιτών. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμη και για δελτίο στην ενέργεια το χειμώνα.

Ταυτόχρονα η Ευρώπη στρέφεται και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα, ενόψει του δύσκολου χειμώνα, δηλώνοντας ετοιμότητα ακόμη και στο ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα αερίου και πετρελαίου.

Ενδεχόμενο καθόλου απίθανο μετά την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης τις τελευταίες ημέρες, με πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά την Ευρώπη, που δείχνει έτοιμη να επιβάλει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω αγωγών, μέτρο που απέφυγε στην αρχή της κρίσης φοβούμενη τις επιπτώσεις από μια πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών που θα μπορούσε να προκληθεί ως αντίδραση της Ρωσίας.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη» δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να αντιμετωπίσει, όπως είπε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη», ήταν η άμεση απάντηση της Μόσχας μέσω σχολίου του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, σε συνέχεια μιας αντίστοιχης προειδοποίησης του Κρεμλίνου προς το G7 που συνεδρίασε την ίδια ημέρα για την επιβολή πλαφόν στις αγορές ρωσικού πετρελαίου με στόχο τη μείωση των εσόδων που εισρέουν στη Μόσχα.

Το κατά πόσον η Ευρώπη θα προχωρήσει τελικά στην επιβολή πλαφόν θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν τα κράτη-μέλη, τα οποία δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό και άμεσα από το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 και άρα δεν θα είναι εύκολο να αποδεχθούν τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει το πιθανό ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ρωσία σε ολική παύση των ροών αερίου προς την Ευρώπη.

Oι χώρες του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, συνεδριάζουν σήμερα και σύμφωνα με τη Wall Street Journal αναμένεται να διατηρήσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας, οι οποίοι θα συζητήσουν επείγοντα μέτρα που θα δώσουν μια απάντηση στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά και την επ’ αόριστον διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν επιλογές για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας περιλαμβανομένων ανώτατων ορίων στην τιμή του φυσικού αερίου και έκτακτων πιστωτικών γραμμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το Reuters.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα απόκρισης στην απότομη αύξηση των τιμών του αερίου και της ενέργειας που πλήττει τη βιομηχανία της Ευρώπης και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών αφότου η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου στην ΕΕ.

Έγγραφο που είδε το Reuters αναφέρει πως οι υπουργοί θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην ΕΕ.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την προσφορά έκτακτης "πανευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής υποστήριξης" για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ετοιμάσει η Τσεχία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας στις εταιρίες ενέργειας.

Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 65 δισ. ευρώ για το τρίτο πακέτο στήριξης για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Στις σημαντικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Κυριακή περιλαμβάνεται το φρένο στην αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξάλλου, στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι προτάσεις της Κομισιόν, μεταξύ των οποίων είναι και η επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η εφαρμογή του μέτρου του δελτίου στην ενέργεια για φέτος τον χειμώνα, στην Ευρώπη, αρχίζει να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του αμερικανικού περιοδικού Time που κάνει λόγο για τον «χειρότερο χειμώνα από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ