Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με αρκετούς παγκόσμιους ηγέτες τις επόμενες ημέρες, μεταξύ των οποίων ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, ο Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας και ο Μασούντ Πεζεσκιάν του Ιράν.
Όλοι αυτοί θα συγκεντρωθούν στη ρωσική πόλη Καζάν την Τρίτη για τη σύνοδο κορυφής των BRICS, παρά τις εικασίες ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και το διεθνές ένταλμα σύλληψης θα απομονώσουν τον Πούτιν.
Οι BRICS, που αρχικά σχηματίστηκαν από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, έχουν επεκταθεί σημαντικά φέτος. Στα νέα μέλη περιλαμβάνονται το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.
Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μαλαισία έχουν επίσης υποβάλει επίσημα αίτηση, ενώ και άλλες χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούν ήδη τη σύνοδο κορυφής ως σημαντική επιτυχία. Σύμφωνα με τον βοηθό του Πούτιν στην εξωτερική πολιτική, Γιούρι Ουσάκοφ, 32 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, με περισσότερους από 20 αρχηγούς κρατών να παρευρίσκονται.
Ο Ουσάκοφ ανέφερε ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περίπου 20 διμερείς συναντήσεις, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει "το μεγαλύτερο γεγονός εξωτερικής πολιτικής που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ" σε ρωσικό έδαφος.
Γιατί οι BRICS έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα τελευταία;
Για τον Πούτιν, η εκδήλωση είναι απαραίτητη τόσο συμβολικά όσο και πρακτικά. Δείχνει ότι η Ρωσία στέκεται δίπλα στους παγκόσμιους συμμάχους παρά τις εντάσεις με τη Δύση. Σε πρακτικό επίπεδο, το Κρεμλίνο θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να διαπραγματευτεί συμφωνίες με στόχο τη βελτίωση της οικονομίας και της πολεμικής του προσπάθειας.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι για τους άλλους συμμετέχοντες, η σύνοδος κορυφής αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχύσουν τις αφηγήσεις τους στην παγκόσμια σκηνή.
Η Κίνα και η Ινδία είναι ιδιαίτερα σημαντικοί εταίροι για τη Ρωσία. Η Μόσχα θα διερευνήσει τρόπους για να επεκτείνει το εμπόριο και να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις, με την Ινδία να είναι σημαντικός αγοραστής ρωσικών προϊόντων, ενώ η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει αγαθά διπλής χρήσης, κρίσιμα για τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας.
Επιπλέον, η Ρωσία στοχεύει να κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη για ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών που θα παρακάμπτει το παγκόσμιο δίκτυο SWIFT, με την ελπίδα ότι μια πλατφόρμα στην οποία θα συμμετέχουν βασικοί παίκτες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Βραζιλία θα μπορούσε να είναι απρόσβλητη από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Το Ιράν, ένας άλλος βασικός συμμετέχων, αναμένεται να επισημοποιήσει μια στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία. Αυτό έρχεται μετά τις αναφορές ότι το Ιράν παρείχε στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά την εισβολή της στην Ουκρανία, κάτι που αμφότερες οι χώρες αρνούνται. Σε αντάλλαγμα, η Τεχεράνη αναζητά προηγμένα ρωσικά όπλα για να αμυνθεί έναντι πιθανών απειλών από το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα βλέπει τα BRICS ως έναν τρόπο προώθησης εναλλακτικών λύσεων στην παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Πεκίνο υπήρξε βασικός υποστηρικτής της επέκτασης του μπλοκ και η σύνοδος κορυφής του Καζάν θα εμβαθύνει τους οικονομικούς, τεχνολογικούς και στρατιωτικούς δεσμούς εντός της ομάδας.
Ενώ ο Πούτιν θα προσπαθήσει να τονίσει τη στενή σχέση του με τον Σι, οι ειδικοί παρακολουθούν για σημάδια διακριτικής αποστασιοποίησης από την Κίνα, ιδίως όσον αφορά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ο Σι προσπαθεί να διατηρήσει ουδέτερη στάση.
Ο Μόντι της Ινδίας αναμένεται να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία, διατηρώντας τους μακροχρόνιους δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα θα λάβει υπόψη του την πίεση της Δύσης να ενθαρρύνει τη Μόσχα προς την ειρήνη.
Ομοίως, ο Ερντογάν της Τουρκίας, απογοητευμένος από τη Δύση, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να ενισχύσει το κύρος του και να πλοηγηθεί μεταξύ των διαφορετικών παγκόσμιων μπλοκ ισχύος.
Αυτή η σύνοδος κορυφής όχι μόνο θα υπογραμμίσει την ικανότητα της Ρωσίας να αντισταθεί στη δυτική απομόνωση, αλλά και θα αναδείξει τη μεταβαλλόμενη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες αναζητούν ισχυρότερη φωνή στο διεθνές σύστημα.