Η Ισπανία στα πρόθυρα του εμφυλίου- Αντιδρά στο άρθρο 155 η Καταλονία

 
Η Ισπανία στα πρόθυρα του εμφυλίου- Αντιδρά στο άρθρο 155 η Καταλονία

Ενημερώθηκε: 22/10/17 - 08:46

Στα πρόθυρα εμφυλίου δείχνει να βρίσκεται η Ισπανία καθώς η επικίνδυνη ακροβασία των τελευταίων εβδομάδων έφερε τελικά την ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και Καταλονίας. Ο Μαριάνο Ραχόι με διάγγελμα του ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που καταστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας. Η απάντηση των Καταλανών που γέμισαν τους δρόμους λίγο μετά το διάγγελμα ακόμα πιο άμεση. Η χώρα έχει χωριστεί στα δυο πλέον.

ΕΕ

Ευρώπης

Την ίδια στιγμή η κρατά αποστάσεις από τα γεγονότα, αν και βλέπει τις επιπτώσεις που προκαλούνται από την αβεβαιότητα με πρώτο θύμα το ευρώ που δέχεται αναταράξεις το τελευταίο διάστημα. Μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της βρίσκεται αυτή την περίοδο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν αποφασίσει να παραμείνουν σε θέση παρατηρητή.

Μαδρίτη

Πουτζδεμόντ

Η απόφαση για την ενεργοποίηση του επίμαχου άρθρου ελήφθη μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί, στην οποία συζητήθηκαν τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κατά της κυβέρνησης του , μετά τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας--τη Γερουσία--όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

εκλογών

επιχειρήσεις

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι- συμφώνησε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) και τους Ciudadanos, για τη διεξαγωγή τοπικών στην Καταλονία τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας και υπαγωγής της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης. Ο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας και ότι επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ισπανική επαρχία. Επίσης επισήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι «ανησυχητικά» και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία. Η παρατεταμένη αντιπαράθεση οδήγησε εκατοντάδες να απομακρύνουν την έδρα τους από την Καταλονία και ανάγκασε την ισπανική κυβέρνηση να περιορίσει τις προβλέψεις της για οικονομική ανάπτυξη. Η περιοχή συνεισφέρει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας.

Από την πλευρά τους οι Καταλανοί δείχνουν πλέον ανυποχώρητοι, δείχνοντας πως το διάγγελμα Ραχόι περισσότερο πείσμωσε τον λαό της περιοχής, παρά τρομοκράτησε. «Τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης συνιστούν πραξικόπημα». Αυτό, διεμήνυσε, λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ του Σαββάτου η πρόεδρος της Καταλανικής Βουλής, Κάρμε Φορκαντέλ.

«Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε η Κάρμε Φορκαντέλ σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας», είπε.

διεμήνυε πως το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό και πρέπει να γίνει σεβαστό.

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ δήλωσε με τη σειρά του ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο. Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση, πρόσθεσε. Ο ίδιος ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

Ο Καταλανός ηγέτης, πρώην δημοσιογράφος ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την απόσχιση, είχε αρνηθεί να αποκηρύξει την ανεξαρτησία, επικαλούμενος ένα συντριπτικό ποσοστό υπέρ της απόσχισης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου. Οι καταλανικές αρχές δήλωναν πως περίπου το 90% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας αν και μόνο το 43% των ψηφοφόρων συμμετείχε. Ισπανικά δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματική τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αλλά ο Πουτζδεμόντ

το διάγγελμα του Μαριάνο Ραχόι

Μετά χιλιάδες κάτοικοι της Βαρκελώνης ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού να διαλύσει το κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Καταλονίας και φωνάζαν συνθήματα κατά του Ραχόι και της Μαδρίτης, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα.

450.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, αφού ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, την οργάνωση τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών και την υπαγωγή στην κεντρική διοίκηση της Καταλονίας που βρίσκεται στα πρόθυρα της απόσχισης.

Ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας ήταν το πρώτο μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης που αντέδρασε στις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού. «Ο κ. Ραχόι και οι σύμμαχοί του δεν ανέστειλαν μόνο την αυτονομία, ανέστειλαν τη δημοκρατία», δήλωσε νωρίτερα ενώ αργότερα κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους. «Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και τα δικαιώματά μας», έγραψε στο Twitter.