Χαστούκι του Ντόναλντ Τραμπ στην τουρκική οικονομία που καταρρέει και η οικονομική κρίση στην Τουρκία, βρίσκεται προ των πυλών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των αμερικανών δασμών στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου με μια ανάρτησή του στο Twitter.
«Μόλις εξουσιοδότησα τον διπλασιασμό των δασμών για χάλυβα και αλουμίνιο όσον αφορά στην Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, κατρακυλά γρήγορα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας», γράφει προσθέτοντας πώς οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις «δεν είναι καλές αυτή την στιγμή».
Η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας θα «γεννήσει» το νέο
Οι φόροι εισαγωγής για το τουρκικό αλουμίνιο διαμορφώνονται πλέον στο 20% και για το τουρκικό ατσάλι στο 50%.
Μέσα σε λίγα λεπτά από τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου η τουρκική λίρα διολίσθησε ακόμη περισσότερο έναντι του δολαρίου στο 11,4%.
Ερντογάν: Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυε λίγο νωρίτερα: «Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο»,και συνέχισε επικαλούμενος τον Θεό..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
«Με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεράσουμε τις καταστροφές και, επιπλέον, θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε, σύμφωνα με το Ανατολή.
Πού οδηγεί η «ανταλλαγή» κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας
Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική μάχη» στον «οικονομικό πόλεμο», που έχει κηρυχθεί, όπως υποστήριξε, στην Τουρκία.
«Αν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό στο προσκέφαλό σας, πηγαίνετε στις τράπεζες για να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Μπαϊμπούρτ (βορειοανατολικά), που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε εκείνους που μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο», συνέχισε ο Ερντογάν δείχνοντας με το δάκτυλο ένα μυστηριώδες «λόμπι των επιτοκίων» το οποίο δεν προσδιόρισε.
Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες «να μην έχουν καμία ανησυχία» εξαιτίας της υποχώρησης της τουρκικής λίρας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.