Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Πύρρειος νίκη για τον Ζόραν Ζάεφ στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο στόχος του 50% δεν επετεύχθη. Η συμμετοχή του ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, σύμφωνα με στοιχεία από το 85,71% των εκλογικών τμημάτων ήταν 36,11% (περίπου 650.000 ψήφοι).
Ωστόσο, ο απόλυτος αριθμός θετικών/Ναι ψήφων δεν εμποδίζει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Ζάεφ και τα σχέδια Ευρωπαίων και Αμερικανών που επιδιώκουν πάση θυσία την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά έκλεισε τη δήλωσή του: «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αν αποτύχει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή, τότε θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
«Στην περίπτωση που δεν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για την ψήφιση στο Κοινοβούλιο των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται η έσχατη λύση που μας απομένει είναι το δημοκρατικό εργαλείο των πρόωρων εκλογών , στα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ο ».
Η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί προκειμένου να δοθεί χρόνος στην βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για την συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές, ανέφερε.
Από την άλλη, η διεθνής κοινότητα καλεί ουσιαστικά την αντιπολίτευση να αποδεχτεί το αποτέλεσμα το οποίο έδειξε τη «μεγάλη υποστήριξη» προς τη συμφωνία με την Ελλάδα και προς την «ευρωατλαντική» ολοκλήρωση της πΓΔΜ. Όπως χαρακτηριστικά διαρρέουν πηγές από τις Βρυξέλλες, ελπίζουν πως η αντιπολίτευση «θα είναι πιο εποικοδομητική από ποτέ»
Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 85% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισε το 91,25% (500.323 ψηφοφόροι) και υπέρ του ΟΧΙ το 5,82% (31.886 ψηφοφόροι).
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» στην πΓΔΜ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, καλώντας τους ηγέτες της γειτονικής χώρας «να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές διαφορές» και να εκμεταλλευτούν αυτή «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ αναφέρει:
«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Δημοκρατία της Μακεδονίας (σ.σ.: sic) την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας (σ.σ.: sic) και Ελλάδας.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία (σ.σ.: sic) να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.
Καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».
Γ.Χαν: :Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να την εφαρμόσουν με μεγάλη ευθύνη και ενότητα όλα τα κόμματα προς το συμφέρον της χώρας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε όλα τα μέρη να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, η οποία εγκρίθηκε μεν με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά καταγράφηκε τεράστια αποχή.
«Συγχαίρω τους πολίτες οι οποίοι ψήφισαν σήμερα (σ.σ. χθες) στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα ασκώντας τις δημοκρατικές τους ελευθερίες», ανέφερε μέσω Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, ο Γιοχάνες Χαν.
«Αναμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση» και να «προχωρήσουν στην εφαρμογή της, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και ενότητα πέραν πολιτικών παρατάξεων προς το συμφέρον της χώρας», πρόσθεσε, κρίνοντας πως το αποτέλεσμα έδειξε τη «μεγάλη υποστήριξη» προς τη συμφωνία με την Ελλάδα και προς την «ευρωατλαντική» ολοκλήρωση της πΓΔΜ (1).
Ο ευρωπαίος επίτροπος δεν έκανε καμιά αναφορά στην αποχή.
Ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει μια «ιστορική ευκαιρία»
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την υποστήριξη που εκφράστηκε την Κυριακή στην αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη χώρα των Βαλκανίων, διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ζήτημα αυτό.
«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. «Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε.
Οι πολίτες που πήραν μέρος στο δημοψήφισμα της Κυριακής ενέκριναν τη συμφωνία, αλλά η διαδικασία σημαδεύτηκε από μεγάλη αποχή.
Τα επόμενα βήματα
Παρότι το δημοψήφισμα δεν ήταν νομικά δεσμευτικό, τα μέλη του κοινοβουλίου της πΓΔΜ δεσμεύονταν ότι θα έθεταν σε εφαρμογή το αποτέλεσμά του. Το γεγονός ότι η συμμετοχή δεν άρκεσε ώστε η ψηφοφορία να θεωρηθεί έγκυρη προσφέρει κατά συνέπεια στους αντιπάλους της συμφωνίας την ευκαιρία να ταχθούν εναντίον της όταν η κυβέρνηση τη φέρει στην εθνική αντιπροσωπεία της πΓΔΜ. Στη Βουλή η Συμφωνία πρέπε να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων προκειμένου να κυρωθεί και να γίνουν οι προβλεπόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Χωρίς τη στήριξη του VMRO-DPMNE η συγκέντρωση τόσο ευρείας πλειοψηφίας είναι αδύνατη. Η κυβέρνηση ελπίζει πως με τη βοήθεια και των διεθνών πιέσεων μπορεί να μεταπείσει τουλάχιστον μια μερίδα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χρειάζονται περίπου δέκα βουλευτές του VMRO-DPMNE
Η εθνικιστική αντιπολίτευση έχει 49 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία δύο τρίτων (80 ψήφοι) που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Οι αντίπαλοι της συμφωνίας διατείνονταν ότι η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος αποτελούσε εθνική ταπείνωση.
Για την Ελλάδα
Στην περίπτωση που η Βουλή στη γειτονική χώρα απορρίψει τη συμφωνία και το όλο ζήτημα δεν προχωρήσει, τα πράγματα για την ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα είναι σχετικά ανώδυνα. Αυτό είναι άλλωστε και το σενάριο που εδώ και καιρό εκτιμά ο Πάνος Καμμένος ότι θα επικρατήσει.
Αν όμως η συμφωνία κυρωθεί και προχωρήσει και η συνταγματική αναθεώρηση στην γειτονική χώρα, τότε η … “πορεία των πραγμάτων”, όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα απαιτήσει να προχωρήσουν και οι διαδικασίες κύρωσης από την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, εάν οι διαδικασίες στην γειτονική χώρα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Γενάρη, τότε η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή περί τα τέλη Φλεβάρη με Μάρτιο. Έτσι άλλωστε μπορεί να εξηγηθεί και η πρόσφατη “συμφωνία-κυρίων” μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου για “ανακωχή” στο συγκεκριμένο θέμα μέχρι τον Μάρτιο.