Νέο επεισόδιο στο θρίλερ του Brexit λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης.
Την ώρα που τα μηνύματα από την πλευρά των Ευρωπαίων είναι άκρως ενθαρρυντικά, στη Βρετανία οι σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον - το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) προβάλλουν νέες ενστάσεις, πυροδοτώντας νέες αμφιβολίες για τη δυνατότητα της έγκρισης μίας συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων και ρίχνοντας τη στερλίνα.
Το υπερσυντηρητικό DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Τζόνσον, που έχει χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, έχει εγείρει ανησυχίες για τρία βασικά σημεία: α) Τους νέους διακανονισμούς για τους τελωνειακούς ελέγχους στα αγαθά, που περνούν τα ιρλανδικά σύνορα, β) τον μηχανισμό που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολιτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας να ασκήσουν βέτο και γ) το καθεστώς ΦΠΑ στην περιοχή.
«Είμαστε σε συνεχείς συνομιλίες με την κυβέρνηση. Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την πρότασή της» έγραψε η αρχηγός του DUP, Αρλίν Φόστερ σε κοινή ανακοίνωση με τον Νάιτζελ Ντοντς. Υπενθυμίζεται ότι το DUP είχε πει «όχι» στο σύνολο των συμφωνιών, που είχε παρουσιάσει στη Βουλή και η Τερέζα Μέι.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης της Φόστερ, η στερλίνα, που έως τώρα αυτή την εβδομάδα επιδιδόταν σε ράλι, υποχώρησε έως και 0,6% στα 1,2750 δολάρια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πλευρά των Βρετανών όσο και σε εκείνη των 27 η υπομονή φαίνεται να εξαντλείται ύστερα από 3,5 χρόνια διαπραγματεύσεων και παλινωδιών. Ο Τζόνσον επαναλαμβάνει το «do or die», δηλαδή έξοδο με το όποιο κόστος και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στις 31 Οκτωβρίου και οι Ευρωπαίοι θέλουν μεν να αποφύγουν το no deal Brexit, αλλά εμφανίζονται επίσης κουρασμένοι από τις συνεχείς παρατάσεις. Η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες έγραψε στο Twitter πως οι πολιτικές και διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. με τις οποίες μιλάει έχουν εμφανή σημάδια κόπωσης με την όλη διαδικασία.
Υπό τις συνθήκες αυτές, και με την Ντάουνινγκ Στριτ να διαβεβαιώνει πως θα σεβαστεί το νόμο, που την υποχρεώνει να ζητήσει παράταση, εάν η συμφωνία δεν εγκριθεί από τη Βουλή εγκαίρως, έχει επιστρέψει στο προσκήνιο το σενάριο μίας μικρής παράτασης.