Τέλος εποχής για τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες; Κατ` αρχήν είναι οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν πλέον ότι καταρρέει το κόμμα που ουσιαστικά κυβερνά την Γερμανία εδώ και 16 χρόνια.
Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar για τηνο «Bild am Sonntag», δείχνει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας(CSU), υποχωρούν στο 27%. Επεσαν μάλιστα κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία εβδομάδα. Μετά δηλαδή τη συντριβή που υπέστησαν στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις στα κρατίδια της Ρηνανίας - Παλατινάτου και Βάδης -Βυρτεμβέργης.
Μόλις στα τέλη Ιανουαρίου, τα δημοσκοπικά ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών ήταν στο 36%. Εκτοτε ,άρχισε η κατάρρευση καθώς δεν έφτανε η τραγική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μέρκελ, ήρθαν και τα απανωτά σκάνδαλα χρηματισμού Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών, που έκαναν την κοινή γνώμη να γυρίσει την πλάτη στο κόμμα.
«Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η πτώση για το CDU και το CSU θα μπορούσε να συνεχιστεί. Δεν έχουν φτάσει ακόμη στον …πάτο» λέει ο Τόρστεν Σνάιντερ -Χάασε, επικεφαλής του ινστιτούτου Kantar, στην "Bild am Sonntag".
«Η πτώση θα συνεχιστεί ακόμη περισσότερο για τους Χριστιανοδημοκράτες εάν προκύψουν νέα σκάνδαλα ή δεν σταματήσει η αρνητική διαχείριση της πανδημίας» προσθέτει ο Γερμανός ερευνητής.
Και τα σκάνδαλα συνεχίζουν να ξεσπάνε. Το ένα μετά το άλλο.
«Ο εργοδότης του συζύγου του Χριστιανοδημοκράτη υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν πούλησε 570.000 μάσκες κατά του κορονοϊού στο Υπουργείο Υγείας» αποκαλύπτει το Der Spiegel.
«Η εταιρεία Burda GmbH,στην οποία εργάζεται ο σύζυγος του Γενς Σπαν ως λομπίστας, έχει πουλήσει στο Υπουργείο μάσκες αξίας άνω των 909.000 ευρώ» γράφει η Die Welt. To υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε την πληροφορία, υποστηρίζοντας πάντως ότι ο σύζυγος του Σπαν δεν είχε καμία ανάμιξη.
Χωρίς διαγωνισμό σε εταιρείες, 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ!
Το τζίνι των σκανδάλων έχει βγει όμως πλέον από το μπουκάλι: Νέα αποκάλυψη: «Το υπουργείο Υγείας μοίρασε 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάφορες εταιρείες χωρίς διαγωνισμό» γράφει η Die Welt.
«Στην πρώτη φάση της κρίσης του κορονοϊού ,λόγω της έκτακτης ανάγκης υπήρχαν χαλαροί κανόνες στην ανάθεση συμβάσεων. Ετσι το υπουργείο του Γενς Σπαν παραδέχτηκε ότι ανέθεσε χωρίς διαγωνισμό 210 συμβάσεις σε διάφορες εταιρείες, συνολικού ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ» γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Την άμεση διεξαγωγή ελέγχου ζήτησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς, Ντίτμαρ Μπάρτς και μέσα στην εβδομάδα το θέμα έρχεται προς συζήτηση στην Ομοσπονδιακή Βουλή.
«Θέλουμε να δούμε «σε ποιους, γιατί και πόσα χρήματα δόθηκαν από τους… μεσάζοντες του υπουργείου» δήλωσε ο βουλευτής της Αριστεράς στην Welt am Sonntag, τονίζοντας ότι «οι αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό πυροδοτούν σημαντικές υποψίες για διαφθορά».
«Να γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε το χάος της πανδημίας» γράφει το Der Spiegel και προσθέτει: «Είναι κάτι περισσότερο από σκάνδαλα και αποτυχίες: Αποκαλύπτεται μια συστημική αδυναμία και η υπομονή των πολιτών έφτασε στο τέλος».
Μια νοσοκόμα το είπε πολύ απλά σε μια τηλεοπτική εκπομπή: «Είστε στην κυβέρνηση σχεδόν επί 16 χρόνια και, κατά τη γνώμη μου, δεν έχετε κάνει πολλά για την ιατρική περίθαλψη».
Και το μόνο που κάνει η Μέρκελ είναι να παρατείνει συνεχώς το lockdown. Τώρα, μέχρι το Καθολικό Πάσχα στις 18 Απριλίου.
Η Tagesshau είναι κατηγορηματική: «Το τρένο του CDU έχει εκτροχιαστεί. Θυμόμαστε όλοι ότι το CDU και το CSU γιόρτασαν στις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές επειδή οι πολίτες πίστεψαν στην Μέρκελ και το σύνθημά της: “Με ξέρετε”. Σήμερα όμως η Μέρκελ δεν είναι πλέον η διάσημη παγκόσμια πρωταθλήτρια στη διαχείριση και την τέλεια οργάνωση. Τώρα το CDU είναι κενό γράμμα όσον αφορά το προσωπικό και το περιεχόμενο της πολιτικής του» γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Χάος με τα εμβόλια, σκάνδαλα με τις μάσκες και συνεχές lockdown: Η πτώση της Θεάς κάνει θόρυβο» γράφει χαρακτηριστικά η Haff Post στην ιταλική της έκδοση, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Γερμανία.
«Νεκρό» το σύστημα Μέρκελ
«Ο θλιβερός απολογισμός της Ανγκελα Μέρκελ» είναι ο τίτλος άρθρου του αρχισυντάκτη της Welt am Sonntag, Γιοχάνες Μπόιε.
«Όταν η Άνγκελα Μέρκελ εγκαταλείψει την καγκελαρία μετά από μια θητεία 16 ετών, το φθινόπωρο, θα αφήσει πίσω της μια χώρα που δεν είναι προετοιμασμένη ούτε για το μέλλον, ούτε εξοπλισμένη για το παρόν. Μια χώρα που δεν μπορεί καν να εμβολιάσει τους πολίτες της» γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος.
«Το σύστημα Μέρκελ είναι νεκρό» εκτιμά με πέντε λέξεις το γερμανικό δίκτυο n-tv και το περιοδικό Der Spiegel κάνει λόγο «για νέα γερμανική ανικανότητα».
Ακόμη και η Bild το παραδέχεται: «Η χώρα είναι κομμάτια», γράφοντας στην πρώτη σελίδα: «Ντροπή» και εξαπολύοντας δηλητηριώδη βέλη κατά της πολιτικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.
Η οικονομική ελίτ αλλάζει «άλογο»
Είναι σαφές λοιπόν: Όταν το Der Spiegel, η Die Welt ακόμη και η πατροπαράδοτα φίλα προσκείμενη στους Χριστιανοδημοκράτες Bild, αλλάζουν γραμμή στη Γερμανία, αυτό σημαίνει ότι η κοινή γνώμη εξαντλείται. Όπως και το λάδι στο καντήλι των Χριστιανοδημοκρατών.
Η τραγική διαχείριση της πανδημίας έχει οδηγήσει πλέον και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Γερμανικής οικονομικής ελίτ να επικρίνει όχι μόνο την Μέρκελ ,αλλά και το σύστημά της.
«Όλα όσα για τα οποία επαινούσαν μέχρι πρόσφατα ως αρετές της Μέρκελ, σήμερα θεωρούνται ελαττώματα» γράφει η Haff Post. Το φαινόμενο σίγουρα πρέπει να αναλυθεί από τους ειδικούς, αλλά όταν η κοινή γνώμη περνάει στην μαζική αμφισβήτηση των ηγετών , η οικονομική ελίτ πάντα προσαρμόζεται. Για να αποφύγει και τα ανεξέλεγκτα, χειρότερα.
«Είναι λυπηρό να βλέπεις μια ηγέτιδα που έχει κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή εδώ και δεκαέξι χρόνια, όπως η Άνγκελα Μέρκελ , να φεύγει από τη σκηνή εν μέσω αντεγκλήσεων και δυσφήμισης. Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει στον καγκελάριο μπροστά στα έκπληκτα μάτια της Ευρώπης» γράφει η ιταλική Haff Post.
Στην εποχή των «Πρασίνων»
Ουδείς βέβαια στην Ευρώπη μπορεί να κοιτάξει με εφησυχασμό μια «άρρωστη» Γερμανία.
Η κρίση του Βερολίνου είναι άλλωστε κρίση του ηγετικού ρόλου της Γερμανίας στην Ευρώπη. Και δημιουργεί ένα κενό. Διότι παρά τις φιλοδοξίες που καλλιεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει αποκτήσει το ανάστημα για να αντικαταστήσει σε επιρροή τον Γερμανό καγκελάριο. Αφήστε που κινδυνεύει να χάσει και από την Μαρίν Λε Πεν στις εκλογές τον Μάιο του 2022.
Το τέλος της εποχής Μέρκελ φαίνεται πάντως να σηματοδοτεί μια κατ` αρχήν θετική εξέλιξη στη Γερμανία ,αλλά και όλη την Ευρώπη, με δεδομένη την επιρροή του Βερολίνου σε πολλές χώρες μέλη της ΕΕ.
Οι δημοσκοπήσεις αλλά και το κλίμα δείχνουν ότι στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας πρωταγωνιστές θα είναι οι Πράσινοι, που βλέπουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται βδομάδα με την βδομάδα.
Σήμερα είναι στο 22% και μόλις πέντε μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ισχυρός άνεμος στα πανιά τους. Πολλοί ειδικοί θεωρούν πολύ πιθανό ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία να συγκροτείται από Πράσινους, Σοσιαλδημοκράτες και ενδεχομένως ένα τρίτο κόμμα -τους Ελεύθερους Δημοκράτες, ίσως και την Αριστερά, αλλά μάλλον αυτό φαίνεται ακόμη μάλλον απίθανο.
Εδώ και χρόνια άλλωστε, οι Πράσινοι έχουν ανέλθει στη θέση του μόνιμου πρωταγωνιστή της γερμανικής πολιτικής σκηνής, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό : Πριν από λίγες ημέρες επανεξελέγη ο Πράσινος πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν στη Βάδη Βυτερμβέργη ,και με μεγάλη άνοδο μάλιστα.
Πριν λίγους μήνες εξελέγησαν Πράσινοι δήμαρχοι στη Βόννη, την Κολωνία, το Βούπερταλ και το Άαχεν. Η άνοδος των Πρασίνων οφείλεται φυσικά και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για προτάσεις που ανταποκρίνονται καλύτερα στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την ειρήνη στον κόσμο.
Η ενίσχυση των Πρασίνων συνδέεται επίσης και με την σταθερή δημοκρατική, αντιρατσιστική και φιλοευρωπαϊκή κουλτούρα τους, αλλά και τον αγώνα που δίνουν ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες. Η συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, Αναλένα Μπάερμποκ, τονίζει ότι «η εντολή των πολιτών είναι σαφής: Να κάνουμε περισσότερα για την προστασία του κλίματος και την ισχυρή κοινωνική συνοχή σε ολόκληρη τη χώρα».
Ο έτερος συμπρόεδρος των Πρασίνων ,Ρόμπερτ Χάμπεκ εξηγεί την άνοδο του κόμματός του στην προώθηση στην πράξη «μιας αξιόπιστης και ρεαλιστικής πολιτικής επίλυσης των προβλημάτων».
Συγκρατείστε τα ονόματα: Αναλένα Μπάερμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ ενόψει των γερμανικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.
Όταν όλοι θα μιλούν για Πράσινο ή Πράσινη καγκελάριο…
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»