Μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας: Παρίσι και Βερολίνο μπήκαν στα «βαθιά»

 
Μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας: Παρίσι και Βερολίνο μπήκαν στα «βαθιά»

Ενημερώθηκε: 14/12/21 - 13:06

Του Μιχάλη Ψύλου

Αρθρογράφος: Μιχάλης Ψύλος

Ηταν η συνάντηση που, χωρίς υπερβολή, περίμενε με αγωνία η Ευρώπη, ιδιαίτερα ο Νότος: Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό ΛεΜέρ υποδέχτηκε για πρώτη φορά χθες στο Μπερσί, τον Γερμανό, νέο ομόλογό του, Κρίστιαν Λίντνερ, γνωστό για την «αυστηρή» του γραμμή, σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική.

Μπροστά στις κάμερες, φυσικά, οι δύο υπουργοί τόνισαν πώς Γαλλία και Γερμανία θα εργαστούν χέρι-χέρι για την ενίσχυση της Ευρώπης, και στα οικονομικά θέματα. Ιδίως στη μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν τα δημόσια οικονομικά των χωρών της ευρωζώνης. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε σημεία συμφωνίας για την απαραίτητη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έτσι ώστε να εγγυάται τόσο τη σταθερότητα της ευρωζώνης όσο και την ανάγκη για περισσότερη ανάπτυξη, πιο πράσινη ανάπτυξη», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υποδεχόμενος τον Γερμανό ομόλογό του. Ο Λίντνερ από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής που «θα σέβεται τη δημοσιονομική σταθερότητα όχι μόνο στην γερμανική οικονομία, αλλά και στην Ευρώπη». Η Γαλλία, αναλαμβάνοντας σε λιγότερο από τρεις βδομάδες την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ, φιλοδοξεί να προωθήσει τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος.

Δημόσιο χρέος και έλλειμμα

Ο Μπρουνό Λε Μερ δεν κρύβει ότι η ρήτρα του 60% του χρέους ως προς το ΑΕΠ, «είναι άκυρη» εκ των πραγμάτων. Για να πείσει τον Γερμανό Κρίστιαν Λίντνερ να το δεχτεί, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε έτοιμος να αποδεχτεί τη διατήρηση του κριτηρίου του 3% του ελλείμματος στον προϋπολογισμό. Και φαίνεται ότι βρήκε ευήκοα ώτα στον Λίντνερ. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας έδειξε την ευελιξία του και θα συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε», υπογράμμισε ο Λίντνερ, δηλώνοντας πάντως ότι κατανοεί και συμμερίζεται τη γαλλική επιθυμία να στηριχθούν οι δημόσιες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν η Γερμανία εξασφαλίσει ότι θα διατηρηθεί ο κανόνας του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ακόμη και οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι θα μπορούσαν να αποδεχτούν την αύξηση από το 60% ακόμη και στο 100% του ποσοστού χρέους ως προς το ΑΕΠ», τονίζουν πηγές στο Βερολίνο.

Στα μάτια του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, πρέπει να βρεθεί μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη αύξησης των δημόσιων επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και της ενεργειακής μετάβασης από την μία πλευρά, και στην μείωση του χρέους των κρατών, από την άλλη. «Η Γαλλία θα ήθελε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι επενδυτικές δαπάνες να μην περιλαμβάνονται στον κανόνα του 3%», τονίζουν πηγές στο Μπερσί. Ο Μπρουνό Λε Μέρ προτείνει μάλιστα «κάθε χώρα να αναλάβει την ευθύνη να προτείνει το δικό της δρόμο για τη μείωση των δημόσιων δαπανών και την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών και τη μείωση του χρέους του, με μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις και ένα χρονοδιάγραμμα». Με απλά λόγια, η γαλλική πρόταση είναι κάθε χώρα μέλος της ευρωζώνης να έχει τη δική της τροχιά, που θα πρέπει να εποπτεύεται από την ΕΕ και να είναι αξιόπιστη.

Τραπεζική Ενωση

Στο τραπέζι της συνάντησης Λε Μερ-Λίντνερ βρέθηκε και η Τραπεζική Ενωση, καθώς το Παρίσι επιδιώκει την προώθησή της στη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ. «Τα ευρωπαϊκά κράτη εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα εδώ και 20 χρόνια και αποτυγχάνουν εδώ και 20 χρόνια», υπενθύμισε ο Γάλλος υπουργός. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας είχε αντιταχθεί στην ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση και ο τελευταίος γύρος συνομιλιών τον περασμένο Ιούνιο απέτυχε ξανά. «Η Γερμανία είχε θέσει τους όρους και τα περισσότερα προβλήματα στο τραπέζι», κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την τραπεζική ένωση, παρόλο που υποστήριζε πώς θέλει να ολοκληρωθεί το έργο, λέει ο Μπάουβε Τοκάρσκι, ανώτερος συνεργάτης στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών και Ασφαλείας (SWP). Στο επίκεντρο της αντίθεσης της Γερμανίας στην τραπεζική ένωση μέχρι τώρα, ήταν το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS),που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε περίπτωση πτωχεύσεων εθνικών τραπεζών. Ο νέος καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεν συμμερίζεται τη σκεπτικιστική στάση σχετικά με το EDIS και από το 2019 αγωνιζόταν –ως υπουργός Οικονομικών- για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης. Ο Μπάουβε Τοκάρσκι εκτιμά πάντως ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Λίντνερ δεν την θέλουν.

O «βοηθός» του Λίντνερ

Πώς θα επιδράσει ο Κρίστιαν Λίντνερ,που θεωρείται και «άπειρος» στο ευρωπαικά θέματα; Κατ` αρχήν, έφερε ως υφυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών έναν Γερμανό οικονομολόγο, που τα τελευταία 30 χρόνια είχε εμπλακεί στην οικονομική πολιτική της ΕΕ. Πρόκειται για τον 65χρονο Κάρστεν Πίλαθ, ο οποίος από το 2008 ήταν Γενικός Διευθυντής Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας στη Γραμματεία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Ο Πίλαθ, ως υφυπουργός του Λίντνερ, θα είναι υπεύθυνος για την Ευρώπη, τις διεθνείς υποθέσεις και την πολιτική χρηματοπιστωτικών αγορών. Διαδραμάτισε μάλιστα σημαντικό ρόλο στην κρίση του ευρώ- ως συντονιστής των κρατών μελών και «βοηθός» των εκάστοτε προέδρων του Ecofin και του Eurogroup. «Ο Πίλαθ είναι πολύ καλά δικτυωμένος στις Βρυξέλλες, είναι συντηρητικός και δεν δεσμεύεται από την κομματική πολιτική», γράφει η Handelsblatt . Ο ίδιος ο Λίντνερ δηλώνει ότι «η εποχή των κομματικών πολιτικών διαφορών έχει τελειώσει. Στο υπουργείο μου δεν είναι καθοριστικό το κομματικό-πολιτικό υπόβαθρο των εργαζομένων, αλλά η «πίστη, η προσωπική επάρκεια και η αφοσίωση». Σημαντικές και αναμφίβολα θετικές δηλώσεις, που μένει να δούμε πώς θα μεταφραστούν στην ευρωπαϊκή πολιτική, του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.