Πρώην διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία ορίστηκε νέος επικεφαλής της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία σε μια στιγμή που η Μόσχα εστιάζει εκ νέου τις πολεμικές της προσπάθειες στα ανατολικά αφού απέτυχε να εξασφαλίσει εδάφη γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο στρατηγός Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ (στα δεξιά της κεντρικής φωτογραφίας), διοικητής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, θα ηγείται πλέον των ρωσικών στρατευμάτων στο πεδίο, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας και διπλωμάτες με γνώση της εξέλιξης. Προς το παρόν δεν έχει υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από το Κρεμλίνο.
Από τη Συρία στην Ουκρανία
Υπάρχουν πολλά που παραμένουν άγνωστα για τον Ρώσο στρατιωτικό ηγέτη, αλλά η εμπειρία του στην ανατολική Ουκρανία και ο χρόνος που διήνυσε στη Συρία συνιστούν βασικά στοιχεία του ιστορικού του.
Ο 60χρονος Ντβόρνικοφ έχει καταλάβει πολλές υψηλές θέσεις στον ρωσικό στρατό, μεταξύ των οποίων και διοικητής του στρατού της Στρατιωτικής Περιφέρειας της Άπω Ανατολής.
Επέβλεπε τις δυνάμεις της Μόσχας στη Συρία το 2015 και το 2016, όπου πολέμησαν μαζί με τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα σε μια σύγκρουση όπου ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγορήθηκε για χρήση χημικών όπλων εναντίον των πολιτών της χώρας του.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο Ντβόρνικοφ ανέβηκε σταθερά στην ιεραρχία του ρωσικού στρατού, αφού ξεκίνησε ως διοικητής διμοιρίας το 1982. Πολέμησε κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου στην Τσετσενία και κατέλαβε πολλές κορυφαίες θέσεις προτού τεθεί επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία το 2015.
Ο Ρώσος στρατηγός έχει επίσης συνεργαστεί στο παρελθόν με τον όμιλο Wagner, ένα θολό δίκτυο Ρώσων ιδιωτικών υπεργολάβων ασφαλείας (ιδιωτικό στρατό) που δραστηριοποιείτο στη Συρία από το 2015 και ο οποίος έχει επίσης αναπτυχθεί και στην Ουκρανία. Ο Ντβορνίκοφ υπό αυτή την ιδιότητα πιθανώς συντόνιζε μεταξύ των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων και των μαχητικών Wagner στο έδαφος στη Συρία, εκτιμά ο ο Fadel Abdul Ghany, εκτελεστικός διευθυντής του Συριακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Κατάρ.
Στη μάχη για την ανακατάληψη της Παλμύρας στη Συρία, λέει από την πλευρά του ο Γκαλεότι, ο Ντβορνίκοφ έδειξε την πίστη του στο «υπέρτατο της αποστολής ότι και αν χρειαστεί να μπει σκληρά για να ολοκληρώσει την αποστολή, θα το κάνει».
Το 2016, ο Πούτιν απένειμε στον Ντβόρνικοφ το μετάλλιο του Ήρωα της Ρωσίας, ένα από τα υψηλότερα βραβεία της χώρας. Υπηρετεί ως διοικητής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας από το 2016.
Ήταν μέχρι στιγμής υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Institute for the Study of War. Η έλλειψη ενός ενιαίου ανώτερου διοικητή είχε «σαφώς εμποδίσει τη συνεργασία των ρωσικών δυνάμεων» ανέφερε σε έκθεσή του.
Παρά την πιο απλουστευμένη δομή, η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσει να δυσκολεύεται σε θέματα διοίκησης και ελέγχου, πρόσθεσε το ινστιτούτο. Οι περισσότερες από τις ενισχύσεις που κατευθύνονται στο Ντονμπάς προέρχονται από άλλες στρατιωτικές περιφέρειες από εκείνες που διοικούνται από τον Ντβόρνικοφ, ανέφερε.
«Κανένας διορισμός οποιουδήποτε στρατηγού δεν μπορεί να διαγράψει το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ήδη αντιμετωπίσει μια στρατηγική αποτυχία στην Ουκρανία» δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στο CNN.
«Δεν έχει σημασία ποιον στρατηγό προσπαθεί να διορίσει ο πρόεδρος Πούτιν» είπε. «Αλλά, πρέπει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος στρατηγός έχει ένα βιογραφικό που περιλαμβάνει βιαιότητες εναντίον αμάχων σε άλλα μέτωπα, όπως στη Συρία. Και μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα από τα ίδια και σε αυτό».
Ο αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η πιο εκσυγχρονισμένη δομή διοίκησης αντανακλά την επιθυμία της Ρωσίας να έχει κάτι που να μπορεί να επικαλεστεί ως νίκη μέχρι τις 9 Μαΐου, την ημέρα της νίκης κατά της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Πετρέους δήλωσε, επίσης, ότι είναι πιθανό να στοχοποιηθούν περισσότεροι άμαχοι. «Οι Ρώσοι ήταν γνωστοί στη Συρία για «αποψίλωση» περιοχών. Αυτό έκαναν στο Χαλέπι. Αυτό έκαναν και σε άλλες περιοχές. Και νομίζω ότι μπορούμε να το περιμένουμε αυτό και εδώ (στην Ουκρανία)» είπε.