Όλα ξεκίνησαν σαν ένα μικρό λαϊκό φεστιβάλ στις αρχές του Γενάρη. Με τους φοιτητές στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου να τραγουδούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και να διαμαρτύρονται ειρηνικά για τον διορισμό ως Πρύτανη ενός κομματικού φίλου του Προέδρου Ερντογάν.
Και η πιο ειρηνική διαμαρτυρία συνιστά όμως έγκλημα στην Τουρκία του Ερντογάν -που κατά τα άλλα-, γοητεύει τελευταία την Ευρώπη με την δήθεν… στροφή του στη λογική και τη σύνεση.
Ετσι, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε εκατοντάδες ροπαλοφόρους των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για να… συνετίσει και να λογικεύσει τους φοιτητές με τον παλιό, δοκιμασμένο τρόπο : Ξύλο και συλλήψεις. Με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ. Με τα ελικόπτερα της αστυνομίας να πετούν συνεχώς πάνω από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Σαν να βρίσκεται η Πόλη σε κατάσταση πολιορκίας.
Μια ειρηνική διαδήλωση στο Καντίκιοϊ εξουδετερώθηκε με απίστευτη βαναυσότητα, για να ακολουθήσουν κάπου 300 συλλήψεις.
Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο -οι φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον δοτό και αμφιβόλων ακαδημαϊκών προσόντων Πρύτανη-, είναι «τρομοκράτες», «στενόμυαλοι» και «τεμπέληδες», όπως αποφάνθηκε ο Ερντογάν. «Παράσιτα και δηλητηριώδη φίδια», σύμφωνα με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον ακροδεξιό εταίρο του Ερντογάν, χάρη στον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος έχει πλειοψηφία στη Βουλή.
«Διεστραμμένοι γκέι» οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές, κατά τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που είχε και την επίβλεψη της αστυνομικής επιχείρησης.
Από κοντά και οι άναρθρες κραυγές των φιλο-κυβερνητικών εφημερίδων -του συνόλου, σχεδόν,του Τουρκικού Τύπου, δηλαδή για να είμαστε ακριβείς- που ελέγχονται από το καθεστώς .«Η Τουρκία δέχεται επίθεση» γράφει ο διευθυντής της Yeni Safak, Ιμπραήμ Καραγκιούλ.
Θαυμάστε τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο δημοσιογράφος για να περιγράψει τους φοιτητές, που δεν θέλουν τον “Kayyum” - δοτό Πρύτανη: «Με πολιτική τύφλωση, προσωπική φιλοδοξία, με την επιθυμία για εκδίκηση, ξένα, διαβρωτικά στοιχεία, θέλουν να μετατρέψουν τις πόλεις και τα σπίτια μας σε στάχτη , να συρρικνώσουν τη χώρα μας , να την αποδυναμώσουν με βία, τρομοκρατία, με γλώσσα μίσους , με την ελπίδα του κοινωνικού διχασμού…Αλλά θα ηττηθούν, η Τουρκία θα καταστρέψει τα σχέδιά τους».
Ναι, καμία έκπληξη! Αυτή είναι η επίσημη γλώσσα της «δημοκρατίας αλά Ερντογάν» δυστυχώς. Ενός καθεστώτος που χρησιμοποιεί πλέον μόνο βία και φόβο για να πατάξει τις κοινωνικές διαμαρτυρίες. Χτίζοντας ένα τείχος φόβου. Για να αποτρέψει την επανάληψη του μεγάλου κύματος των διαδηλώσεων του 2013 ενάντια στην τσιμεντοποίηση του πάρκου Γκεζί, στην Κωνσταντινούπολη. Το ομολόγησε η Yeni Safak: «Οι τρομοκράτες επιδιώκουν τη ρεβάνς για το πάρκο Γκεζί»
«Τρομοκράτες» το λαμπρό μέλλον της χώρας;
«Μας αποκαλούν “τρομοκράτες” γιατί αντιστεκόμαστε σε λάθος πολιτικές της εξουσίας στο Πανεπιστήμιο» λέει ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, που φυσικά δεν τολμάει να πει το όνομά του.
«Τα λόγια του Προέδρου Ερντογάν, δεν αφορούν μόνο εμάς τους φοιτητές, που δεχόμαστε καθημερινά επιθέσεις από την αστυνομία. Ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει “τρομοκράτες” το λαμπρό μέλλον αυτής της χώρας. Τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου που για να μπει κανείς έχει να αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες εισαγωγικές. Αρα το Πανεπιστήμιό μας -ένα από τα 100 καλύτερα στον κόσμο επιλέγει τους καλύτερους …”τρομοκράτες” σε αυτήν τη χώρα. Δεν οργανώσαμε μια δράση που αφορά την τρομοκρατία. Δεν έχουμε επιτεθεί σε κανέναν. Το να μας αποκαλούν τρομοκράτες είναι γελοίο», λέει ο νεαρός Τούρκος φοιτητής.
Η επίθεση του καθεστώτος Ερντογάν στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, μόνο τυχαία δεν είναι, φυσικά.
Ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα ως το πρώτο αμερικανικό κολέγιο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1971 μετατράπηκε σε κρατικό πανεπιστήμιο. Σήμερα δεν είναι ένα ακριβό ιδιωτικό πανεπιστήμιο για τα παιδιά των πλουσίων, αλλά ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο που επιλέγει τους φοιτητές του με βάση την αξία τους.
Ταυτόχρονα, έχει διατηρήσει την φιλελεύθερη παράδοση. Καθηγητές με διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο διδάσκουν ή κάνουν ερευνητικό έργο στο πανεπιστήμιο.
Και το πιο «επικίνδυνο» για το καθεστώς Ερντογάν; Είναι ίσως το μοναδικό Πανεπιστήμιο στο οποίο δεν έγιναν μαζικές εκκαθαρίσεις ακαδημαϊκών τα τελευταία χρόνια, μετά το πραξικόπημα του 2016. Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, δεν χρειάζεται πλέον να …εκλέγεται ο Πρύτανης, ούτε οι υποψήφιοι καθηγητές .Αρκεί να είναι κομματικοί φίλοι του Προέδρου της Τουρκίας. Ο Ερντογάν τους διορίζει, δηλαδή.
Όπως γράφει η γερμανική Die Welt, «από τους έξι καθηγητές του Πανεπιστημίου που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε πέρυσι , ο ένας είχε μόνο δύο δημοσιεύσεις σε διεθνώς αναγνωρισμένα εξειδικευμένα περιοδικά, άλλος ένας ,μία και οι υπόλοιποι τέσσερις ούτε μία»!
Βρίζουν ως … «πράκτορες» Ελλήνων και Γάλλων τους φοιτητές…
Για όλα αυτά διαμαρτύρονται, όχι μόνο οι φοιτητές αλλά και οι περισσότεροι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Αυτοί -που σύμφωνα με τον διευθυντή της ερντογανικής Yeni Safak «έχουν ξεχάσει τον πατριωτισμό και τον εθνικισμό τους και σαμποτάρουν την ανάσταση του Τουρκικού λαού μετά από 100 χρόνια (τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δηλαδή… και δεν θέλουν ένα κράτος ισχυρό, ένα έθνος που αντιμετωπίσει τη νέα παγκόσμια καταιγίδα ενάντια στην Τουρκία, γιατί είναι …σκουπίδια και ζητούν …βοήθεια από τον Μπάιντεν, το Αμερικανικό Πεντάγωνο και από τρομοκράτες βαρόνους στη Συρία και το Ιράκ. Ζητούν βοήθεια από τις ευρωπαικές χώρες και έγιναν ένα με τους… Γάλλους στη Μεσόγειο και τους… Ελληνες στο Αιγαίο… για να βάλουν φωτιά στα σπίτια μας», γράφει προκλητικά ο διευθυντής της Yeni Safak, κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τους φοιτητές ότι είναι «πράκτορες» της Ελλάδας και της Γαλλίας!
Δυστυχώς, με αυτό το απίστευτο και παρανοϊκό παραλήρημα, οι άνθρωποι του Ερντογάν, προσπαθούν να στρέψουν την Τουρκική κοινή γνώμη εναντίον των φοιτητών. Όπως και το 2013 με τις διαδηλώσεις για το Πάρκο Γκεζί. Με τη βίαια καταστολή των διαδηλώσεων του 2013, ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του επιχείρησαν τότε να τρομοκρατήσουν και να σβήσουν κάθε φωνή αντίστασης στον ισλαμικό αυταρχισμό.
Μόνο που τα κοινωνικά αιτήματα τότε για ψωμί, δημοκρατία και ελευθερία, έχουν γίνει σήμερα ακόμη πιο επιτακτικά, λόγω και της άσχημης οικονομικής κατάστασης και της κακής διαχείρισης της πανδημίας από το καθεστώς.
Γι` αυτό και ο Ερντογάν χτίζει νέα τείχη φόβου. Αν ο φόβος ηττηθεί ,θα καταρρεύσει και το καθεστώς…
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»