Κρίσιμη ημέρα για το Brexit - Η Τ. Μέι θα προσπαθήσει σήμερα να πουλήσει τη συμφωνία της στο υπουργικό της συμβούλιο

 
Κρίσιμη ημέρα για το Brexit - Η Τ. Μέι θα προσπαθήσει σήμερα να πουλήσει τη συμφωνία της στο υπουργικό της συμβούλιο

Ενημερώθηκε: 14/11/18 - 12:08

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει σήμερα να πείσει τους υπουργούς της να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους για το Brexit και να εγκρίνουν το σχέδιο συμφωνίας που συνήφθη χθες μεταξύ των Ευρωπαίων και των Βρετανών διαπραγματευτών.

Η έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία. Αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο πριν από την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019.

Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο θα συνέλθει στις 16:00 ώρα Ελλάδος για να "μελετήσει το σχέδιο συμφωνίας και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα", ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Αβεβαιότητα επικρατεί όσον αφορά τη θέση που θα υιοθετήσουν οι πιο ευρωσκεπτικιστές υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Ντόμινικ Ράαμπ, που είναι επικεφαλής για το Brexit, ή η Πένι Μόρντοντ, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Μεταφορών Τζο Τζόνσον παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η συμφωνία που επρόκειτο να οριστικοποιηθεί αποτελούσε "ένα τρομερό λάθος".

Από την πλευρά τους οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκτυο RTE, σύνοδο θα πραγματοποιήσει σήμερα και η ιρλανδική κυβέρνηση.

Νέες παραιτήσεις;

Το περιεχόμενο του σχεδίου συμφωνίας δεν έχει αποκαλυφθεί, ωστόσο το κύριο διακύβευμα είναι οι διατάξεις του σχετικά με το ιρλανδικό σύνορο, πάνω στις οποίες κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το δημόσιο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει να υπάρξει ένα "δίχτυ ασφαλείας", το οποίο θα αποτρέψει την επιστροφή σε ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Αυτό θα έχει τη μορφή μιας τελωνειακής ρύθμισης με όλο το Ηνωμένο Βασίλειο με "πιο λεπτομερείς" διατάξεις για την Βόρεια Ιρλανδία σε τελωνειακούς και ρυθμιστικούς όρους, σύμφωνα με το RTE.

Στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζα Μέι, οι υποστηρικτές του Brexit φοβούνται ότι η συμφωνία αυτή θα αναγκάζει το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ για χρόνια και θα το εμποδίζει να κόψει πραγματικά τους δεσμούς του μαζί της.

"Ακόμη κι αν υπογραφεί μια συμφωνία από την ΕΕ τίποτε δεν εγγυάται ότι θα γίνει αποδεκτή από το υπουργικό συμβούλιο", σχολίασε η Ρουθ Γκρέγκορι, αναλύτρια του Capital Economics. "Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε νέες παραιτήσεις και από την πλευρά των ευρωπαϊστών και από την πλευρά των ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών", σημείωσε.

"Υποτελές κράτος"

Μεταξύ των κοινοβουλευτικών, πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο συμφωνίας. Ο ηγέτης του στρατοπέδου υπέρ του Brexit Μπόρις Τζόνσον έχει πει ότι θα ψηφίσει κατά του κειμένου αν υποβληθεί στο κοινοβούλιο.

"Με αυτήν τη συμφωνία θα παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση, θα παραμείνουμε στην πραγματικότητα στην ενιαία αγορά", δήλωσε στο BBC, σημειώνοντας ότι αυτό θα καταστήσει τη Βρετανία ένα "υποτελές κράτος" της ΕΕ. "Ελπίζω ότι το υπουργικό συμβούλιο θα κάνει αυτό που πρέπει και θα απορρίψει" τη συμφωνία, κατέληξε.

Ο ευρωφοβικός Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε επίσης ότι το σχέδιο αυτό συμφωνίας συνιστά μια "προδοσία" όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Μέι για το Brexit και για τη διατήρηση της ίδιας μεταχείρισης μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της υπόλοιπης χώρας.

"Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω τους λόγους για τους οποίους η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να διοικείται από το Δουβλίνο", σημείωσε.

Ο Νάιτζελ Ντοντς, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, υπογράμμισε ότι το σχέδιο συμφωνίας θα αφήσει την Βόρεια Ιρλανδία "να υπόκειται σε κανόνες και νόμους που θεσπίζονται στις Βρυξέλλες". "Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό", προειδοποίησε. "Είναι μια θεμελιώδης κόκκινη γραμμή".

Το DUP, σύμμαχος του Συντηρητικού Κόμματος, είναι μια απαραίτητη δύναμη για να μπορέσει να εξασφαλίσει η Μέι απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Μια συμφωνία για το Brexit θα επιτρέψει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος όταν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ και έως τον Δεκέμβριο του 2020, για να αποφευχθεί ένας πολύ απότομος χωρισμός, τον οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι. Επίσης θα εγγυάται τη διατήρηση των δικαιωμάτων για τους Βρετανούς που ζουν σε χώρες της ΕΕ και τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία.