Δριμύ κατηγορώ στην ΕΕ και υπεράσπιση Ελλάδας-Ιταλίας από τον διευθυντή της Corriere della Sera

 
Δριμύ κατηγορώ στην ΕΕ και υπεράσπιση Ελλάδας-Ιταλίας από τον διευθυντή της Corriere della Sera

Ενημερώθηκε: 12/03/17 - 23:52

Σε «δριμύ κατηγορώ» κατά της σημερινής Ευρώπης και των στρατηγικών επιλογών της, αλλά και σε υπεράσπιση της Ελλάδας και της Ιταλίας προχώρησε ο διευθυντής της εφημερίδας Corriere della Sera, Λουτσιάνο Φοντάνα, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre.

Με αναφορά στην οικονομική κρίση και στο μεταναστευτικό, ο διευθυντής της «Corriere» τόνισε:

«Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με ένα ενιαίο σχέδιο τα δυο μεγάλα της προβλήματα: την οικονομική και κοινωνική κρίση, για την οποία επιβλήθηκε μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική η οποία δεν έλαβε υπόψη το πόσο υπέφεραν χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία, και ούτε την εκτεταμένη ανεργία που αυξανόταν όλο και περισσότερο. Το δεύτερο πρόβλημα, είναι η μεγάλη έλλειψη αλληλεγγύης, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. 'Αφησαν στις μεθοριακές χώρες, άφησαν στις πλάτες της Ελλάδας και της Ιταλίας, όλο το βάρος του προβλήματος. Μιλάμε για μια Ευρώπη χωρίς ηγέτες, χωρίς σχέδιο, για μια Ευρώπη των εθνικών εγωισμών. Όλα αυτά, φυσικά, θα πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα αντιευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα».

Σε σχέση με το μέλλον του ευρώ, ο Λουτσιάνο Φοντάνα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Rai Tre, πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι στο τέλος, το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά με μια διαφορετική Ευρώπη. Το ευρώ έφερε μαζί του κάποια μειονεκτήματα αλλά και κάποια αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα, όπως χαμηλά επιτόκια, προσβάσιμα δάνεια, μια αγορά πεντακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων στην οποία μπορούν να δραστηριοποιηθούν όλες οι επιχειρήσεις. Είναι μεγάλα πλεονεκτήματα τα οποία οι ευρωπαίοι πολίτες θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν με προσοχή».

Σε σχέση, τέλος, με τις ολλανδικές εκλογές και με την σημασία του αποτελέσματός τους, ο διευθυντής της γνωστής εφημερίδας του Μιλάνου τόνισε:

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να χάσει την Ολλανδία, διότι είναι μια χώρα που αντιπροσωπεύει πολύ καλά τις ευρωπαϊκές αξίες ανοχής, θα έλεγα την "ανοιχτή Ευρώπη". Αντιπροσωπεύει, επίσης, το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που μετέτρεψε την Ευρώπη σε μια μεγάλη διεθνή οικονομική δύναμη. Μια ενδεχόμενη νίκη αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ολλανδία θα σήμαινε την έναρξη μιας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου. Η νίκη του Γκέερτ Βίλντερς θα μπορούσε να προσφέρει ώθηση και στην νίκη της Μαρίν Λε Πεν στην Γαλλία. Και οι δυο οι πολιτικοί αυτοί, όπως ξέρουμε, επιθυμούν το τέλος της Ευρώπης».