Διάσκεψη για την ευρωπαϊκή αεράμυνα στη Ρώμη- Προτάσεις για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ

 
ddd

Πηγή Φωτογραφίας: RADOVAN STOKLASA

Ενημερώθηκε: 17/09/24 - 14:51

Περίπου 200 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων Ευρωπαίοι στρατιωτικοί ηγέτες και υπουργοί Άμυνας, συναντώνται στη Ρώμη με την ευκαιρία της δεύτερης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την Αεράμυνα και την Πυραυλική Άμυνα.

Η διήμερη σύνοδος κορυφής επικεντρώνεται στην ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και αποτροπής πιθανών απειλών - δεδομένων των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων εξετάζονται διάφορες πτυχές στρατιωτικές και βιομηχανικές, ενώ γίνεται ανάλυση και των πολιτικών συνεπειών.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του euronews στη Ρώμη, Τζόρτζια Ορλάντι: «Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ζήτημα του τρόπου οικοδόμησης μιας ισχυρότερης άμυνας σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδίως υπό το φως των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών, οι οποίες θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή στην αμυντική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ευρώπη.

Η ανάγκη της ΕΕ να ενισχύσει το αμυντικό της σύστημα και να ενισχύσει τις ικανότητες παραγωγής όπλων είναι, μάλιστα, ένας από τους βασικούς στόχους της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Για τους στόχους της διάσκεψης μίλησε στο euronews ο Αλεσάντρο Μαρόνε, επικεφαλής του προγράμματος Άμυνας IAI στη Ρώμη

«Στόχος του συνεδρίου είναι να συνεχιστεί η συζήτηση για την ολοκληρωμένη αεροπορική και πυραυλική άμυνα για τον ευρωπαϊκό ουρανό - συγκεκριμένα πώς θα προστατευθούν τα ευρωπαϊκά εδάφη από τις ρωσικές βόμβες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη», υπογράμμισε ο κ. Μαρόνε και πρόσθεσε: ΅«Το ΝΑΤΟ ήδη ασχολείται με αυτό το θέμα, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα με συντονισμένο και ανεξάρτητο τρόπο, λόγω της φύσης του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου. Ο στόχος είναι να ενσωματωθούν διάφορα συστήματα που κατασκευάζονται εν μέρει στις ΗΠΑ και εν μέρει στην Ευρώπη για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα. Χάρη στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και τις ασφαλείς συνδέσεις στον κυβερνοχώρο, το σύστημα στοχεύει στον εντοπισμό πιθανών απειλών και την εξουδετέρωσή τους με τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πριν φτάσουν στην Ευρώπη».

Με τη φιλοξενία του συνεδρίου, η Ιταλία στοχεύει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις.

«Η διοργάνωση του συνεδρίου στη Ρώμη και η παρουσίαση ενός εγγράφου που περιγράφει το όραμα και τις προτάσεις της Ιταλίας είναι ένας τρόπος να επηρεάσουμε τη συζήτηση και να ενθαρρύνουμε τους εταίρους να εξετάσουν τη στάση της Ιταλίας», σημείωσε ο κ. Μαρόνε.

Η ελπίδα είναι ότι η συνάντηση της Ρώμης θα ενθαρρύνει περαιτέρω συζητήσεις επί του θέματος εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ