Σε προσωπική βεντέτα εξελίσσεται η κόντρα Τραμπ-Ερντογάν με αφορμή την υπόθεση της κράτησης του Αμερικάνου πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Ο αμερικανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει τον Μπράνσον, όχι μόνο για λόγους αρχής, αλλά και γιατί γνωρίζει ότι αυτό θα δυσαρεστούσε έντονα την εκλογική του βάση, την θρησκευτική συντηρητική Δεξιά, η οποία τον στηρίζει ακόμα παρά τα σκάνδαλα που κατά καιρούς έχουν βγει εις βάρος του.
Ομως πίσω από την κόντρα με τον Ερντογάν κρύβονται και άλλα θέματα όπως και οι διαφορετικές γεωπολιτικές επιδιώξεις των δύο ηγετών.
Η υπόθεση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του οποίου ζητεί επίμονα την έκδοση η Άγκυρα, ως «εγκεφάλου» του αποτυχημένου πραξικοπήτος του 2016 και οι ΗΠΑ αρνούνται, τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν για τον τρόπο επίλυσης της Συριακής κρίσης, την ενόχληση της Άγκυρας για τη βοήθεια που παρέχουν οι Αμερικανοί προς τους Κούρδους της Συρίας, αλλά και οι όλο πιο στενές σχέσεις που αναπτύσονται μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, θα είναι τα σημεία τριβής των δύο κρατών που θα προκαλούν όλο και περισσότερες εντάσεις μεταξύ τους.
Την όποια προσπάθεια επίλυσης των διαφόρων αυτών, κάνει πιο δύσκολη και ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του Τραμπ και του Ερντογάν.
Δεύτερο κύμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε χθες την επανεξέταση της αδασμολόγητης εμπορικής πρόσβασης της Τουρκίας στην αμερικανική αγορά με βάση το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΣΠ), μετά την επιβολή από την Άγκυρα ανταποδοτικών δασμών αξίας 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, σε απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Η υπηρεσία του μονίμου αντιπροσώπου της Ουάσινγκτον για το εμπόριο (USTR) ανακοίνωσε ότι η επανεξέταση ενδέχεται να επηρεάσει εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στις ΗΠΑ αξίας 1,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επωφελούνταν από το πρόγραμμα ΣΣΠ τον περασμένο χρόνο. Ανάμεσα τους, µηχανοκίνητα οχήµατα και εξαρτήματα, κοσμήματα, πολύτιμα μέταλλα και προϊόντα από φυσικούς λίθους.
Μια εκπρόσωπος της USTR τόνισε ότι η επανεξέταση δεν σχετίζεται με την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που δικάζεται στην Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον εναντίον δύο Τούρκων ανώτερων υπουργών.
Η υπηρεσία υπογράμμισε ότι η επανεξέταση διεξάγεται έπειτα από ανησυχίες για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το πρόγραμμα.
Χθες, η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουσχάρ Πεκάν δήλωσε σε συνάντησή της με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών ότι η Άγκυρα θα ασκεί πάντα το δικαίωμά της να προβαίνει σε αντίποινα ενάντια σε αθέμιτα εμπορικά μέτρα για να προστατέψει τα οικονομικά της συμφέροντα.
Η ανακοίνωση της USTR έγινε ώρες μετά τις νέες δεσμεύσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και του Τούρκου ομολόγου Μεβλούτ Τσαβούσογλου για προσπάθειες επίλυσης των διαφορών των δύο νατοϊκών συμμάχων.
Στο στόχαστρο η γυναίκα του Πάστορα και 2 αξιωματούχοι
Η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον είναι βέβαιο ότι έχει θορυβήσει την Άγκυρα.
Ο λόγος δεν είναι απλά και μόνο οι ίδιες οι κυρώσεις -γεγονός πρωτοφανές- κατά δύο υπουργών-φίλων του κ. Ερντογάν, αλλά κυρίως το γεγονός ότι “παραδίδουν” το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να πάμε ως το τέλος, και αυτά είναι τα προκαταρκτικά με το κυρίως πιάτο να ακολουθεί…
Η Άγκυρα δια στόματος διαφόρων υπουργών και παρακαθήμενων του Σουλτάνου, που τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα, απειλεί με αντίποινα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις σε αυτό το θέμα και όλα εξαρτώνται από το πόσο διαυγές ή θολωμένο είναι το μυαλό του Ερντογάν. Ωστόσο μια κίνηση των εισαγγελέων μπορεί να αποτελεί προανάκρουσμα των προθέσεων της Τουρκίας…
Ειδικότερα οι Τούρκοι εισαγγελείς κατά της τρομοκρατίας αποφάσισαν να διευρύνουν τις έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες του Αμερικανού πάστορα και να συμπεριλάβουν σε αυτές τη σύζυγό του Νορίν Μπράνσον και δύο απόστρατους αξιωματούχους των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Sabah.
Συγκεκριμένα η Νορίν Μπράνσον, ο πρώην υπάλληλος της CIA Γκράχαμ Φούλερ και ο Κένεθ Άμπνι, απόστρατος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, είναι μεταξύ των 66 ατόμων που συμπεριλήφθηκαν στη νέα έρευνα, αναφέρει η εφημερίδα Sabah. Στο δημοσίευμα δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τους λόγους για τους οποίους η σύζυγος του Μπράνσον αποτελεί μέρος της έρευνας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντως ο Άμπνι συναντήθηκε με τον Μπράνσον τρεις φορές. Τώρα εργάζεται σε εκκλησία στην Πενσυλβάνια, κοντά στο σπίτι του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Τουρκία για το αποτυχημένο πραξικοπήμα τον Ιούλιο του 2016, υποστηρίζει η Sabah.
Ο πρόεδρος Τραμπ πάντως εμφανίζεται αποφασισμένος να “κινήσει Γη και Ουρανό” για να επιτύχει την αποφυλάκιση του ευαγγελιστή ιερέα κοιτώντας με το ένα μάτι και προς τα εκατομμύρια ευαγγελιστές ψηφοφόρους της Αμερικής που βλέπουν πολύ θετικά τις ένέργειες του Αμερικανού προέδρου.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο -επίσης ευαγγελιστής- απαίτησε για άλλη μια φορά την απελευθέρωση του Μπράνσον πριν αλλά και μετά από τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλουτ Καβουσογλου στη Σιγκαπούρη. “Η Τουρκία δεν έχει άλλο χρόνο” είπε χαρακτηριστικά.
Τρελαμένοι οι Τούρκοι βγάζουν το άχτι τους στο Αιγαίο
«Παραβιάσεις και παραβάσεις υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν φυσικά να υπάρχουν, όμως όταν βλέπεις Αυγουστιάτικα να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, πάει να πει κάτι κι’ αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την ηθελημένη διατήρηση μιας έντασης η οποία φυσικά έχει πολλές παραμέτρους.»
Λόγια ενός «αναχαιτιστή» που καθημερινά επί πολλά χρόνια κυνηγούσε το λεγόμενο «άγνωστο ίχνος» που είχε εισέλθει παράνομα εντός του FIR Αθηνών και που ήρθε πολλές φορές στην ώρα έξι ενός τουρκικού μαχητικού, δείχνοντας έτσι πως δεν ήταν δυνατό να κάνει ότι ήθελε στο Αιγαίο.
Παρατηρήσεις Αξιωματικών που βλέπουν ότι η Άγκυρα παρά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εν τω μέσω του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου τόσο στα Μικρασιατικά παράλια όσο και τα Ελληνικά νησιά, συνεχίζει να βγάζει έναν εκνευρισμό προς το Αιγαίο το οποίο έχει να κάνει με μια σειρά γεγονότων. Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα ο ημερήσιος αριθμός παραβιάσεων έπεσε μονάχα τις ημέρες των Τουρκικών εκλογών και ξανά πριν λίγες ημέρες όταν τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές συνεχώς αυξάνονταν. Όμως αυτό ήταν παροδικό, λες και η χώρα μας σταμάτησε να θρηνεί τους νεκρούς της από την πύρινη λαίλαπα.
Ιούνιος και Ιούλιος ήταν ένας ακόμη «καυτός» μήνας στο αεροπορικό πεδίο καθώς μόνο αυτούς τους δυο μήνες οι παραβιάσεις έφτασαν τις 656, με 17 σκληρές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, φυσικά ο αριθμός των εμπλοκών δείχνει πως οι Τούρκοι απέφευγαν τα Ελληνικά μαχητικά τα οποία μόλις απογειώνοντας, τα τουρκικά έφευγαν στο όριο του FIR. Μόνο τον Ιούνιο είχαν σημειωθεί και 11 υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικό νησί-κατοικημένο ή μη- κι όλα αυτά από ένα σύνολο αεροσκαφών της Τουρκίας που έφτασε τα 287.
Τα γεράκια της Άγκυρας συνεχώς περνούσαν την λεπτή γραμμή του Ελληνικού Εναέριου χώρου κι αυτό μεταφράζεται από τους ίδιους τους ιπταμένους ως μια ακόμη ενέργεια εκνευρισμού που έχει να κάνει με τα όσα δύσκολα περνά η Τουρκία. Τα όσα συμβαίνουν με την Αμερική δεν είναι λίγο για τους Τούρκους Αξιωματούχους που βλέπουν την Ελλάδα να έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ αυτοί, όσο και να το θέλουν, δεν είναι τόσο εύκολο μετά τις αποφάσεις Ερτογάν- Τσαβούσογλου και τις φιλορωσικές επενδύσεις. Πάντως οι Έλληνες πιλότοι σημειώνουν ότι για τους ίδιους αυτή η καθημερινότητα των αναχαιτίσεων θα είναι το μήνυμα που πρέπει να λαμβάνουν συνεχώς όσοι επιβουλεύονται την Εθνική κυριαρχία της χώρας μας.
Με πληροφορίες του