Στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγεται ένας πόλεμος, που δεν διακρίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Είναι γνωστό, και αποδεδειγμένο, ότι όπου ανακαλύπτονται ενεργειακοί πόροι, βγαίνουν τα μαχαίρια.
Στην περίπτωση μας, πρόκειται για πολεμικά πλοία πολλών χωρών, τα συμφέροντα των οποίων είτε ταυτίζονται, είτε είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.
Οι γεωτρήσεις της αμερικανικής Exxon Mobil και της γαλλικής TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ προκαλούν ανησυχία στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται και υπό πρωτόγνωρη πίεση, από την οικονομική κρίση που την μαστίζει. Παρ’ όλα αυτά, και ενώ χρειάζεται τα εκατομμύρια που ξοδεύει καθημερινά για να απειλεί την Ελλάδα στο Αιγαίο και την Κύπρο στην ΑΟΖ της, συνεχίζει τις προκλήσεις και απειλεί με πολεμική δράση.
Μόλις χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που θα συναντηθεί σήμερα με τον ομόλογό του της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, απείλησε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν δήθεν τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο. Ντροπής πράγματα.
Δυστυχώς η ελληνική αντίδραση είναι χλιαρή, αντί να είναι αποφασιστική σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα ήταν μία καλή πράξη δικαιολογημένου θυμού η ακύρωση της επίσκεψης του κ. Κοτζιά στη Σμύρνη. Και το γράφω με όλη μου την ειλικρίνεια…
Τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα και τη Λευκωσία είναι ανησυχητικά. Δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι η Τουρκία θα επαναλάβει το εγχείρημα, που χρησιμοποίησε με επιτυχία εναντίον της ιταλικής ΕΝΙ. Μόνο, που αυτή τη φορά οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κολοσσούς του πλανήτη. Η ψυχραιμία που διακρίνει την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι μεν ευχάριστη και μας ικανοποιεί, αλλά δεν καθησυχάζει τις ανησυχίες μας.
Σε τούτο τον άτυπο πόλεμο έχουν λόγο και δύο χώρες, οι οποίες δεν διατηρούν καν τυπικές σχέσεις με την Τουρκία. Είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Η χώρα του στρατηγού Σίσι, ενός στυγνού δικτάτορα, έχει τα προβλήματά της, αλλά θα αντιδράσει εάν ενοχληθεί. Σε μία πρόσφατη ανακοίνωσή της έδειξε τις διαθέσεις της.
Το Ισραήλ απαντά πάντα δια πυρός και σιδήρου όταν διακυβεύονται τα συμφέροντά του. Όσες φορές τα αεροπλάνα του πέταξαν πάνω από το Αιγαίο και τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, τα τουρκικά εμφανίστηκαν όταν τα ισραηλινά έκαναν τη στροφή και επέστρεψαν στις βάσεις τους. Δεν δέχθηκαν καμία απειλή από την Τουρκία. Έχει σημασία ότι τα ισραηλινά μαχητικά εμφανίζονται συχνά στην κατεχόμενη Καρπασία, όπου πετούν ανενόχλητα. Οι ειδικοί λένε πως υπάρχει λόγος και εμείς, που δεν είμαστε ειδικοί, αναγκαστικά πρέπει να δεχθούμε το λόγο τους.
Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν βρεθούμε ενώπιον μίας «δυσάρεστης κατάστασης» στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως στην περίπτωση της παρεμπόδισης της γεώτρησης της ΕΝΙ, διότι στο Αιγαίο δεν προβλέπεται θερμό επεισόδιο. Θα μείνει πάλι η Κύπρος μόνη της; Θα σπεύσουν μόνο οι ελληνικές φρεγάτες; Και τι θα σημαίνει αυτό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Είναι βέβαιο -και έχει αποδειχθεί πολλαπλώς- ότι οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι προστατεύουν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους. Το έπραξαν παλαιότερα σε άλλες ταραγμένες περιοχές του πλανήτη, Απομένει να το δούμε στην πράξη…
Ένας βετεράνος στρατηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέθεσε στη διάρκεια πρόσφατης συνομιλίας μας ότι εάν μέχρι τότε δεν αποφορτιστούν οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, η Τουρκία θα βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων σε πολλά μέτωπα και επίπεδα. Και δεν θα επιχειρήσει πρόκληση στην πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα κυπριακή ΑΟΖ. Είναι μία λογική πρόβλεψη.
Αλλά έχουμε να κάνουμε με ένα απρόβλεπτο και πληγωμένο Ερντογάν ο οποίος είναι διψασμένος για μία επιτυχία ευρισκόμενος ενώπιον ενός κύματος αρνητικών εξελίξεων και αποτυχιών για τον ίδιο και την Τουρκία.
Το φθινόπωρο θα είναι χωρίς αμφιβολία θερμό και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα σεργιανίζουν πολλοί στόλοι, ανάμεσά τους και ο ρωσικός. Ας ελπίσουμε ότι η μικρή Κύπρος δεν θα μείνει αβοήθητη σε αυτή τη λαίλαπα που στην παράνοιά του (ίσως) προκαλέσει ο Ερντογάν… Ας ελπίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα αποφασίσουν, τέλος πάντων, να προστατεύουν τα συμφέροντά της, που είναι εκ ενδιαμέτρου αντίθετα με αυτά της Τουρκίας.
Πηγή: