Η Airbus και η Dassault Aviation συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός νέου ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους!
Η ανακοίνωση των δύο εταιρειών έγινε σε αεροπορική επίδειξη στο Βερολίνο και είναι συνέχεια περυσινής απόφασης της Γαλλίας και της Γερμανίας για να αναπτύξουν ένα νέο μαχητικό μαζί.
Το νέοαρχικά θα “συμπληρώνει” και στη συνέχεια αντικαταστήσει τα αεροσκάφη Eurofighter και Rafale που θα χρησιμοποιούνται μέχρι το 2035 ,το πολύ μέχρι το 2040.
Ο Dirk Hoke, Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus Defense and Space, δήλωσε ότι «ποτέ πριν η Ευρώπη δεν ήταν πιο αποφασισμένη να διαφυλάξει και να ενισχύσει την πολιτική και βιομηχανική αυτονομία και κυριαρχία της στον τομέα της άμυνας».
Είπε ότι το “χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό” και οι εταιρείες πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως σε έναν οδικό χάρτη έργου.
Mήπως η Ελλάδα θα πρέπει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις σ΄ αυτό το πρόγραμμα; Αναγνωρίζουμε ότι εδώ δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε ακόμη ούτε τι θα κάνουμε αύριο το πρωί, αλλά μήπως αυτό πρέπει ν΄ αλλάξει; Η Ελλάδα έμεινε εκτός από το F-35 και το Eurofighter. Μπορεί να ισχύει το “κάθε εμπόδιο σε καλό”, αφού και τα δύο προγράμματα έχουν προβλήματα. Δεν πρέπει όμως να κάνουμε έναν μακρόχρονο προγραμματισμό; Ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με την ΠΑ αυτό είναι κρίσιμο.
Τι γράφει η FAZ
«Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να συνεργαστούν στενότερα στον τομέα της άμυνας. Η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Airbus και η Dassault Aviation υπέγραψαν μια συμφωνία αρχών για την ανάπτυξη ενός γερμανο-γαλλικού συστήματος, που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) και δορυφόρους» γραφει η FAZ.
Όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες στη Διεθνή Αεροναυπηγική Έκθεση στο Βερολίνο (ILA), τα αεροσκάφη θα βγουν στην παραγωγή γύρω στο 2040 και θα αντικαταστήσουν τα Eurofighter των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και τα Rafale της γαλλικής αεροπορίας.
Η Διεθνής Αεροναυπηγική Έκθεση έστειλε αυτή τη φορά σημαντικά μηνύματα για τη γερμανο-γαλλική συνεργασία.
Η Γαλλία είναι ένας προνομιακός εταίρος. Ο γαλλικός οργανισμός αεροναυπηγικής (Gifas) έχει τριπλασιάσει την παρουσία του από το 2016.
Η καγκελάριος Aγκέλα Μέρκελ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στα εγκαίνια της έκθεσης (ILA).
Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στον τομέα της άμυνας, ανέφερε η καγκελάριος.