Η στρατιωτική βάση του Σντε Τέιμαν που βρίσκεται στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ, λειτουργεί πλέον και ως κέντρο κράτησης Παλαιστινίων. Ενας Ισραηλινός, ο οποίος φέρεται να εργάστηκε στο κέντρο κράτησης τράβηξε δύο φωτογραφίες από σκηνές, που όπως λέει συνεχίζουν να τον στοιχειώνουν.
Στις φωτογραφίες διακρίνονται άνδρες με γκρίζα ρούχα στο πάτωμα ενώ ο χώρος είναι περιφραγμένος με συρματόπλεγμα. Ολοι φαίνονται να έχουν δεμένα μάτια. Μια έντονη δυσοσμία γεμίζει τον αέρα και το δωμάτιο βουίζει από τα μουρμουρητά των ανδρών, δήλωσε στο CNN ο Ισραηλινός πληροφοριοδότης.
«Μας είπαν ότι δεν επιτρέπεται να κουνηθούν. Θα έπρεπε να κάθονται όρθιοι. Δεν τους επιτρέπεται να μιλούν. Δεν επιτρέπεται να κρυφοκοιτάζουν κάτω από τη μαντήλα με τα μάτια τους», αναφέρει. Οι φρουροί έλαβαν εντολή «να φωνάζουν uskot» («σκάσε» στα αραβικά) ενώ τους είπαν να «διαλέξουν τους ανθρώπους που ήταν προβληματικοί και να τους τιμωρήσουν».
Το CNN μίλησε με τρεις Ισραηλινούς πληροφοριοδότες που φέρονται να εργάζονταν στο εν λόγω κέντρο κράτησης. Ολοι σκιαγραφούν την εικόνα ενός κέντρου κράτησης όπου γιατροί κλήθηκαν μερικές φορές ακόμα και να ακρωτηριάσουν τα άκρα των κρατουμένων λόγω τραυματισμών που υπέστησαν από το συνεχές δέσιμο με χειροπέδες. Στο μεταξύ, ο χώρος μύριζε άσχημα από αφρόντιστες πληγές που είχαν μολυνθεί.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η εγκατάσταση που απέχει περίπου 29 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα χωρίζεται σε δύο μέρη: περιφραγμένους χώρους όπου περίπου 70 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα βρίσκονται υπό ακραίο σωματικό περιορισμό και ένα νοσοκομείο όπου οι τραυματισμένοι κρατούμενοι είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, φορούν πάνες και χρησιμοποιούν καλαμάκια για να προσλάβουν τροφή.
«Τους αφαίρεσαν οτιδήποτε θυμίζει άνθρωπο», δήλωσε πληροφοριοδότης, ο οποίος εργαζόταν ως γιατρός στο νοσοκομείο πεδίου της εγκατάστασης. «(Οι ξυλοδαρμοί) δεν γίνονταν για τη συλλογή πληροφοριών. Γίνονταν από εκδίκηση», δήλωσε ένας άλλος πληροφοριοδότης. «Ηταν τιμωρία γι’ αυτό που έκαναν (οι Παλαιστίνιοι) στις 7 Οκτωβρίου και τιμωρία για τη συμπεριφορά τους στο κέντρο κράτησης», ανέφερε.
Απαντώντας στο αίτημα του CNN για σχολιασμό όλων των ισχυρισμών που διατυπώνονται στο ρεπορτάζ, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις διασφαλίζουν τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στους κρατούμενους που βρίσκονται υπό κράτηση. Κάθε ισχυρισμός για ανάρμοστη συμπεριφορά από στρατιώτες μας εξετάζεται και αντιμετωπίζεται αναλόγως. Οι έρευνες του MPCID (Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Στρατιωτικής Αστυνομίας) ξεκινούν όταν υπάρχουν υποψίες για παραπτώματα που δικαιολογούν τέτοιου είδους ενέργειες. Οι κρατούμενοι φορούν χειροπέδες με βάση το επίπεδο κινδύνου και την κατάσταση της υγείας τους. Περιστατικά παράνομου δεσίματος με χειροπέδες δεν είναι γνωστά στις αρχές». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισραηλινός στρατός δεν διέψευσε τις μαρτυρίες για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να γδυθούν ή να κρατούνται με πάνες. Αντιθέτως, ο στρατός δήλωσε ότι οι κρατούμενοι λαμβάνουν πίσω τα ρούχα τους μόλις οι αρχές διαπιστώσουν ότι δεν αποτελούν κίνδυνο ασφαλείας.
Αναφορές για τραγικές συνθήκες κράτησης στο Σντε Τέιμαν έχουν πάντως εμφανιστεί τόσο σε ισραηλινά όσο και αραβικά μέσα ενημέρωσης.
Το νομικό πλαίσιο των κέντρων κράτησης
Ο ισραηλινός στρατός έχει παραδεχθεί ότι μετέτρεψε εν μέρει τρεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε στρατόπεδα κράτησης Παλαιστινίων μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με νόμο, ο στρατός μπορεί να φυλακίζει άτομα σε αυτά τα κέντρα για έως και 45 ημέρες χωρίς ένταλμα σύλληψης. Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού, όσοι είναι ύποπτοι για διασυνδέσεις με τη Χαμας μεταφέρονται στο επίσημο σύστημα φυλακών του Ισραήλ (IPS). Στις επίσημες φυλακές κρατούνται πάνω από 9.000 Παλαιστίνιοι σε συνθήκες που, σύμφωνα με ομάδες δικαιωμάτων, έχουν επιδεινωθεί δραματικά από τις 7 Οκτωβρίου. Δύο παλαιστινιακές ενώσεις κρατουμένων δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι 18 Παλαιστίνιοι -μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος χειρουργός της Γάζας Δρ Αντνάν αλ-Μπουρς- πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το CNN πήρε συνέντευξη από 12 πρώην κρατούμενους που φέρονται να έχουν αποφυλακιστεί από τα εν λόγω στρατιωτικά κέντρα. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν πού κρατούνταν επειδή είχαν δεμένα τα μάτια τους κατά το μεγαλύτερο μέρος της κράτησής τους και ήταν αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι λεπτομέρειες των περιγραφών τους συμφωνούν με εκείνες των πληροφοριοδοτών.
«Περιμέναμε με ανυπομονησία τη νύχτα για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε. Μετά περιμέναμε με ανυπομονησία το πρωί με την ελπίδα ότι η κατάστασή μας θα μπορούσε να αλλάξει», δήλωσε ο πρώην κρατούμενος Μοχάμεντ αλ-Ραν. Ο Αλ-Ραν φυλακίστηκε σε στρατιωτικό κέντρο κράτησης για 44 ημέρες, όπως δήλωσε στο CNN.
«Οι μέρες μας ήταν γεμάτες με προσευχές, δάκρυα και ικεσίες. Κλαίγαμε για τους εαυτούς μας, κλαίγαμε για το έθνος μας, κλαίγαμε για την κοινότητά μας, κλαίγαμε για τους αγαπημένους μας. Κλαίγαμε για όλα όσα περνούσαν από το μυαλό μας», ανέφερε.
Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της φυλάκισής του, οι αρχές του κέντρου τον διέταξαν να ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ των φρουρών και των κρατουμένων, ένας ρόλος γνωστός ως «shawish», στην αραβική καθομιλουμένη.
Σύμφωνα με τους ισραηλινούς πληροφοριοδότες, ένας «shawish» είναι συνήθως ένας κρατούμενος που έχει απαλλαγεί από τις υποψίες για διασυνδέσεις με τη Χαμάς μετά από ανάκριση. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι κρατά φυλακισμένα άτομα χωρίς λόγο ή ότι χρησιμοποιεί κρατούμενους για μεταφραστικούς σκοπούς. «Εάν δεν υπάρχει λόγος για τη συνέχιση της κράτησης, οι κρατούμενοι απελευθερώνονται πίσω στη Γάζα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Ωστόσο, οι μαρτυρίες πληροφοριοδοτών και κρατουμένων -ιδιαίτερα όσον αφορά τον shawish- θέτουν υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς αυτούς. Ο Αλ-Ραν λέει ότι υπήρξε shawish για αρκετές εβδομάδες αφότου απαλλάχθηκε από την κατηγορία για διασυνδέσεις με τη Χαμάς. Οι πληροφοριοδότες δήλωσαν επίσης ότι οι αθωωμένοι shawish είχαν ρόλο μεσάζοντα για κάποιο χρονικό διάστημα.
«Γυμνοί και δεμένοι στα κρεβάτια»
Οι μαρτυρίες των πληροφοριοδοτών περιγράφουν επίσης την ύπαρξη ενός νοσοκομειακού χώρου στο Σντε Τέιμαν με τους ασθενείς γυμνούς και δεμένους στα κρεβάτια.
«Σκέψου τον εαυτό σου να μην μπορεί να κινηθεί, να μην μπορεί να δει τι συμβαίνει και να είναι εντελώς γυμνός. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που αγγίζει ή ξεπερνά τα ψυχολογικά βασανιστήρια», ανέφερε πηγή.
Ενας άλλος πληροφοριοδότης δήλωσε ότι του δόθηκε εντολή να εκτελέσει ιατρικές διαδικασίες σε Παλαιστίνιους κρατούμενους για τις οποίες δεν είχε τα προσόντα: «Μου ζητήθηκε να κάνω μικρές ιατρικές διαδικασίες που είναι εντελώς έξω από τις γνώσεις μου», είπε, προσθέτοντας ότι ιατρικές πράξεις γίνονταν συχνά χωρίς αναισθησία. «Αν παραπονιόντουσαν για πόνο, τους έδιναν παρακεταμόλη», είπε και πρόσθεσε: «Και μόνο που ήμουν εκεί ένιωθα σαν να είμαι συνένοχος σε κακοποίηση».
Ο ίδιος καταγγέλλων δήλωσε επίσης ότι ήταν μάρτυρας ενός ακρωτηριασμού που έγινε σε έναν άνδρα ο οποίος είχε υποστεί τραυματισμούς που προκλήθηκαν από το συνεχές δέσιμο των καρπών του. Η καταγγελία ταυτίζεται με τις λεπτομέρειες μιας επιστολής που συντάχθηκε από έναν γιατρό που εργάζεται στο Σντε Τέιμαν και δημοσιεύθηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz τον Απρίλιο.
«Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της ιατρικής μονάδας μέχρι σήμερα, αντιμετώπισα σοβαρά ηθικά διλήμματα», ανέφερε ο γιατρός σε επιστολή που απευθυνόταν στον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ και στα υπουργεία Υγείας και Αμυνας, σύμφωνα με τη Haaretz. «Περισσότερο από αυτό, γράφω (αυτή την επιστολή) για να σας προειδοποιήσω ότι η λειτουργία των εγκαταστάσεων δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις που αφορούν την υγεία στο νόμο περί εγκλεισμού παράνομων μαχητών».
Ενας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε τους ισχυρισμούς σε γραπτή δήλωση στο CNN εκείνη την περίοδο, λέγοντας ότι οι ιατρικές διαδικασίες διεξάγονται με «εξαιρετική προσοχή» και σύμφωνα με το ισραηλινό και το διεθνές δίκαιο. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε τότε ότι κάθε ισχυρισμός για βία θα εξεταστεί.
Πηγή: kathimerini.gr