Αμφισβήτηση από το εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησής του δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ για το πολύκροτο αντιμεταναστευτικό διάταγμα, που απαγόρευε προσωρινά την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες για πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών.
Προσχέδιο έκθεσης που συνέταξε το Τμήμα Πληροφοριών και Ανάλυσης του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας αμφισβητεί την όλη λογική του διατάγματος, εκτιμώντας ότι η χώρα προέλευσης «είναι απίθανο να συνιστά αξιόπιστη ένδειξη πιθανής τρομοκρατικής δραστηριότητας».
Ο κ. Τραμπ έχει υποστηρίξει πως η απαγόρευση εισόδου αποφασίστηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας και με μη θρησκευτικά κριτήρια, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη εισροή επίδοξων τρομοκρατών. Το πόρισμα όμως ουσιαστικά καταρρίπτει και το γεωγραφικό κριτήριο.
Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την έκθεση, αναφέροντας ότι δεν βασίζεται σε επαρκώς καλή έρευνα κι ότι έχει πολιτικά κίνητρα.
Το έγγραφο αμφισβητεί επίσης την επιλογή των συγκεκριμένων επτά κρατών.
Επισημαίνει πως από τους 82 υπόπτους που πιστεύεται ότι έχουν εμπνευστεί από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις για να διαπράξουν επίθεση σε αμερικανικό έδαφος, λίγο πάνω από τους μισούς είναι αμερικανοί πολίτες, γεννημένοι στις ΗΠΑ.
Οι υπόλοιποι προέρχονται από 26 χώρες, εκ των οποίων μόνο δύο συγκαταλέγονται στις επτά που χτυπήθηκαν από την απαγόρευση.
Το διάταγμα Τραμπ έχει ούτως ή άλλως μπλοκαριστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, με αποφάσεις δύο δικαστηρίων. Ο πρόεδρος έχει δηλώσει πως ετοιμάζει νέο, πληρέστερο διάταγμα, που θα αντικαταστήσει αυτό που έχει ανασταλεί.
Έχει επίσης επιτεθεί δριμύτατα στους δικαστές και γενικότερα στο ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, λέγοντας πως θα είναι οι μόνοι υπεύθυνοι εάν υπάρξει κάποια τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος των ΗΠΑ.
Το έγγραφο έφεραν στο φως το πρακτορείο Associated Press και η εφημερίδα Wall Street Journal.
Σκληρές εκφράσεις στην αμερικανική Γερουσία για την Άγκυρα: «Η Τουρκία είναι ο πιο δύσκολος σύμμαχός μας, κάνουν ενέργειες που ειναι πραγματικά απαράδεκτες»
Αυτός είναι ο πίνακας προγραμμάτων Ερεύνας και Ανάπτυξης για το 2025 και δύο προσκλήσεις προκαταρκτικής διαβούλευσης συστημάτων ηλεκτρονικής επιτηρήσης