Μην φαντασθείτε ότι θα ξυπνήσετε μια μέρα, θα βγείτε στους δρόμους και δεν θα υπάρχουν σηματοδότες. Ούτε θα δείτε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «Τίτλοι τέλους για τους φωτεινούς σηματοδότες». Είναι νωρίς ακόμη. Μπορεί να ακούγεται τρελό αλλά θα γίνει και αυτό.
Ποτέ μην απορρίπτετε κάποια ιδέα. Θα θυμόσαστε όταν πριν από μερικές δεκαετίες μας έλεγαν ότι τα αυτοκίνητα θα κινούνται χωρίς οδηγό κάποιοι …γελούσαν. Να όμως που σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης η της Αμερικής ήδη τέτοια οχήματα μπήκαν δοκιμαστικά στην κυκλοφορία.
Όραμα της Fordείναι και μέχρι να υλοποιηθεί θα περάσουν αρκετά χρόνια. Φανταστείτε ένα κόσμο όπου φτάνοντας σε μία διασταύρωση, δεν θα χρειάζεται να περιμένετε σε κόκκινο φανάρι, και θα σταματάτε μόνον επειδή έχετε φτάσει στον προορισμό σας. Οι επιστήμονες που δουλεύουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες με τη βοήθεια των δορυφόρων σκέφτονται πολύ μπροστά. Η Ford δοκιμάζει μία νέα μέθοδο με την οποία η τεχνολογία συνδεδεμένων αυτοκινήτων μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο – έχοντας ως πρότυπο τον τρόπο που οι άνθρωποι κινούνται μέσα στο πλήθος, επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας για να μην πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να χρειάζεται να σταματούν.
Έτσι πιστεύουν ότι οι κάτοικοι του πλανήτη θα κινούνται πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και χωρίς ατυχήματα. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι κάθε χρόνο, ο μέσος οδηγός περνά 48 ώρες αναμονής σε κόκκινα φανάρια. Και δεν είναι μόνο το άγχος που προκαλούν οι διασταυρώσεις, αφού είναι και αιτία για το 60% των τροχαίων ατυχημάτων. Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου, όταν οι οδηγοί δεν σταματάνε στα φανάρια εξοικονομούν καύσιμο, αφού δεν φρενάρουν, ούτε επιταχύνουν μετά από στάση. Με τον κατάλληλο συντονισμό συνδεδεμένων αυτοκινήτων στις διασταυρώσεις, οδηγοί και επιβάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν την ελεύθερη ροή της κυκλοφορίας και χωρίς το στρες του «σταμάτα-ξεκίνα ».
Η τεχνολογία IPM χρησιμοποιεί επικοινωνίες V2V συντονισμό με άλλα οχήματα που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να προτείνει βέλτιστες ταχύτητες για ασφαλή διέλευσή τους από τις διασταυρώσεις, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουν.
Για τη δοκιμή, τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με συστήματα επικοινωνίας V2V που μεταδίδουν τη θέση, την κατεύθυνση του ταξιδιού και την ταχύτητα των οχημάτων. Τα ενσωματωμένα συστήματα IPM μπορούν να αναγνωρίζουν μία προσεχή διασταύρωση και την πορεία άλλων οχημάτων που πλησιάζουν. Μετά μπορούν υποδείξουν μία βέλτιστη ταχύτητα για κάθε όχημα που πλησιάζει στη διασταύρωση, ώστε να περάσουν όλα με ασφάλεια.
Τα αυτοκίνητα της δοκιμής έχουν οδηγούς πίσω από το τιμόνι, αλλά και τα αυτόνομα οχήματα θα ωφελούνται από αυτή την τεχνολογία. Με την αυτοματοποίηση της διαχείρισης των διασταυρώσεων, στο μέλλον, τα οχήματα θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια χωρίς φωτεινούς σηματοδότες ή κυκλοφοριακά σήματα. Ενώ τα σημερινά αυτόνομα αυτοκίνητα λειτουργούν ανεξάρτητα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αισθητήρων και δεδομένα χαρτών, θα επωφεληθούν από τις τεχνολογίες επικοινωνιών V2V και vehicle-to-everything (V2X).
Η τεχνολογία IPM βασίζεται σε άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένων αυτοκινήτων που έχει εξελίξει η Ford και οι εταίροι της στο πλαίσιο του UK Autodrive, ένα πρόγραμμα 20 εκατομμυρίων λιρών που φέρνει τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και συνδεδεμένων αυτοκινήτων από τις πίστες δοκιμών στο δρόμο.
Μεταξύ των τεχνολογιών που δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια του διετούς προγράμματος – το οποίο τελειώνει αυτή την εβδομάδα – είναι η Intersection Collision Warning, που προειδοποιεί τους οδηγούς για επικείμενο ατύχημα καθώς πλησιάζουν σε μία διασταύρωση, και η Green Light Optimal Speed Advisory (GLOSA), που βοηθά τους οδηγούς να συγχρονίζονται με τα φανάρια της περιοχής και να αποφεύγουν το κόκκινο.
Άλλα στοιχεία που δοκιμάζονται είναι το Collaborative Parking – που δημιουργεί ένα χάρτη των διαθέσιμων χώρων στάθμευσης ενός πάρκινγκ – και το Emergency Vehicle Warning, όπου οι οδηγοί ενημερώνονται για τη θέση και την απόσταση ενός οχήματος έκτακτης ανάγκης που πλησιάζει.