Σκόπια: Επικυρώθηκε η συμφωνία με την Ελλάδα

 
Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα-Στα χαρακώματα Ζάεφ - Ιβανόφ

Ενημερώθηκε: 20/06/18 - 17:01

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, πλέον η Ελλάδα πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και να ενημερώσει τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι υποστηρίζει την πρόσκληση της Συμμαχίας για ένταξη της ΠΓΔΜ στους κόλπους της.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 25 και 26 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου.

Πλέον, η συμφωνία θα αποσταλεί στον Σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος έχει περιθώριο επτά ημερών να την υπογράψει. Αν ο Ιβανόφ ασκήσει βέτο (όπως είναι το πιθανότερο), η συμφωνία θα επιστρέψει στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών (61 ψήφοι). Στη συνέχεια θα αποσταλεί και πάλι στον πρόεδρο των Σκοπίων, ο οποίος πλέον θα έχει την υποχρέωση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, να την υπογράψει.

Συνεχίζεται η κόντρα

Την ίδια στιγμή, ένα νέο επεισόδιο μεταξύ Ζάεφ - Ιβανόφ προστέθηκε στον πόλεμο που εξελίσσεται στο εσωτερικό των Σκοπίων. Ο Ζάεφ είπε χθες ότι είναι δυνατόν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να επιδιώξει την αποπομπή του Γκιόργκι Ιβανόφ αν δεν υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα (το φθινόπωρο).

«Οι πολίτες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν εάν θέλουν αλλαγή ονόματος. Αν στο δημοψήφισμα η συμφωνία γίνει αποδεκτή, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τη γνώμη τους», δήλωσε ο Ζάεφ.

Ο Ζάεφ εξέφρασε την επιθυμία του η Βουλή σήμερα - στις 11 το πρωί τοπική ώρα - να εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία τη συμφωνία προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες κατά του Ιβανόφ, ο οποίος έχει εκφράσει τη διαφωνία του με το περιεχόμενο του κειμένου που υπεγράφη στις Πρέσπες, θα κινηθούν μόνο αν χρειαστεί.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρόσθεσε μιλώντας στο Κανάλι 5 ότι πιστεύει πως οι πολίτες της χώρας του θα επιλέξουν σοφά και πως η μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξει τις προοπτικές που ανοίγονται για την πΓΔΜ μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει αλλά αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν θα αποτελέσει εμπόδιο .

Όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας ο Ζάεφ το χαρακτήρισε «μεγάλο κέρδος» για τη χώρα του καλώντας τους Σκοπιανούς να τη διαβάσουν προσεκτικά ώστε να κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια σοφή και δίκαιη λύση.

Η αντίδραση Ιβανόφ

Σήμερα, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ απάντησε στον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον ζητά να προχωρήσει στη διαδικασία πρότασης μομφής εναντίον του, μια ςκαι όπως δηλώνει η θέση του είναι αμετάβλητη, παρά τις απειλές και τις πιέσεις:

«Ζητώ από τον Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή στη διαδικασία της πρότασης μομφής (σ.σ.: εναντίον του). Η θέση μου για τη βλαπτική συμφωνία είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις», είπε ο Ιβανόφ.