Ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων (Βουλή και Γερουσία) προέκυψε από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ όπου εκλέχτηκαν οι: Αλέξης Γιαννούλιας, Ελένη Κουναλάκη, Νικόλ Μαλλιωτάκης, Τζον Σαρμπάνης, Γκας Μπιλιράκης και Κρις Πάππας.
Εκτός από τους Ελληνοαμερικανούς, διευρύνεται ο κύκλος της ελληνικής επιρροής στο Κογκρέσο από Βουλευτές φιλικά διακείμενους προς τις ελληνικές θέσεις.
Για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων εισέρχεται ο Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, γιος του γνωστού Γερουσιαστή και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.Ο Μενέντεζ επικράτησε άνετα στη 8η Περιφέρεια του Νιού Τζέρσεϊ έναντι του Ρεπουμπλικανού Μάρκος Αρόγιο. Κέρδισε την έδρα από την οποία ξεκίνησε την πορεία του στην αμερικανική πολιτική σκηνή ο πατέρας του.
Επίσης, η επανεκλογή του Δημοκρατικού Φρανκ Πάλον, βουλευτή στην πολιτεία της Νέας Ιερσέης προκάλεσε ανακούφιση σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει επανειλημμένα καταγγείλει τον Τούρκο πρόεδρο ότι απειλεί την Ελλάδα, ζητώντας να μπλοκάρουν οι ΗΠΑ την πώληση αεροσκαφών F-16 προς την Τουρκία.
Ελληνοαμερικανοί υποψήφιοι
• Ελένη Κουναλάκη: Επανεξελέγη αναπληρώτρια κυβερνήτης της Καλιφόρνιας. Είχε θητεύσει ως διορισμένη από τον πρόεδρο Ομπάμα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία μεταξύ 2010 και 2013, για να γίνει η πρώτη Ελληνοαμερικανίδα σε πρεσβευτική θέση. Η Κουναλάκη εξελέγη με ποσοστό 58% έναντι 42% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της Αντεργουντ Ντέιβις, ενώ ο πολιτικός προϊστάμενος της Κουναλάκη, κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, εξασφάλισε και αυτός άνετη επανεκλογή στο κυβερνείο του Φρέσνο.
• Γκας Μπιλιράκης: Για μία δεύτερη θητεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον έστειλαν τον Ρεπουμπλικανό Γκας Μπιλιράκη οι ψηφοφόροι της Φλόριντα. Το όνομα Μπιλιράκης είναι πασίγνωστο στην περιοχή της Τάμπα, με τον Γκας να εκλέγεται για πρώτη φορά το 2008 στο Κογκρέσο, ύστερα από θητεία στην πολιτειακή Βουλή. Ο πατέρας του, Μάικ, είχε διατελέσει βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων μεταξύ 1983 και 2007. Ο Γκας, ο οποίος εξασφάλισε τη στήριξη του Τραμπ, εξελέγη με ποσοστό 80% των ψήφων, παρότι ήταν ένας από πέντε υποψήφιους βουλευτές της περιφέρειάς του.
• Κρις Πάππας: Την επανεκλογή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το Νιου Χαμσάιρ εξασφάλισε ο Δημοκρατικός Κρις Πάππας, ο οποίος επικράτησε επί της πρώην υπεύθυνης Τύπου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Κάρολιν Λίβιτ. Ο Πάππας είναι ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος βουλευτής του Νιου Χαμσάιρ. Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και του δικαιώματος στην άμβλωση συνεχάρησαν τον Πάππας και επαίνεσαν τις πρωτοβουλίες του κατά της ρητορικής μίσους και σεξισμού.
• Αλέξης Γιαννούλιας: Δεύτερη ευκαιρία προσέφεραν οι ψηφοφόροι του Ιλινόι στον Δημοκρατικό υποψήφιο για υπουργό Εσωτερικών της πολιτείας, Αλέξη Γιαννούλια, μετά την ταπεινωτική ήττα που είχε υποστεί το 2010 διεκδικώντας την πρώην έδρα του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία. Η νίκη του Γιαννούλια τού ανοίγει τον δρόμο για πολιτική σταδιοδρομία εθνικής εμβέλειας, όπως έγινε και με προκατόχους τους στον θώκο του υπουργού Εσωτερικών. Η οικογενειακή τράπεζα του Γιαννούλια, Broadway Bank, είχε κατηγορηθεί για δάνεια σε συμμορίες του υποκόσμου, προτού καταρρεύσει το 2010.
• Νικόλ Μαλλιωτάκη: Νίκη κατέγραψε η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, που επικράτησε του Δημοκρατικού αντιπάλου της για να εκπροσωπήσει τους πολίτες του Στάτεν Αϊλαντ και του Μπρούκλιν. Η Μαλλιωτάκη είχε ανατρέψει τα προγνωστικά πριν από δύο χρόνια, καταλαμβάνοντας την παραδοσιακά δημοκρατική έδρα. Η επιτυχία της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προεκλογική της πλατφόρμα, που εστίασε κυρίως στα ζητήματα της εγκληματικότητας και του κόστους ζωής.
• Τζον Σαρμπάνις: Την επανεκλογή του στο Κογκρέσο για το Μέριλαντ εξασφάλισε ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνις, γιος του πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνις. Ο σπουδασμένος στο Χάρβαρντ δικηγόρος Τζον συνέγραψε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα: «Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο εξωτερικό: Συνθήκες μιας κατάρρευσης, η περίπτωση της Ελλάδας 1967».